Nemojte jesti sveži hleb! Evo zašto
Не яжте пресен хляб! Ето защо
bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Nemojte jesti sveži hleb! Evo zašto

Nemojte jesti sveži hleb! Evo zašto

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2002
Ne jedite sveži hleb! Evo zašto

Miris svežeg hleba je neuporedivno privlačan. Povezujemo ga sa kućnom udobnošću i toplinom, ukusnim jelima i prijatno provedenim momentima porodične trpeze.

Svaki čovek biva očaran aromom koja se raznosi iz upravo izvađenog hleba iz rerne i dolaze u iskušenje da ga odmah probaju. Štaviše, apetit toplog hleba je mnogo veći i konzumiramo značajno veće količine hleba kada je on svež i kada primamljibo miriše.

Apetit prema svežem hlebu je sličan zavisnosti zbog čega i preterujemo konzumaciju koja je inače normalna za nas.

Osećaj ukusa i mirisa teraju nas da jedemo više mekanog hleba. On na nas deliuje slično narkoticima, slično poput gladi za slatkim prema nutricionistima.

Međutim, da li je ispečeni hleb koristan za rad želuca i odatle za naše zdravlje? Nutricionisti kažu da nije dobro da se jede još topao hleb, koliko god da je primamljiva njegova aromatična korica. Ovo posebno važi za ljude koji pate od bolesti sistema organa za varenje.

Inače ukusan i mirisan hleb ima različitu strukturu i sastav, u poređenju sa već odstajalim proizvodom. Sveži hleb se odlikuje svojom višom kiselošću. Ako je u radu gastrointestinalnog trakta već došlo do oštećenja, hrana sa višom kiselošću gore deluje, pogoršavajući hronične bolesti iz roda gastritisa i kolitisa, kao i kod čira.

Ne jedite sveži hleb! Evo zašto

Kiselost hleba je svojstvo, koje trpi promenu u vremenu. Potrebno je bar 8 sati da se smanji, a najbolje je tokom 24 časa, da bi hleb i peciva bili manje štetni za gastrointestinalni trakt.

Zdravlje želuca će se sačuvati ako se kladimo na hleb od juče ili dvopek, ignorišući svež i primamljivo mirisan hleb.

Oni koji ipak vše vole da jedu hleb koji je pripremljen tokom tog dana, mogu da neutralizuju njegova štetna svojstva tako što ga prepeku. Prepečena kriška sa maslacem za doručak ili krutoni u krem supi za ručak su zdrava alternativa koja će sveži hleb pretvoriti u zdrav i za one koji imaju zdravstvene probleme, a iskušeni su svežim proizvodima od testa.

A ukoliko tražite recepte za zdrav hleb, napravite keto hleb ili pak pogledajte ovaj recept za dijetalni ražani hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest