Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Prednosti soka od jabuke

Prednosti soka od jabuke

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
462
Sok od jabuke

Jabuka je jedno od najpopularnijeg voća na svetu. Ona je posnata po svom savršenom ukusu, kao i po visokoj hranljivoj vrednosti, pored toga predstavlja popularan niskokaloričan doručak. Može da se konzumira u svako vreme tokom dana u njenom prvobitnom obliku ili kao sok od jabuke.

Jabuka se koristi za pripremu različite hrane i recepata, kao što su mlečni šejkovi, voćne salate i deserti. S obzirom da obezbeđuje niz zdravstvenih koristi, preporučuje se da se jabuke denu svakodnevno. Naravno, dosta ljudi više voli da unosi vitamine ovog ukusnog voća u obliku soka, zato ćemo vas upoznati sa koristima njegove konzumacije.

Sok od jabuka je jedini koji može da se kombinuje sa sokovima od povrća. Povrće i voće razgrađuju različiti enzimi i iz tog razloga ne treba da se mešaju. Jedini izuzetka čini jabuka, koja soku od povrća daje prijatan sladak ukus.

U soku od jabuke ima mnogo vitamina C i P, soli kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, kobalta, cinka, nikla. Primenjuju ga kod ateroskleroze, bolesti jetre, bešike, bubrega i kod niza drugih. Pektin iz soka zajedno sa mesastim delom normalizuju rad creva. Visok sadržaj šećera i organiskih kiselina pomažu u brzoj regeneraciji nakon fizičkog opterećenja.

Sok od jabuke može da se pije bez ograničenja u relativno velikim količinama - do 1 l zs dan i noć. Kašičica soka od jabuke, promešana sa jednom kašičicom meda, se uzima ujutro, po podne i uveče kako bi eliminisala bakterije, koje uzrokuju žučnu infekciju. Međutim, treba da znate da korisni i okrepljujući napitak je kontraindikovan kod pogoršanja gastritisa, čira i pankreatitisa.

Sok od povrća

Sok od jabuke se preporučuje i prilikom vršenja teškog umnog rada. Pored toga pomaže u izbacivanju teških metala iz organizma.

Prema proučavanju, koje je sprovedeno na 10 000 ljudi, oni koji jedu najviše jabuka, prijavili su 50% manji rizik od razvoja raka pluća. Istraživači veruju da je to zbog visokih nivoa flavonoida, kvarcetina i naringina u jabukama.

Ali svi znama da nije mnogo ljudi koji mogu da jedu po 5-6 jabuka dnevno, kako bi se zaštitili od podmukle bolesti. Međutim, na račun toga jedna čaša sveže ceđenog soka od jabuke se pravi od barem toliko voća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest