Troskot

Troskot

Troskot /Polygonum aviculare/ je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Polygonaceae. Ova biljka je poznata još i kao pasja trava, ptičja trava, dvornik, krupnik, kokošica.

Troskot ima dugi vretenasti koren. Stabiljke su spuštene ili malo podignute, u osnovi razgranate, 20-60 (150) cm duge. Listovi biljke su plavo-zeleni ili sivno-zeleni, eliptični i lancetasti. Cvetovi su samostalni ili su raspoređeni po 2-6 snopova u središtu listova.

Cvetni omotač je prost, u osnovi se gotovo sastoji od 5 delova koji mogu biti prošarani elenom bojom u sredini i na krajevima mogu imati roze, crvenu ili belu boju. Plod je jajastog oblika i podseća na oraščić sa tri strane, koji je sjajan i može biti od tamnobraon do crne boje. Troskot cveta od juna do oktobra. Ova biljka raste na travnatim i peskovitim površinama, uglavnom kao korov pored naseljenih mesta, puteva, njiva i grožđa. Može se sresti u celoj zemlji do 2300 m nadmorske visine. Takođe, ova biljka raste u celoj Evropi.

Sastav troskota

Listovi troskota sadrže tanine, vosak, glukozid flavonoida avikularin, u korenju ima - oskimetilantrahinon, a cela biljka sadrži - soli silicijumske kiseline.

Gajenje troskota

Troskot voli sunčevu svetlost. Potrebno mu je zemljište koje zadržava vlagu. U periodu rasta, cvet se zaliva i do avgusta je potrebno da se đubri svake sedmice. Minimalna temperatura koju ova biljka može da podnese, a to se više odnosi na starije biljke, jeste - 15 stepeni. Neke ukrasne vrste (P. afine) mogu dostići i visinu do 30 cm, a grananje biljke može biti i do 60 cm oko osnove. Vrsta P. kapitatum može dostići do 15 cm visine i ima okrugle roze cvasti. Presadite reznice u maju. Troskot se razmnožava putem razdvajanja izdanka u jesen ili proleće. Mladim, novozasađenim biljkama je potrebna zaštita tokom prve zime.

Sakupljanje i čuvanje troskota

U lekovite svrhe se koristi nadzemni deo troskota. Strukovi se beru za vreme cvetanja troskota u periodu između juna i jula. Strukove pažljivo protresite kako bi se biljka očistila od kamenčića, zemljišta, pepela. Za vreme branja, biljka se ne treba mešati sa drugim biljkama.

Očišćene biljke se suše u prostorijama gde je veliko strujanje vazduha ili na temperaturi do 50 stepeni, tako da se u početku okreće, kako bi se naparila. Sušenje na suncu se preporučuje jedino u početku i to da bude kratkotrajno. Oko 3 kg svežih strukova je potrebno da se dobije 1 kg sušenih. Stabiljke troskota treb ai nakon sušenja da imaju isti prirodan izgled. Biljka nema poseban miris, a ukus je blago gorak.

Belo pranje

Koristi od troskota

Troskot se koristi kod peska i kamena u bubregu i bešici, krvarenja u želucu, crevima i materici - čireva, krvave stolice, obilnih menstruacija. Ova biljka pomaže kod hemoroida, tzv. belog pranja kod žena, glista, otoka, srčanih oboljenja. Troskot ubrzava i potpomaže proces zarastanja rana (u vidu obloga koje se stavljaju na ranu). Sušeni troskot se koristi i kod kamena u žuči, čireva, krvarenja materice i tokom tuberkoloze, hipotonije, upale bubrega, itd.

Ekstrakt biljke se koristi za unutrašnje probleme, snižava arterijski pritisak i pojačava disanje, izaziva kontrakcije materice, skraćuje vreme zgrušavanja krvi i povećava diurezu. Od ove biljke se pravi preparat avikularen koji ubrzava zgrušavanje krvi, a pritom ne utiče na njen viskozitet. Uterotoničko dejstvo biljke u kombinaciji sa njenom sposobnošću da zgrušava krv čini troskot odličnim sredstvom za zaustavljanje krvarenja materice i reguliše obilne ili neredovne menstruacije. Klinička ispitivanja ovog preparata su sprovedena u akušersko - ginekološkim klinikama u situacijama kada su bile usporene kontrakcije materice tokom porođaja.

Naša narodna medicina koristi i druge vrste troskota. Srčanik (Polygonum bistorta L.) se koristi kod problema i bolova u želucu, krvarenja u želucu i crevima, krvarenja materice, kod belog pranja kod žena i kod spermatoreje kod muškaraca. Ova biljka se preporučuje za ispiranje kod upale krajnika, kod upale desnih, kod ispiranja u situacijama belog pranja, kao obloga kod ekcema, itd. Sveži sok korena troskota kada se pomeša sa svinjskom mašću (1 : 2) se takođe koristi za lečenje ekcema.

Р. orientale L. se koristi za regulisanje neredovne menstruacije i onda kada se ona javlja u malim količinama, kod hemoroida (može se piti ili se mogu stavljati obloge). Koren ove vrste se koristi kod bolova u želucu.

Narodna medicina i troskot

Naša narodna medicina preporučuje čaj od troskota kao diuretik, kod peska i kamen u bubregu i bešici, za ublažavanje bolova u želucu i crevima, kod želudačnih čireva, hemoroida, obilnih menstruacija, a takođe i kod dijareje i dizenterije i belog pranja kod žena.

Bolovi u bubrezima

Pomešajte iste količine troksota i poljskog rastavića, listove uve, različka, kukuruzne svile, mahune pasulja i pupoljke breze. Jedna kašika smese se prelije 1 šoljom kipuće vode. Smesu držite na pari oko 10 minuta, pa neka odstoji 30 inuta i zatim se procedi. Pije se pola šolje 4 - 5 puta dnevno, 30 minuta pre obroka.

Naša narodna medicina predlaže i recept za hemoroide:

Uzmite po 2 kašike od sledećih biljaka: troskot, maslačak, kamilica, rusomača i žednjak. Kupajte ih 20 minuta u 2 l vode.

Pije čaj 3 puta dnevno nakon što ga procedite - po jedna vinska čaša pre obroka. Lečenje traje dok ne postignete željeni efekat.

Troskot sa maslinovim uljem uklanja kamen u žuči. Ako želite da brzo uklonite kamen u žuči, iskoristite sledeći recept: Napravite smesu od tri porcije troksota, jedne porcije kamilice, dve porcije krušine, četiri porcije žutog kantariona i smilja /Xeranthemum annum/. Uzmite 4 kašike od smese i prelijte hladnom vodom, a smesu odtavite da prenoći. Ujutru smesu kuvajte nešto manje od 5 minuta. Kada se ohladi, ujutru popijte na prazan stomak. Pola sata nakon konzumiranja smese uzmite jednu kašiku maslinovog ulja. Preostalu količinu čaja pijte po 4 puta dnevno sat vremena nakon obroka.

Čaj od troskota pomaže kod kašlja i oboljenja disajnih puteva. Ako imate stomatitis ili faringitis, pijte čaj u malim gutljajima ili ispirajte grlo njime. Oblogama od troskota možete izlečiti ranice po nogama ili hronična kožna oboljenja. Da napravite čaj, potrebno je da prelijete 2 kašičice sušenog troskota sa 1 šoljom kipuće vode. Sačekajte 10 minuta da se napari, pa zatim procedite. Ako ćete ga koristiti za ispiranje, ostavite čaj da se ohladi. Možete ga zasladiti sa medom, ako želite da čaj koristite za ublažavanje kašlja.

U vidu obloga se koristi sveža biljka koju ste prethodno izgnječili i koristi se za rane koje teško zarastaju.

Troskot u kulinarstvu

U svetu se troskot često koristi za pravljenje salata, kako u svežem tako i kuvanom obliku. On je bogat cinkom, a takođe sadrži i velike količine oksalne kiseline, koja se nalazi i u spanaću, rabarbair i kiseljaku. Oksalna kiselina može loše uticati na osobe koje imaju giht, artritis i kamen u bubregu. Međutim, kuvanje ove biljke znatno smanjuje sadržaj oksalne kiseline, pa to čini troskot bezbednim za konzumiranje u umerenim količinama, čak i kod pacijenata kod kojih postoji opasnost da im se pogorša stanje nakon konzumacije ove biljke.

Štetnost troskota

Troskot ne bi trebalo da konzumirate ako imate upalu bubrega, jer silikati koji se nalaze u njemu mogu da pogoršaju stanje, budući da iritirajui draže bubrege.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas