Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta je brašno od jabuke?

Šta je brašno od jabuke?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
šta je brašno od jabuka

Svima je poznato da je brašno glavni proizvod nakon mlevenja zrna, a njegova glavna upotreba je u pripremi hleba i pekarskih proizvoda, kao i kao zgušnjivač u raznim jelima.

Izbor između različitih vrsta brašna je veliki, a u poslednje vreme sve druge vrste su važnije u potrošnji kao zdrave alternative brašnu od žitarica zbog odsustva glutena i niskog sadržaja kalorija. To su brašna napravljena od dijetetskih biljnih namirnica kao što je i brašno od jabuka.

Zvuči gotovo neverovatno da se od voća poput jabuke može napraviti brašno, ali to je činjenica koja je vidljiva na policama prodavnica širom trgovinskih lanaca.

Šta je u stvari ovo brašno i kakav je njegov sastav?

Brašno od jabuke se priprema od dobro zrelih jabuka koje se osuše, presuju i samelju u fini prah. Za izradu se koristi osušeni unutrašnji deo ploda. To je potpuno prirodan proizvod koji se zbog svog hemijskog sastava i nutritivne vrednosti smatra zdravom alternativom budućnosti.

100 grama brašna od jabuke sadrži:

- 201 kilokalorija, što mu daje dobru nutritivnu vrednost;

- 38, 59 grama ugljenih hidrata, od čega su 17 grama spori šećeri koji se dobro apsorbuju u organizmu;

- 4, 48 grama proteina;

- 3, 22 grama masti, od čega je 1, 2 grama zasićeno i 2, 02 grama nezasićeno;

- ne sadrži so.

desert sa brašnom od jabuka

U sastavu brašna 12-15 odsto zauzimaju ugljeni hidrati – pektin, svojstven plodu jabuke, celuloza, glukoza, fruktoza, jabučna i limunska kiselina, bogati mineralima i vredni za organizam vitamini – B1, B2, C, E, P i RR.

Ukus ovog brašna je blago kiselkast, a aroma voćna. Njegov glikemijski indeks je nizak i mogu ga koristiti osobe sa dijabetesom, što proširuje moguće grupe korisnika.

Pošto brašno ima karakterističnu braonkastu boju, često se koristi u kombinaciji sa drugim brašnom da bi dalo lepu boju uz aromu jabuke u kolačima, pecivima, voćnim hlebovima i keksu i palačinkama. Pogodan je aditiv za bebe, koji se stavlja u pire i kašice.

Njegov procenat upotrebe u različitim receptima je sledeći:

- Do 4 odsto ukupne količine brašna treba da bude jabukovo brašno u proizvodnji voćnog hleba;

- Za kolač od jabuka koristi se do 20 odsto;

- Do 12 odsto za pečenje keksa;

- Za šejkove, hladne deserte i druge dodajte 1 kašičicu na 200 mililitara ili grama proizvoda.

Pogledajte neke ideje za deserte od jabuka koje će vam se zaista dopasti:

- pita s jabukama;

- pečene jabuke;

- palačinke od jabuka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest