Pica je hrana, koju većina ljudi voli i koja se nikad ne dosadi. Možete da jedete picu za ručak i večeru, a zatim istu za doručak, a možda čak i kao laganu užinu. Bilo da je domaća pica ili napravljena u piceriji, nije važno - pica je zaista jedna od najomiljenijih obroka odraslih i dece širom sveta, jedan od onih obroka oko kojih se svi slažu, čak i nutricionisti. Da, tako je, nutricionisti! Da li ste se ikada zapitali da li bi pica mogla biti zdrava hrana?
Većina ljudi smatra da picu treba izbegavati ili ograničiti koliko god je to moguće, ako želite da održite zdrav način života i ishranu, još više ako ste na dijeti za mršavljenje. Mnogi ljudi ne znaju da je pica zapravo zdravo i izbalansirano jelo koje omogućava adekvatno obezbeđivanje organizma korisnim hranljivim materijama.
Zašto je pica zdrava hrana?
Hajde da saznamo sva svojstva jednog od najomiljenijih jela Italijana i ne samo njih:
- Bogata je složenim ugljenim hidratima, koji sporije oslobađaju energiju od jednostavnih ugljenih hidrata i pomažu u održavanju forme, kontroli apetita i stabilizaciji nivoa energije. Kad bolje razmislimo, ko ne oseća sitost dugo vremena nakon što pojede lepu picu;
- Masti sadržane u ovoj hrani definisane su kao „dobre“ masti, nezasićene masne kiseline koje podstiču cirkulaciju krvi i pomažu u smanjenju lošeg holesterola;
- Zahvaljujući sosu na bazi paradajza i sira, pica je bogata ne samo kalcijumom, vitaminom C, već i gvožđem, vitaminima D, E i K i mlečnim proteinima, bogatim blagotvornim svojstvima za organizam;
- Pica Margarita ima manje kalorija od dobro začinjenog tanjira testenine. Ako je dobro izbalansirana sa ostalim dnevnim obrocima, sigurno ne predstavlja opasnost čak ni za one koji posebno brinu o figuri;
- Pica nije samo dobra za zdravlje, već doprinosi i emotivnom blagostanju, oni koji nisu srećni treba samo da uživaju u pici u društvu ili čak sami. Možda su boje, ukusi, oblici ti koji picu čine tako voljenom i cenjenom hranom, sposobnom da unese harmoniju i slavlje na naše trpeze.
Šta je važno da bi pica bila zdrava?
U međuvremenu, postoje dva glavna aspekta koja se ne mogu zanemariti da bi se pica uzdigla u zdravu hranu: kvalitet upotrebljenih sastojaka i očigledno porcija. Pa, sastojci nisu nevažni za korisnost pice. U zavisnosti od sastojaka koje odlučite da koristite, parče pice uveče može postati i odlična prilika da se zasitite povrćem i drugom zdravom i korisnom hranom.
Stari klasični italijanski recepti za picu uključivali su zdrave sireve i masti (maslinovo ulje), ali danas većina restorana koristi sve vrste ne tako zdravih sastojaka. Drugi problem je samo testo. Klasična italijanska pica zahteva kvalitetno brašno i priprema se od testa koje se polako diže. Ali danas, da bi skratili vreme pripreme, mnogi restorani koriste više kvasca i brašna sa aditivima, što testo čini prilično nezdravim. Stoga, da biste bili sigurni da imate zdrav proizvod, naručite picu iz proverenih objekata ili je pripremite sami.
O kalorijama u pici
Iako je to zaista visokokalorična hrana, dobra pica uvek nađe način da bude deo dobro izbalansirane ishrane. Sve je u tome da odaberete svoje nadeve i testo za picu i znate kako da uravnotežite svoj ukupni unos kalorija.
Prema podacima Nacionalnog istraživačkog instituta za namirnice i ishranu Italije, pica Margarita (podrazumevana kao pica sa paradajzom i mocarelom) sadrži oko 270 kalorija i oko 30 g ugljenih hidrata na 100 g. S obzirom da u proseku jedna pica može biti teška oko 300 g (ili čak i više), ukupno bi bilo nešto više od 800 kalorija za celu picu. Vi sami možete da procenite koju količinu možete da pojedete, u zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete i šta ste još jeli tokom dana.
Ali da li je moguće nekako smanjiti broj kalorija? A kakvu picu treba da jedete ako ste na dijeti? Naravno, kada birate picu po porudžbini (ili je pravite kod kuće), morate uzeti u obzir ne samo kalorije, već i masnoću, koja se uglavnom nalazi u nadevu – kao što su sirevi (na primer, mocarela) i kobasice.
Ako nameravate da svoju picu učinite „lakšom“, onda birajte sastojke poput povrća, pečuraka, paprika, spanaća itd. Pored smanjenja unosa kalorija, picu možete učiniti zaista hranljivim i zdravim obrokom.
Izbor testa takođe će biti važan. Umesto onih na bazi belog brašna, možete izabrati zdravija testa kao što su testo od integralnog brašna ili žitarica sa manjim sadržajem kalorija, čije prisustvo minerala, vitamina i vlakana može poboljšati vaše zdravlje. Vlakna sadržana u testu od integralnog brašna pružaju veći osećaj sitosti (pri čemu manje jedete), poboljšavaju stanje creva i snižavaju nivo holesterola.
Generalno, ako ste na dijeti, ali ne želite da odustanete od nedeljne pice, pica sa testom od integralnog zrna pšenice i nadevom od povrća bez sira može biti idealna. Ako želite još više da smanjite kalorije, najpogodniji izbor će biti Pica Marinara, koja obezbeđuje oko 240 kalorija na 100 g (ukupno 720 kcal).
Koliko kalorija ima u najpoznatijim picama?
Hajde da navedemo neke brojeve i vidimo koje pice nisu pogodne za dijetu (broj kalorija se uvek odnosi na porciju od 100 g):
- Pica Ortolana (povrće): 260 kalorija
- Margarita: 270 kalorija
- Pica od tunjevine: 275 kalorija
- Pica sa šunkom: 275 kalorija
- Pica četiri godišnja doba: 285 kalorija
- Pica Diavolo: 295 kalorija
- Pica Caprese: 320 kcal
Šta kažu naučnici?
Silvano Gallus, istraživač na Institutu Mario Nei u Milanu, sprovodi studiju o tom pitanju. On u šali tvrdi: Pica štiti od bolesti i smrti, ali samo ako je napravljena i konzumirana u Italiji.
I dodaje: Mogli smo očekivati smanjenje rizika jer je pica - ili je barem bila kada smo sproveli studiju - relativno lagana hrana, kao i da sadrži zdrave sastojke kao što su paradajz i maslinovo ulje. Ali ovakve rezultate nikada nismo očekivali: redovni korisnici pice, u poređenju sa onima koji je nisu jeli, imali su 34% manji rizik od raka usne duplje i ždrela, 59% manje raka jednjaka, 26% manje od raka usne duplje i ždrela. debelog creva i 34 % manje kod akutnog infarkta miokarda. S druge strane, nismo pronašli značajne veze u odnosu na druge vrste raka larinksa, dojke, prostate ili jajnika. Naše tumačenje je da u Italiji konzumacija pice ukazuje na mediteransku dijetu i sam način ishrane. Ne znamo da li bismo, ako bismo ponovili studiju u zemlji u kojoj pica nije pokazatelj zdrave ishrane, kao što je SAD, gde se smatra „brzom hranom“ ili "janky" (đubre) hranom, dobili iste rezultate.
Prva ekstravagantna, ali relevantna studija Galusa i njegovog tima datira iz 2006. godine, ali se nedavno vratila u prvi plan, jer je 2019. italijanski istraživač dobio prestižnu Ig Nobel nagradu za medicinu. Ig Nobel nagrada je veoma ozbiljna satirična parodija na najpoznatije nobelovce i svake godine se u Sanders teatru Harvardskog univerziteta predstavljaju najekstravagantnija istraživanja koja bira specijalna komisija naučnika. Razlog i priroda Ig Nobela su vrlo jasni u njihovoj definiciji: Ovo su nagrade za nauku koje vas prvo nasmeju, a zatim nateraju na razmišljanje.
Ako razmišljate i o broju kalorija i želite da vam pica bude zdravija, pokušajte:
- pica sa korom od karfiola;
- keto pica.
Komentari