Pravljenje domaćeg jabukovog sirćeta

Sirće

Domaće jabukovo sirće je prirodni proizvod koji se lako pravi, a pritom ima neverovatna lekovita i hranljiva svojstva. Može se koristiti za salate i razna jela, a može poslužiti i kao konzervans za turšiju.

Domaće jabukovo sirće vam može znatno poboljšati zdravlje. Dugo se pravi, ali nagrada za dug proces je prirodan proizvod visokog kvaliteta.

Kvalitet sirća zavisi od sorte jabuka koje ćete koristiti za pravljenje. Što je veći procenat šećera u jabukama, toliko će biti više alkohola biti u džibri, a to će ubrzati proces stvaranja sirćetne kiseline.

Jabuke dobro operite i isecite ih na komadiće, ostavljajući i sredinu jabuka. Kad isečete sve jabuke, stavite ih u veliku posudu. Prelijte ih vrućom vodom, tako da voda pokrije jabuke u potpunosti i da bude 3 cm iznad jabuka.

Jabuke

Možete računati da na kilogram jabuka ide 300 g meda ili 200 g šećera i 100 g meda. Kad dodajete med vodi sa jabukama, dobro mešajte dok se ne otopi. Uzmite dva sloja gaze, pokrijte posudu i neka stoji 10 dana u prostoriji gde je temperatura 20–30 stepeni. Drvenom kašikom mešajte jabuke 2–3 puta dnevno.

Nakon 10 dana procedite, pa izvadite jabuke i njih dobro iscedite. Dobijenu tečnost isipajte u posudu sa širokim grlom.

Preko stavite gazu i ostavite posudu da stoji mesec dana u prostoriji gde je temperatura 20 – 30 stepeni. Nakon toga uzmite lanenu krpu, procedite sirće i sipajte u flaše.

Flaše dobro zatvorite. Sirće čuvajte u frižideru na temperaturi od 6 do 8 stepeni, kako bi se sačuvala sva pozitivna svojstva.

Domaće jabukovo sirće obično sadrži 2–3 procenta alkohola, ali ima jači ukus od kupovnog sirćeta, a i bogatije je mineralima i vitaminima.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji