Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Uloga vode u našim domaćim napicima

Uloga vode u našim domaćim napicima

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2029
Uloga vode u našim domaćim napicima

Kada je reč o pripremanju napitaka, svako misli da za razliku od spremanja hrane nije potrebno da se poštuju posebna pravila. Ne postoji ništa teško u tome da napraviš seđeni sok ili bilo koje drugo bezalkoholno piće u domaćim uslovima. I to je zaista tako, ali zapravo za pravljenje i najprostijih napitaka postoje važna pravila koja treba da se poštuju.

Tako na primer treba da se obrati posebna pažnja da vodu za piće koja se korsiti. Upravo ona je osnovni sastojak skoro svih napitaka od voća i povrća, nezavisno od toga da li su topli ili hladni.

Na svetski dan vode - 22. mart da vam posebnu pažnju obratimo na neke procedure koje bi bilo dobro da poštujete, ako želite da pripremite bezalkoholna pića u domaćim uslovima. Evo gde i kako da stavite vodu u domaće napitke.

- Stigli smo do zaključka da je voda osnovni sastojak bezalkoholnih pića. Eto zašto je od izuzetno važnog značaja da ona bude kvalitetna. Uvek koristite bistru vodu koja nema organskih nečistoća;

- Ako koristite mineralnu vodu, onda koristite onu koja je sa niskom mineralizacijom, da ima neutralni ukus i da nema specifičnu aromu, kao što je imaju mnoge mineralne vode;

Voda

- U slučaju da je voda iz kanalizacije kvalitetna, ali ima aromu ili je preterano vapnenasta, bilo bi dobro da je prokuvate otprilike 20 minuta. Najbolji način da očistite vodu jeste ako imate poseban bokal za taj cilj. Ali čak i tada, nakon što se voda slegne, filtrirajte je;

- Kada završite sa filtriranjem, potrebno je da se voda za pićem ponovo opskrbi kiseonikom ili ukratko, da se prozrači. Ovo se radi tako što je u tankom mlazu sipate u listu posudu sa visine od otprilike 70 cm. Najbolje je da posuda koju koristite bude kristalna ili staklena;

- Ako ćete spremati tople napitke, neće niti potrebno da rashladite vodu. Međutim, ukoliko želite da napravite neki hladni voćni napitak ili napitak od povrća, obavezno ćete morati da sačekate da se voda ohladi na temperaturi ne višoj od 15 stepeni celzijusovih. Dok čekate da se to desi, bilo bi dobro da zatvorite posudu u kojoj se voda hladi;

- Nezavisno od toga koji napitak ste odlučili da pripremite, ne zaboravite da s ciljem poboljšavanja kvaliteta ukusa vode, možete da dodate po nekoliko kapljica limunovog soka u nju.

A sada ostaje da pogledate naše predloge za dijetalne napitke. Ukoliko pak želite nešto što će vas podsećati na slatki ukus detinjstva pogledajte naše recepte za domaće nektare.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest