Mon d'Or

Mon d'Or

Mon d'Or je popularan francuski sir koji se proizvodi samo u zoni francusko švajcarske granice. Mesta gde se sprema jedinstveni proizvod nalaze se iznad 800 metara nadmorske visine.

Sir je poznat među francuzima još kao Vacherin du Haut-Doubs. U Švajcarskoj ga ipak nazivaju Vacherin Mont-d’Or. On je među mekim sirevima sa opranom korom. Zajedno sa Boforom i Mjunsterom ulazi u spisak najskupljih sireva u Francuskoj. Takođe kao i Komte, Mon d'Or se pravi samo od kravljeg mleka.

Istorija Mon d'Ora

Postoje svedočanstva, po kojima su u 18. veku Mon d'Or proizvodili ovčari, koji su napasali stada s kravama u regiju Jura. Smatra se da je mlečni proizvod počeo da se proizvodi da bi se praktično iskoristilo mleko koje se davalo životinjama tokom jesenje-zimske sezone. To mleko obično je u manjim količinama od mleka koje se dobija tokom prolećno-letnje sezone. Sa mlekom druge sezone obično se proizvode veći sirevi kao što su Ementaler i Raklet.

Sir nosi ime najviše planine koja se nalazi u provinciji gde se sprema. Važan trenutak u istoriji sira Mon d'Ora je dobijanje AOC (Appellation Origin Controlled) statuta 1981. godine u Francuskoj. Ovaj statut uverava da se sir proizvodi samo na francusko-švajcarskoj granici i to uz postupanje po određenoj tehnologiji. U Švajcarskoj je isti statut ovaj mlečni proizvod dobio značajno kasnije 2003. godine.

Proizvodnja Mon d'Ora

Kravlje mleko

Mon d'Or je sezonski proizvod, što znači da se pravi samo tokom jesenje-zimskog perioda. Proizvodnja počinje sredinom meseca avgusta i traje do prve polovine meseca marta. Smatra se da je kvalitet mleka drugačiji u preostalom periodu i da se iz tog razloga mlečna supstanca stavlja u drugu vrstu hrane. Obično se ovaj tip sira pravi sa nepasterizovanim mlekom, ali kod švajcarske vrste nije isključeno ni da se koristi pasterizovano.

Za proizvodnju jednog kilograma sira neophodno je oko 7 litara kravljeg mleka, koje se zagreva do 35 stepeni. U mleko se dodaje sirište. Nakon toga suruka treba da oteče i dobijena supstanca koja podseća na sitan sir se pritiska blago. Sir se ostavlja da zri u specijalnoj ovalnoj posudu izrađenoj od smrče.

Samo zrenje se ostvaruje u podrumima pri temperaturi od 15 stepeni, gde se sirevi povremeno okreću i utrljavaju salamurom. Zahvaljujući kalupu u koji se stavlja Mon d'Or i tehnologiji u proizvodnom procesu ukus sira biva obogaćen. Vreme za koje mlečni proizvod sazri je između pet i sedam nedelja. Dobijeni si se prodaje u prodavnicama od 10. septembra do 10. maja.

Karakteristike Mon d'Ora

Prepoznaćete sir po njegovoj vlažnoj, zaltastoj ili crvenkastoj korici. Unutrašnjost sira je maka skoro tečna, ima boju slonove kosti. Kremasta struktura proizvoda je razlog da se on grebe kašikom iz kutije kada treba da se upotrebi.

Sadržaj masti u Mon d'Oru je 45 procenata. Ukus mu je prijatan, delikatan i izvrsan. Neretko pri jedenju osećaju se note smole. Ukus koji ostaje podseća na šumu i blagu rosu. Aroma Mon d'Ora može da se asocira sa mirisom drveta, micelija i krompira.

Izbor Mon d'Ora

Fondu

Mon d'Or se nudi na tržištu u obliku kolutova. Okruglog su oblika i postavljeni su u drvene kutije različitih veličina. Svi oni su izrađeni od smrče. Inače su poznati u dve vrste - male i velike. Mali kolut je prečnika od 12 do 15 cenitmetara i težine od 500 grama do 1 kilogram. Veliki je visok do 30 centimetara i teži do 2 do 3 kilograma.

Kada ste odlučili da kupite baš ovaj skupi francuski sir, treba da ste potpuno sigurni da ćete dobiti originalan proizvod, jer postoji dosta imitacija Mon d' Ora. Znajte ipak, da se samo originalan sir prodaje u drvenim kutijama od smrče. Njegove kopie takođe nemaju AOC statut koji je naznačen na pakovanju.

Mon d'Or u kulinarstvu

Mon d'Or može da se servira samostalno ili da se kombinuje sa flašom kvalitetnog vina. Gastronomi su mišljenja da uz njega idu kako bela suva vina tako i crvena. Uveravamo vas da ćete dobiti kombinaciju za pmećenje ako servirate elegantni francuski sir sa vinom kao što je pino noar, pino gri, roze, šardone i dr.

Prema kulinarskim virtuozima Mon d'Or je među sirevima pogodnim za fondu. Drugi takvi sirevi su Grijer, Ementaler, Komte i Fontina. Običan fondu se sprema tako što se u specijalnoj posudi zagreva malo belog vina, nakon čega mu se dodaje sir. Stavlja se još brašno od krompira i sastojci se dobro mešaju. Nakon toga se začinjava začinima kao što su kumin, biber, i muskatni oraščić. Po želji se dodaje i beli luk.

Sir je pogodan za sosove i na taj način se ubacuje kao dodatak ukusu špagetima, makaronama, testenini, rižotu i krompiru. Njegova meka konzistencija dozvoljava da se koristi i za spremanje deserta kao što su rolati, torte, palačinke, pite i svakakvi drugi slatkiši.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas