Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Štete za zdravlje od ljutih paprika

Štete za zdravlje od ljutih paprika

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
9859
Štetnost za zdravlje od ljutih paprika

Ljute paprike se koriste i vole skoro svuda u svetu, zbog svog vatrenog ukusa i dokazane koristi za ljudski organizam. Ovo povrće sadrži izuzetno korisnu supstancu kapsaicin, ima više od 40 vitamina, 20 minerala i obilje drugih korisnih komponenti koje poboljšavaju funkcionisanje organizma.

Ljute crvene paprike su svrstane na listu TOP 10 proizvoda koje stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije preporučuju za obaveznu upotrebu, jer pomažu u održavanju zdravlja i produženju života.

Ali pored koristi od ljutih papričica, da li postoji neka šteta od njihove upotrebe?

Uprkos ogromnim koristima ljutih paprika, još uvek postoji mnogo debata među naučnicima o njihovoj štetnosti. Iako kapsaicin ima mnoge zdravstvene koristi, nije prikladan za sve. Neki su osetljiviji na njega i doživljavaju njegove neprijatne sporedne efekte. Uglavnom ljuta paprika šteti našem telu kada se konzumira u prekomernoj količini, kao i mnoge druge namirnice.

Redovna konzumacija više od jedne paprike povećava rizik od razvoja raznih negativnih zdravstvenih posledica.

Moguća šteta od ljutih papričica

- Mučnina i povraćanje.

- Dijareja. Kapsaicin iritira sluzokožu digestivnog trakta, izazivajući stomačne tegobe i dijareju.

- Refluks kiseline. Osećaj toplote koji kapsaicin stvara iritira sluznicu želuca, što izaziva refluks i gorušicu.

- Pojačano lučenje žučnih sokova.

- Mogući dermatitis, iritacije i opekotine kože, sluzokože, očiju.

- Moguće alergijske reakcije.

Kiselina nakon konzumiranja ljutih paprika

- Smanjenje osećaja ukusa uz čestu upotrebu ljutih papričica.

- Pojačano znojenje zbog povećane toplote u telu.

- Glavobolja.

- Moguća krvarenja u prisustvu sklonosti.

- Ako nakon jedenja ljutih papričica osetite glavobolju, otežano disanje ili kašalj, javite se lekaru. Ovo može biti simptom trovanja.

Za koga nije dobra ideja da jede ljute papričice?

Ljute papričice su opasne i štetne kod:

- sa bilo kojim oboljenjima gastrointestinalnog trakta (čir, kolitis, gastritis, enterokolitis, itd.), Bol u stomaku se javlja zbog ljutine;

- sa hemoroidima;

- kod bolesti jetre (hepatitis, holecistitis, itd.);

- sa hipertenzijom;

- kod astme;

- kod bolesti bubrega;

- za rane u usnoj duplji;

- sa akutnim zapaljenjem grla i krajnika;

- za decu, posebno do 10 godina je zabranjeno;

- za osobe sklone alergijskim reakcijama;

- za trudnice i dojilje.

Mere predostrožnosti pri kuvanju sa ljutim papričicama

Ljute paprike mogu da budu opasne

Ljute paprike, posebno one crvene, su izuzetno ljute, tako da treba preduzeti brojne mere predostrožnosti kada ih konzumirate:

- Prilikom sečenja i rukovanja sa njima, preporučuje se nošenje rukavica, jer neke posebno ljute sorte mogu da izgore kožu i pri najmanjem kontaktu;

- Izbegavajte kontakt paprike sa sluzokožom;

- Nakon rada sa ljutim papričicama, morate dobro oprati sve površine, ruke i korišćeni pribor;

- Ako čestice paprike dođu na kožu i sluzokožu, dobro ih isperite hladnom vodom i nanesite biljno ulje;

- Ako ste pojeli ljute papričice i peckanje je postalo neizdrživo, treba to pokušati ublažiti mlekom, a ne vodom, pojesti malo kiselog mleka ili ugasiti ljutinu kiselim ukusom (npr. limuna ili limete).

- Zapamtite da sušene paprike mogu biti ljuće od svežih.

Zapamtite!

Ljute papričice treba da uzimaju ljudi bez kontraindikacija i u veoma malim količinama, samo tako neće štetiti vašem organizmu! Preporučuje se konzumiranje ne više od 15 g ljute paprike dnevno.

Pogledajte takođe:

- Kako neutralisati ljutinu;

- Opasnosti od preterivanja sa ljutim

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest