bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ukusne tajne cvekle

Ukusne tajne cvekle

Kremena RikovaKremena Rikova
Početnik
24
Ukusna cvekla

Ukoliko se ne plašite da eksperimentišete u kuhinji i niste ljubitelj jela sa mesom, onda je cvekla povrće za koje smo sigurni da zaslužuje vašu pažnju. Nepoznato je zašto cvekla nije posebno popularna i zašto se dovoljno ne konzumira, barem ne kod nas. A crvena cvekla, pored toga što je veoma ukusna, veoma je zdravo povrće. Ona pomaže prilikom varenja i omiljeno je povrće za pripremu zdravih salata.

Zato vam predlažemo da vam otkrijemo nekoliko ukusnih tajni cvekle:

Crvena cvekla sadrži antocianin. Ovo je materija zahvaljujući kojoj cvekla zapravo ima svoju karakterističnu crvenu boju. Ali pored toga, antocianin ima antikancerogena svojstva.

Zahvaljujući tome, crvena cvekla može da pomogne protiv različitih bolesti, uključujući rak. Pored antocianina, cvekla sadrži i betain. Ova materija je korisna za kardiovaskularni sistem.

Sok od cvekle

Cvekla može da se konzumira sirova, kuvana, konzervirana ili kao sok. Sok od cvekle ima svojstvo da pročisti mokraćne puteve od toksina i bakterija. Pomaže u prevenciji ateroskleroze, smanjuje krvni pritisak i pojačava imunitet.

Tradicionalno cvekla se konzumira u obliku salate, najčešće skuvana, u kombinaciji sa drugim povrćem kao što je krompir, krastavac. Ovo je tzv. salata vinegret koju Rusi spremaju za praznike. Na njihovom meniju veoma često prisustvuje cvekla.

Vinegret sa cveklom

Kod nas cvekla se obično jede u salati, u sirovoj varijanti, tako što dodajemo drugo sveže povrće - na primer sa šargarepama i kupusom. Salata od cvekle, jabuka i sosa je veoma zdrava varijanta, ukoliko želite da se hranite i živite tako.

Crvena cvekla može da se konzumira i kao deo ceđenog soka ili salate sa šargarepama i krastavcima. Može da se spremi na pari. Omiljeni recept sa cveklom dr Emilove je za sezonsku salatu od sirove izrendane cvekle sa jednom kiselom jabukom i šakom rukole, začinjene limunom, maslinovim uljem i belim lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest