bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hranljiva vrednost i koristi od guščijih jaja

Hranljiva vrednost i koristi od guščijih jaja

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2721k2k
Хранителни стойности и ползи на гъшите яйца

Guščija jaja smatraju se dijetalnom hranom. Njihova hranljiva vrednost je veća od kokošijih jaja. Teška su oko 200 grama. Odlikuje ih bela, veoma tvrda ljuska i zbog toga da bi jedno guščije jaje bilo kuvano u čvrsto kuvano jaje potrebno je 15 minuta da se kuva u slanoj vodi, sa zatvorenim poklopcem.

U pogledu sadržaja masti, guščija jaja su inferiornija od pačijih jaja, a njihov ukus varira u zavisnosti od vrste hrane kojom se ptice hrane. Od sveže zelene trave ukus jajeta postaje nežniji.

U pogledu hranljivih materija, guščija jaja su veoma bogata. Njihova odlična nutritivna vrednost je takva zahvaljujući velikim količinama važnih supstanci kao što su folna kiselina, vitamini A i B12, selen i gvožđe. Guščija jaja su bogata proteinima, a svako donosi 20 grama kvalitetnog proteina sa svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Žumance takođe sadrži retku supstancu lutein, koji je snažan antioksidans koji usporava proces starenja. Veća nutritivna vrednost guščijih jaja je takođe posledica holesterola, omega-3 masnih kiselina, fosfora, a njegova najveća korist je sinteza vitamina D za jači imuni sistem, proizvodnju hormona za poboljšanu plodnost i koristi za varenje i moždanu aktivnost.

Гъши яйца
Fotografija: thank_you от Pixabay

Važan element nutritivnog profila guščijeg jajeta je njegov ukus. Poput pačijih jaja, guščija jaja imaju više žumanca nego belanca u poređenju sa drugim jajima. Ovaj odnos im daje poseban profil ukusa. S jedne strane, guščija jaja su masnija i imaju kremastiji ukus zbog velikog žumanca i činjenice da je sva mast koncentrisana u žumancu, a sa druge strane guske nemaju ishranu kao kokoške, već se radije hrane kao patke sa kojima su u srodstvu. Posebnosti ishrane doprinose različitim ukusima u jajima. Guščije jaje ima jaču aromu i masniji ukus od kokošijeg.

Za razliku od kokošijih jaja, jaja gusaka ne treba jesti sirova zbog opasnosti od salmonele i drugih bakterija. Zbog visokog sadržaja holesterola i masti, guščija jaja ne preporučuju se dijabetičarima i osobama sa visokim pritiskom.

Evo recepata u kojima možete koristiti nekoliko guščjih jaja, ako ih imate pri ruci:

- zapečena jela od jaja;

- đuvečare sa jajima;

- kajgana;

- jaja sa krompirom

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji