Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako spremiti Šitake pečurke?

Kako spremiti Šitake pečurke?

Šitake pečurke

Šitake pečurke imaju istoriju kultivisanja koja traje nekoliko hiljada godina, a isto toliko se koriste u lečenju i kulinarstvu. Naziv ove pečruke se sastoji iz dve reči - ši /kesten/ i take /drvo/. U bukvalnom prevodu, naziv ovih pečuraka znači - pečurke koje rastu na drvetu kestena.

Kod nas se ove pečurke uglavnom mogu naći konzervirane ili u vidu dodataka ishrane, a u nekim marketima se mogu naći i kao sveže. Ova vrsta pečurke, koju smo pomenuli, se u prošlosti nazivala i Imperatorska gljiva, jer se u drevnim vremenima, za vreme dinastije Min, ova pečurka je postala lekovita i pomoćno sredstvo da biste dostigli duboku starost. Sve sakupljene pečurke su nošene na dvor, pa narod nije nimao nikakav kontakt sa njima, tako da one nisu ni bile popularne.

Šitake pečurke sadrže vredne polisaharide, lentinan, vitamine A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, kalcijum, magnezijum, fosfor, itd. Ove pečurke sadrže jake imunoaktivne supstance, koje jačaju odbrambene snage organizma. Ova vrsta pečurke ima neobičan ukus i neobičnu boju. Postoji dosta načina za spremanje ovih pečuraka. Sada ćemo vam navesti nekoliko načina za njihovo spremanje:

Crne pečurke sa škampima

Potrebni sastojci: boranija 100 g, škampi 150 g, soja sos 5 kašika, kineska jufka 1 pakovanje, šitake pečurke 400 g, biljno ulje za prženje, beli luk 3 čena.

Način pripreme: Škampe skuvajte u bujonu 4 minuta, pa ih zatim ohladite. Pečurke isecite na tračice i propržite ih u maslacu. Nakon toga dodajte iseckan beli luk, škampe, soja sos i neka se sve prži 2 minuta. Garnir ovom jelu je kineska jufka, koja se sprema prema uputstvu sa pakovanja.

Čorba sa lososom i Šitake pečurkama

Potrebni sastojci: file lososa oko 300 g, 4 Šitake pečurke, bujon Daši 1 l, testenine Miso 3 kašike, sok od limuna 2 kašičice, soja sos 4 kašike, čili po želji, pirinčane špagete 200 g, alge za suši.

Način pripreme: Ribu premažite sokom od limuna i neka se tako marinira oko 10 minuta. Nakon toga narendajte đumbir preko filea i stavite u rernu da se peče oko 15 minuta. Dobijeni losos prelijte soja sosom. Stavite bujon da proključa, pa mu zatim dodajte pečurke i iseckane alge.

Stavite tiganj na tihu vatru, stavite Miso testenine i neka proključaju. Nakon 5 minuta sklonite tiganj sa vatre i stavite špagete u bujon.

Posebno skuvajte pirinčane špagete i poslužite čorbu na sledeći način: na dno tanjira stavite špagete, zatim parče ribe, a nakon toga bujon sa pečurkama i algama. Na kraju garnirajte ljutim paprikama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni