bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najštetnija zdrava hrana

Najštetnija zdrava hrana

Jelena AndonovJelena Andonov
Džedaj
211638
spanać

Svako od nas ima neku ideju koja je hrana štetna, dovodi do bolesti ili uništava naše raspoloženje i koje namirnice nam mogu pomoći da doživimo stotu. I najobičnije namirnice kriju rizik po zdravlje, povezan sa različitim infekcijama. Ovaj razlog je naterao zdravstvene institucije u Americi da redovno pripremaju Top 10 namirnica koje kriju neočekivane opasnosti po ljudsko zdravlje.

Zelena salata, kupus i spanać

Iako je veoma korisno, zeleno povrće se pokazalo zapanjujuće podmuklim. Spanać može biti nosilac opasne bakterije koja se razvija u debelom crevu, i uspeva u podzemnim vodama, tako da ne samo treba da se dobro opere, već i da provri u ključaloj vodi. Zelena salata i kupus nas mogu zaraziti salmonelom iz kontaminiranih voda.

Jaja

jaja

Ipak su najčešći izvor salmonele jaja, zato ih obavezno morate kuvati najmanje 10 minuta. Nikada ne treba jesti sirova jaja u bilo kom obliku.

Salmonelu možete dobiti čak i od krompira ili jela sa krompirom, majoneza napravljenog od jaja ili drugog sirovog povrća. Salmonela je povezana sa 30 odsto trovanja hranom, izazvanim krompirom. Oni mogu da prenesu bakteriju listeria, najopasniju za malu decu.

Sladoled

Salmonelu možete dobiti i od sladoleda. Ako je ledeno iskušenje zaraženo jajima ili mleka u prahu. Rizični su takođe i zreli sirevi (Brie, Camembert), ako su loše proizvedeni i čuvani. Oni postaju plodno tlo za desetine opasnih bakterija po želudac. Ovo se odnosi i na paradajz koji nije termički obrađen. On treba da se veoma dobro očisti pod tekućom vodom.

tuna

Tunjevina

Tuna je nesumnjivo jedna od najukusnijih riba. Tužna vest je da sadrži otrov koji može da izazove ozbiljne alergije i koji ne nestaje tokom termičke obrade.

Ostrige

Ostrige su jedan od omiljenih delikatesa mnogih ljudi. Međutim, one se nalaze među najviše patogenim hranama i mogu da izazovu ozbiljne crevne infekcije, ukoliko se pravilno ne čuvaju.

Specijalisti iz Amerike podsećaju da se voće, a posebno jagode, kupine i maline, mora dobro oprati pre jela, jer je možda prošlo kroz ruke bolesnih berača ili je skladišteno, makar i na kratko, na nehigijenskim mestima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji