Hrana koja smanjuje krvni pritisak

Hran koja smanjuje krvi pritisak

Hipertenzija se oduvek smatrala bolešću odraslih ljudi, ali nažalost ova bolest se u poslednje vreme sreće i kod velikog broja mladih. U današnje vreme možete sresti 25-godišnjeg muškarca koji boluje od ove jezive bolesti.

Zašto jezive, pitaćete se. Stvar je u tome što hipertenzija ima tendenciju da se razvija bez očiglednih simptoma, čovek može da oseća samo glavobolju. Arterijska hipertenzija kao bolest je dosta mlađa, s obzirom da se naš način života značajno promenio. Ako se prisetimo naših dedova, koji su veći deo dana provodili napolju, na čistom vazudu, kretajući se i hraneći se pravilno - oni su uglavnom uključivali integralnu hranu, kiselo-mlečne proizvode i sveže ili kiselo voće i povrće.

Postalo je jasno odakle su mladi ljudi povećali krvni pritisak - pogledajte kako živimo i šta jedemo. Mladi ljudi provode dane tako što sede pred računarima, jedu hamburgere i piju kolu. Većina faktora, koji provociraju hipertenziju, zavisi od navika i čovekovih sklonosti.

Značajno mesto u sistemu profilaktike i lečenja problema zauzimaju hranljivi proizvodi koji imaju direktan efekat na hemijske reakcije i procese u organizmu i pomažu u tome da krvni sudovi ostanu u redu. Kod visokog krvnog pritiska uzimanje lekova nije dovoljno. Važno je da znate koja hrana vam je potrebna, a koja - ne.

Verovatno znate da je posebna dijeta kod visokog krvnog pritiska izuzetno neophodna. Tako da, da bi se postigao maksimalno pozitivan efekat, potrebno je da se uključe i proizvodi koji smanjuju krvni pritisak, tačnije vitamini i minerali koji su sadržani u njima: vitamini C, E, kalijum, magnezijum, omega-3 kiseline, folna kiselina.

Primer:

Vitamin C se nalazi u limunu, pomorandži, crnoj ribizli, crvenim paprikama, jagodama, kiviju;

Vitamin E - u lešnicima, maslinama, spanaću, semenkama suncokreta, bademima, peršunu;

Kalijum - u celeru, pečurkama, zelenoj salati, suvom grožđu, suvim kajsijama;

Magnezijum - u susamovim semenkama, pasulju, spanaću, suncokretovim semenkama;

Omega-3 kiseline - u maslinovom ulju, lososu, skuši, orasima, haringi;

Folna kiselina - u peršunu, šipku, malinama, menti, zelenoj salati, jajima, sitnom siru, ribi.

Svi ovi vitamini i minerali će vam pomoći da kontrolišete hipertenziju, zato u vašu ishranu uključite proizvode u kojima se oni nalaze i vaš krvni pritisak će se postepeno smanjiti.

Jedite više povrća i voća. Od voća dozvoljeno je da se jedu jabuke, kajsije, banane, urme, grožđe, pomorandže, mango, limun, breskve, ananas, šljive, suvo grožđe, jagode, mandarine, crna ribizla, aronija. Oni pomažu u jačanju zidova krvih sudova i poboljšavaju njihovu elastičnost.

Šargarepa, avokado, bundeva, salate od proklijalih semenki, cvekla, patlidžan - ovo je vaše povrće, koje će vam pomoći u borbi sa visokim krvnim pritiskom. Takođe, treba da jedete beli kupus u svežem ili kiselom obliku, sveže krastavce i paradajz, krompir, grašak, brokoli, spanać, artičoku. Odavno je poznato da šargarepe i cvekla imaju dosta koristi za rad srca. U njima postoji dosta magnezijuma i kalijuma, kao i dijetalnih vlakana. Treba da se konzumiraju u sirovom obliku, u obliku salata. Dinstano povrće je takođe pogodno, u njega je dozvoljeno dodati malo maslinovog ulja ili suncokretovog ulja.

Ali ipak najbolji borac među hranom koja se bori protiv visokog krvnog pritiska jeste beli luk koji sadrži materije koje proširuju krvne sudove. Kod hipertenzije je korisno svakodnevno da jedete 1-2 čena belog luka. Korisno je takođe da pijete sveže ceđene sokove od povrća i voća.

Smanjite unos soli (od 3-5 g), takođe ograničite dimljenu hranu, konzervisanu hranu, hranu koja sadrži so, s obzirom da je so sklona zadržavaju vode u telu i na taj način povećavaju krvni pritisak. Kako biste nadoknadili so, možete koristiti neke začine, kao što su sveža mirođija, peršun, bosiljak, limunov sok i veoma kvalitetan (važno je! ) soja sos.

