Prednosti soka od jabuke

Sok od jabuke

Jabuka je jedno od najpopularnijeg voća na svetu. Ona je posnata po svom savršenom ukusu, kao i po visokoj hranljivoj vrednosti, pored toga predstavlja popularan niskokaloričan doručak. Može da se konzumira u svako vreme tokom dana u njenom prvobitnom obliku ili kao sok od jabuke.

Jabuka se koristi za pripremu različite hrane i recepata, kao što su mlečni šejkovi, voćne salate i deserti. S obzirom da obezbeđuje niz zdravstvenih koristi, preporučuje se da se jabuke denu svakodnevno. Naravno, dosta ljudi više voli da unosi vitamine ovog ukusnog voća u obliku soka, zato ćemo vas upoznati sa koristima njegove konzumacije.

Sok od jabuka je jedini koji može da se kombinuje sa sokovima od povrća. Povrće i voće razgrađuju različiti enzimi i iz tog razloga ne treba da se mešaju. Jedini izuzetka čini jabuka, koja soku od povrća daje prijatan sladak ukus.

U soku od jabuke ima mnogo vitamina C i P, soli kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, kobalta, cinka, nikla. Primenjuju ga kod ateroskleroze, bolesti jetre, bešike, bubrega i kod niza drugih. Pektin iz soka zajedno sa mesastim delom normalizuju rad creva. Visok sadržaj šećera i organiskih kiselina pomažu u brzoj regeneraciji nakon fizičkog opterećenja.

Sok od jabuke može da se pije bez ograničenja u relativno velikim količinama - do 1 l zs dan i noć. Kašičica soka od jabuke, promešana sa jednom kašičicom meda, se uzima ujutro, po podne i uveče kako bi eliminisala bakterije, koje uzrokuju žučnu infekciju. Međutim, treba da znate da korisni i okrepljujući napitak je kontraindikovan kod pogoršanja gastritisa, čira i pankreatitisa.

Sok od povrća

Sok od jabuke se preporučuje i prilikom vršenja teškog umnog rada. Pored toga pomaže u izbacivanju teških metala iz organizma.

Prema proučavanju, koje je sprovedeno na 10 000 ljudi, oni koji jedu najviše jabuka, prijavili su 50% manji rizik od razvoja raka pluća. Istraživači veruju da je to zbog visokih nivoa flavonoida, kvarcetina i naringina u jabukama.

Ali svi znama da nije mnogo ljudi koji mogu da jedu po 5-6 jabuka dnevno, kako bi se zaštitili od podmukle bolesti. Međutim, na račun toga jedna čaša sveže ceđenog soka od jabuke se pravi od barem toliko voća.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji