Koja industrija nema mitove, sa kojima se suočavaju ljudi koji tek ulaze u nju? Kao i oni koji počnu da treniraju, misle da za nekoliko meseci mogu postati pravi sportisti. Isto je i sa ishranom, i ako želite da počnete zdravo da se hranite, morate zapamtiti ove mitove o zdravoj ishrani i prestani da ih poštuješ.
Brojite kalorije da biste smršali
To je delimično tačno - ali brojanje je neophodno samo na početku. Osnovni cilj mršavljenja je nadmašiti potrošnju energije u odnosu na energetski unos u organizam putem hrane. Budući da se energija meri u kalorijama, morate ih brojati. Za tu namenu potrebna vam je vaga, kalkulator i dnevnik ishrane, u koji se zapisuje sve pojedeno i popijeno u toku dana. Ukupna količina unesenih kalorija trebala bi biti manja od potrošene.
Brojanje kalorija se brzo pretvara u naviku. Stvaranje deficita ulazne energije je neophodno i dovoljan uslov za mršavljenje. Tako da ste pošteđeni brojanja proteina, masti i ugljenih hidrata: dovoljno je poznavati relevantne grupe namirnica i obratiti pažnju na ono što jedete.
Zdrava ishrana je komplikovana
Ne, nije! Pravilna ishrana će vam uštedeti mnogo vremena i truda! Samo morate podići nivo kulture u pogledu klasičnih pitanja ishrane: već znamo da su integralne žitarice, povrće i voće zdravi, dok su velike količine masne hrane i slatkiša nezdrave. Sada uporedite šta je lakše i brže pripremiti za ručak: tanjir povrća, pileće grudi i testeninu ili salatu prelivenu majonezom, masne kotlete i tortu potopljenu u krem od maslaca? Tako da malo više pažnje i interesovanja za ono što stavljate u usta i to je sve!
Zdrava ishrana nije ukusna
Ovo je takođe pogrešno shvatanje. Savladajte zdravo kuvanje i možete se razmaziti zdravim desertima. Vaši gosti nikada neće shvatiti da su ukusna i mirisna jela koja im nudite zapravo dijetalna. Druga strana problema je da ljudi često razvijaju tup osećaj za zdravu hranu na račun one hrane koja je preslatka i puna agresivnih ukusa i veštačkih aditiva koji je poboljšaju. Ovo se može suprotstaviti putem vraćanja osetljivosti na receptore u ustima.
Na primjer, sledeći put kada budete kuvali jutarnju kafu, stavite ne 3 kašike šećera, već dve. Tako će vam polako i postepeno uskoro biti dovoljna jedna kašičica!
So mora biti eliminisana
Sve je dobro u umerenim količinama. So ne treba da se eliminiše - dovoljno je da se smanji. To je životno važna komponenta, s obzirom na to da je aktivno uključena u biohemijske procese. Nije uzalud da biološke tečnosti poput krvi, suza i znoja imaju slan ukus. Ali čak je i višak soli štetan: ima sposobnost da zadrži višak tečnosti u vašem telu, zato nemojte preterivati.
Zaboravite na slatkiše i brašno
Ovaj savet zvuči kao prokletstvo za ljubitelje slatkog i za ljubitelje slatkiša. I istina je, u kalorijskom smislu, lišeni hranljivih materija, rafinisano brašno i šećer – nisu dobar izbor. Često se šećer i brašno pomešaju u jednom proizvodu i obilno se aromatizuju. Dobijena hrana je prazna i besmislena, ne donosi telu ništa osim ogromnih kalorija. Ljubitelji ovakvih đakonija treba da budu na oprezu. Ako možete pojesti jedan bombon ili kolačić i prestati, neće biti štete. Ali ako iz iskustva znate da ćete pojesti celo pakovanje odjednom, bolje je da ne započinjete. Ključ je u balansu.
Ne jedite posle 18:00 časova
Ova preporuka miriše na čisti sadizam. To je beskorisno, s obzirom na to da se nagomilana glad pretvara u pohlepa, a uveče - u pohlepu noću, koja je najštetnija. Metabolizam se usporava od dugih pauza u ishrani, zato što telo počinje da štedi energiju. Glavno pravilo u dijeti za mršavljenje je učestalost i redovnost. Možete pojesti nešto lagano i pre spavanja. Ovo je jedan od najčešćih mitovi o pravilnoj ishrani.
Povrće i voće možete konzumirati u neograničenim količinama
Samo zato što je voće i povrće zdravo ne znači da ih treba jesti u neograničenim količinama. A evo i zašto:
Višak vlakana i kiselina može uzrokovati ili pogoršati gastrointestinalne bolesti.
Biljna hrana ne može dugo da zasiti.
Iako je kalorijska vrednost takve hrane niska, to se mora imati na umu.
Hrana treba biti izbalansirana tako da u želucu ima mesta za proteine i ugljene hidrate.
Treba da pijete od 2 do 2.5 litra vode na dan
Ispijanje mnogo tečnosti je korisno - to je istina. Ali sve je individualno: 1.5 litra je dovoljno za nekoga. Čista voda sa nula kalorija je najbolja za piće. Da bi telo moglo pravilno da funkcioniše, proizvodi truljenja isprali iz tkiva, a koža bila glatka i elastična, voda uvek mora da se drži pri ruci. Ali režim sa vodom ne treba koristiti umesto njega, već zajedno sa zdravom ishranom. Beskorisno je pokušavati, prateći savete drugih stručnjaka, da utolite glad ispijanjem nekoliko čaša vode na prazan želudac. Glad i žeđ su radikalno različita stanja tela.
Komentari