Smanjenje soli ybog smanjenja krvog pritiska

Korijander, lovorov list, origano, celer i đumbir, takođe će pomoći visokom krvnom pritisku. Ne zaboravite da dodate sveže listove maslačka u salate tokom proleća i leta, a tokom zime - suve listove koji se dodaju kao suvi začin u supe i dinstano povrće.

Izbacite prženu hranu iz vaše dijete, nemojte jesti hranu sa visokim sadržajem masti: svinjska mast, svinjsko meso, maslac, margarin, majonez i drugu hranu koja je teška za srce. Lekari su sigurni da je masno meso izuzetno čest uzrok visokog krvnog pritiska. Nemasna ćurka, piletina, teletina, su pravilna hrana za vas.

Riba se može smatrati pravim spasiocem za vas kod hipertenzije. Morske ribe sa niskim sadržajem masti, kao što su bakalar, brancin, su posebno korisne kod hipertenzije. U nekim vrstama ribe iverak i tune ima dosta selena koji je odgovoran za elastičnost mišića srca.

Masna riba sadrži druge materije koje su takođe veoma korisne za zdravlje srca - masne kiseline (uglavnom omega-3). One pomažu jetri da se izbori sa masnom hranom. Pravilan balans fosfora i kalcijuma u organizmu je izuzetno važan za hipertenziju. Riba i drugi morski plodovi, uključujući i morske alge, tradicionalno sadrže dosta joda, fosfora, magnezijuma i kalijuma.

Naravno, integralni proizvodi su se pokazali kao proizvodi koji su korisni kod hipertenzije. Hleb od integralnog brašna uz dodavanje mekinja i lavaša, te žitarice ovas, proso, heljda, ječam, telu obezbeđuju energiju. Integralna hrana sadrži tzv. spore ugljene hidrate, koji se duže vreme apsorbuju i ne pretvaraju se u masne naslage.

Neka od najzdravije hrane koja može da smanji krvni pritisak jeste hrana sa visokim sadržajem kalcijuma. U tom smislu ne postoji ništa korisnije od nemasnih mlečnih proizvoda: nemasno mleko, mlaćenica, kiselo mleko, kefir, tvrdi sirevi.

Ograničite unos kafe, crnog čaja i drugih kofeinskih napitaka. Zamenite ih biljnim čajevima koji imaju umirujuć efekat na nervni sistem: čaj od šipka, zeleni čaj i čaj od hibiskusa (karkade) koji ublažava vaskularne grčeve i poboljšava metaboličke procese. Bolje je da ga pijete u hladnom obliku, s obzirom da vruć čaj od hibiskusa povećava krvni pritisak.

Ne manje koristan je čaj koji se kuva sa komadićima jabuke, plodovi crne ribizle ili cvet lipe, kao i žele i dinstano voće. Naučnici su nedavno otkrili da ranije zabranjen kakao pomaže i u smanjivanju krvnog pritiska. Pored toga, sadrži kalijum, gvožđe, magnezijum, fosfor. Ali da bi vam kakao bio od koristi, treba da ga pijete bez šećera.

U proizvode koji smanjuju krvni pritisak ne spada samo hrana. Koliko god da čudno zvuči, jedan od najvažnijih elemenata za smanjivanje krvnog pritiska je voda. Pacijenti sa hipertenzijom obično znaju da zadržavanje vode u organizmu pričinjava povećanje krvnog pritiska i zato pokušavaju ređe da piju. Ovo je opasna zabluda!

Pijte mnogo vode, ako imate visok krvni pritisak

Voda je od životnog značaja za čoveka čije je telo sastavljeno od 88% vode. Obično ljudi piju malo vode, verujući da je zamenjuju drugim tečnostima - čajem, kafom, slatkim napicima itd.

Zapravo ispijanje kafe ili crnog čaja će izbaciti više vode iz tela, nego što će dobiti od njih zbog delovanja kofeina. Telo počinje da se bori za zadržavanje životodavne vode, od koje se formira odliv i povećava se krvni pritisak.

Ispijanje dovoljno vode dnevno može da pomogne u ublažavanju krvnog pritiska.

Prestanite da pijete alkohol. Nakon konzmacije alkohola puls postaje češći kod zdravih ljudi, a kod pacijenata sa hipertenzijom se primećuje jako preopterećenje kardiovaskularnog sistema.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji