Jufka

Jufka

Jufka je proizvod od testa koji se dobija od suvih kora testa. Njen izgled podseća na neke vrste testenina, ali u načinu proizvodnje ove dve testenine se dosta razlikuju. Kada pomislimo na jufku, uglavnom nam je asocijacija doručak, kada su nam majke spremale u detinjstvu sa sirom, šećerom, svežim mlekom ili čajem.

Jufka je tradicionalan proizvod na Balkanskom poluostrvu, ali postoje još neke vrste jufki kao što je kineska jufka, pirinačna jufka, a ima i nekih vrsta testenina, koje se služe pod ovim nazivom. Sama reč jufka nema oblik množine, iako u suštini ova reč podrazumeva bezbroj mrvljenih osušenih kora od testa. Često se i ovom rečju misli na jelo koje smo navikli da imamo za doručak.

Danas se, na svu sreću, može kupiti u prodavnicama i domaća jufka, sa poznatim i gotovo nepromenjenim ukusom. Cena jufke je sasvim povoljna i najčešće se prodaje u pakovanjima između 400-500 g. Takođe, na tržištu ima raznih vrsta jufki, a jedna od njih je i ona od integralnog brašna, koja je dobra za dijabetičare.

Sastav jufke

100 g jufke otprilike ima sledeće sastojke:

kalorije: između 225 - 384 kalorija, Belančevine: 12 - 14.16 g, Ugljeni hidrati - 68 - 71.27 g, Masti: 1.5 - 4.44 g

Odabir i čuvanje jufke

U skoro svakoj radnji se može naći pečena jufka. Čuva se na hladnom i suvom mestu i nije potrebno da se stavlja u frižider.

Kulinarska upotreba jufke

Osim što se koristi za pripremu ukusnog doručka, i to u kombinaciji sa mlekom, čajem, sirom ili šećerom, od jufke se mogu praviti i razna slatka i slana peciva, neodoljivi i ukusni deserti, a čak može i domaća pita sa jufkom - slatka ili slana, po vašoj želji. Predlažemo vam jedan lak recept za mlečnu pitu sa jufkom, koju možete poslužiti uz šećer u prahu.

Recept za mlečnu pitu sa jufkom

Potrebni sastojci: jufka - 1 pakovanje domaće, jaja - 4 komada, šećer - 1 1/2 šolja, sveže mleko - 1 l, maslac - 1/2 pakovanja, vanilin šećer - 1 kesica, ulje

Jufka u rerni

Način pripreme: U nauljanu tepsiju isipajte jufku i preko rasporedite komadiće malsaca. Stavite u rernu da se peče dok ne porumeni i dok se maslac ne otopi. U međvremenu umutite jaja sa šećerom, mlekom i vanilom. Prelijte jufku dobijenom smesom i vratite u rernu da se peče na umerenoj temperaturi oko 20-30 minuta. Poslužite mlečnu pitu sa jufkom posipanu šećerom u prahu po želji.

Domaća jufka

Recept za domaću jufku je veoma lak, da b se čak i sami početnici u kuhinji snašli, iako se treba mesiti i razvijati. Recept za ovaj specijalitet zavisi od količine raznih sastojaka, ali način pripreme je uvek isti - mesi se, razvijaju se tanke kore, suše se na suncu, malo se peku u rerni, mrve se i dobija se jufka.

Potrebni sastojci: sveže mleko - 500 ml, jaja - 15 komada, so - 1 kašičica, brašno - 1.5 kg

Način pripreme: Umutite jaja sa solju, dok ne dobijete penu, a zatim dodajte mleko. U veliku posudu prosejte brašno i u sredinu postepeno sipajte tečnu smesu. Uzimajući sa strane brašno, zamesite meko i glatko testo. Podelite ga na 15 lotpica, pokrijte ih vlažnom krpom ili gazom i neka malo odstoje.

Svaku loptu razvijte u tanku koru debljine oko 2mm. Stavite ih na sunce, da se osuše. Nakon toga kore krupno izmrvite i stavite da se ispeku u zagrejanu rernu na 50 stepeni dok se u potpunosti ne osuše. Zatim ostavite da se ohlade, pa ponovo izmrvite i stavite domaću jufku u kese. Čuvajte na hladnom i suvom mestu.

Recept za domaću jufku od griza

Domaća jufka

Potrebni sastojci: sveže mleko - 1 l, jaja - 10 komada, griz - 200 g, so, brašno

Način pripreme: Jaja dobro umutite mikserom, pa im dodajte so, zagrejano mleko i griz. Postepeno zamesite meko i glatko testo, pa ga podelite na 10 lopti. Svaku loptu razvijte u tanku koru, pa dobijene kore stavite na sunce, da se osuše.

Nakon sat vremena okrenite kore i kada se još malo prosuše, treba da imaju pukotine po sebi. Osušene kore dobro izmrvite i stavite ih da se peku u zagrejanu rernu dok malo ne porumene. Kada se domaća jufka ohladi, stavite je u platnenu kesu.

Ako želite da napravite doručak za porodicu, obavezno probajte ovaj lak recept za domaću jufku iz rerne. U nauljanu tepsiju stavite 1 pakovanje jufke i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni. Stavite 1 litar vode da proključa, pa joj dodajte 1 šolju šećera.

Kada se jufka ispeče, prelijte je vrelom vodom ili mlekom. Vratite u rernu i pecite dok jufka ne upije tečost. Ukusan doručak se služi topao, a po želji se može poslužiti i sa mrvljenim sirom.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji