Namirnice bez ili sa malom količinom ugljenih hidrata

korisno povrće

Ako želite da ograničite unos ugljenih hidrata, predlažemo vam nekoliko vrsta namirnica koje ne sadrže ugljene hidrate ili u znatno manjim količinama.

Većina mesa ne sadrže ugljene hidrate, kada su sirova. Održavajte nivo masti u organizmu do granica normalnosti, tako što ćete izbegavati pržena mesa, a umesto toga konzumirati kuvano meso ili grilovano meso.

Zelena salata, pečurke, celer, spanać, rotkvice, brokoli spadaju u povrće koje ne sadrži ugljene hidrate, ali nije tako sa ostalim vrstama povrća.

Osim što je važna za život, voda ne sadrži nikakve ugljene hidrate. Pijte dosta vode i održavajte telo hidratiranim.

Orašasti plodovi i jaja, riba i morski plodovi, mlečni proizvodi su takođe namirnice koje imaju nizak sadržaj ugljenih hidrata.

mllečni proizvodi

Kako bi održali hormon insulin u granicama normale, dovoljno je da konzumirate od 0.9 do 1.1 g ugljenih hidrata po 1 kg telesne težine. Možete da ih nabavite putem hleba i proizvoda od testa, proizvodima od pirinča, žitarica, graška, krompira, ovsenih pahuljica.

Ako brojite koliko kalorija dnevno unositem, znaćete koliko vam je masti potrebno kako biste smanjili telesnu težinu polako i sa dugotrajnim rezultatom.

Osobe sa dijabetesom imaju poremećaj u razmeni ugljenih hidrata. Unos namirnica koje sadrže dosta ugljenih hidrata kod njih izazivaju nagli porast nivo šećera u krvi.

Kod pravilnog i odgovarajućeg odabira namirnica može pomoći da se smanji nivo šećera u krvi. Takve namirnice bi trebalo da sadrže ugljene hidrate koji se polako razlažu, a koji se nalaze u mahunarkama, voću, svežem mleku, krompiru i integralnom hlebu.

Upravo ove namirnice polako povišavaju nivo šećera u krvi i umereno, pa su pogodne i za dijabetičare. Čak je i preporučljivo da konzumacija ovakvih namirnica čini 55% dnevnog menija. Namirnice sa brzim ugljenim hidratima jesu bombone, med i šećer, pa se mogu konzumirati u slučajevima fizičkog preopterećenja i hipoglikemije.

Ako niste dijabetičar i rešili ste da smršate uz pomoć namirnica bogatim ugljenim hidratima, znajte da ne bi trebalo da se držite ove dijete duže vreme. Ako ste 8 sedmica na ovom režimu ishrane, poželjno je da zatim pređete na balansiranu ishranu.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji