Svima je poznato da je brašno glavni proizvod nakon mlevenja zrna, a njegova glavna upotreba je u pripremi hleba i pekarskih proizvoda, kao i kao zgušnjivač u raznim jelima.
Izbor između različitih vrsta brašna je veliki, a u poslednje vreme sve druge vrste su važnije u potrošnji kao zdrave alternative brašnu od žitarica zbog odsustva glutena i niskog sadržaja kalorija. To su brašna napravljena od dijetetskih biljnih namirnica kao što je i brašno od jabuka.
Zvuči gotovo neverovatno da se od voća poput jabuke može napraviti brašno, ali to je činjenica koja je vidljiva na policama prodavnica širom trgovinskih lanaca.
Šta je u stvari ovo brašno i kakav je njegov sastav?
Brašno od jabuke se priprema od dobro zrelih jabuka koje se osuše, presuju i samelju u fini prah. Za izradu se koristi osušeni unutrašnji deo ploda. To je potpuno prirodan proizvod koji se zbog svog hemijskog sastava i nutritivne vrednosti smatra zdravom alternativom budućnosti.
100 grama brašna od jabuke sadrži:
- 201 kilokalorija, što mu daje dobru nutritivnu vrednost;
- 38, 59 grama ugljenih hidrata, od čega su 17 grama spori šećeri koji se dobro apsorbuju u organizmu;
- 4, 48 grama proteina;
- 3, 22 grama masti, od čega je 1, 2 grama zasićeno i 2, 02 grama nezasićeno;
- ne sadrži so.
U sastavu brašna 12-15 odsto zauzimaju ugljeni hidrati – pektin, svojstven plodu jabuke, celuloza, glukoza, fruktoza, jabučna i limunska kiselina, bogati mineralima i vredni za organizam vitamini – B1, B2, C, E, P i RR.
Ukus ovog brašna je blago kiselkast, a aroma voćna. Njegov glikemijski indeks je nizak i mogu ga koristiti osobe sa dijabetesom, što proširuje moguće grupe korisnika.
Pošto brašno ima karakterističnu braonkastu boju, često se koristi u kombinaciji sa drugim brašnom da bi dalo lepu boju uz aromu jabuke u kolačima, pecivima, voćnim hlebovima i keksu i palačinkama. Pogodan je aditiv za bebe, koji se stavlja u pire i kašice.
Njegov procenat upotrebe u različitim receptima je sledeći:
- Do 4 odsto ukupne količine brašna treba da bude jabukovo brašno u proizvodnji voćnog hleba;
- Za kolač od jabuka koristi se do 20 odsto;
- Do 12 odsto za pečenje keksa;
- Za šejkove, hladne deserte i druge dodajte 1 kašičicu na 200 mililitara ili grama proizvoda.
Pogledajte neke ideje za deserte od jabuka koje će vam se zaista dopasti:
Komentari