Šta jesti kada imate hemoroide?

1 od 4 Fotografije

Hemoroidi - upala debelog creva, propraćena trombozom, proširenjem hemoroidnih vena, koje stvaraju čvorove u rektumu.

Razlozi za pojavu hemoroida su hronična opstipacija - povećanje cirkulacije i pritiska u rektumu, trudnoća i porođaj, statičan način života, zloupotreba alkohola, povećana fizička aktivnost, pikantna hrana koja iritira analni kanal, gojaznost, genetske predispozicije, stresne situacije, upala jetre i creva, infencije, tumori.

Simptomi hemoroida su krvarenje rektuma, posebno nakon kretanja creva, krv u stolici, povećanje hemoroida, svrab i iritacija anusa, bolovi pri hodanju, defekacija, osećaj težine tokom sedenja, kao i osećaj stranog tela u rektumu.

Veoma je važno da se vodi prava dijeta kod hemoroijda, koja će sprečiti hroničnu opstipaciju, da obnovi deficit gvožđa kod krvarenja hemoroida. Namirnice bi trebalo da budu sa većim sadržajem vitamina, aminokiselina, vlakana, mineralnim solima. Dijeta treba da bude prilagođena potrebama pacijenta.

Korisne namirnice kod hemoroida

- Namirnice sa vlaknima, na primer sušeno voće;

- Meso u ograničenim količinama (na primer, piletina, svinjetina, zečetina, teletina, ćuretina), namirnice od ribe (šaran, štuka, karaš, kostur) sa visokim sadržajem gvožđa;

- Voće (banane, jabuke, grožđe) i kompoti od njih;

- Heljda, ječam, ovsena kaša, kaša od ječma;

- Med;

- Kuvano i sirovo povrće (karfiol, šargarepa, beli i crni luk, cvekla, paradajz, tikvice, salate, bundeva);

- Orašasti plodovi i šumsko voće;

- Mineralna voda sa visokim sadržajem sufata i magnezijuma;

- Prirordni sokovi (šargarepa, cvekla, kajsije);

- Fermentisani mlečni proizvodi (vurda, pavlaka, kefir, mlečni proizvodi sa laktobacilima.

- Biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, laneno, od bundeve);

- Lagana vina, kokteli i punčevi;

- Lagani prirodni sokovi;

- Sveži zeleniš (peršun, mirođija, bosiljak, origano, kumin, korijander)

- Čorbe sa lakim bujonima od mesa i ribe, boršč.

Primer dijete za hemoroide

Doručak: svež sok, žitarice (potoplene u vodi preko noći, ječam, ovas ili pšenica, cele semenke lana, iseckani orašasti plodovi, sušeno voće).

Užina: čaša kefira (jogurta)

Ručak: čorba od povrća, sveža salata od povrća, riba na pari ili pečena u rerni, integralni hleb.

Popodnevna užina: voćna salata

Večera: kiselo mleko.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji