Bixa orellana

Bixa orellana

Bixa orellana je žbun ili malo drvo, koje pripada porodici Bixaceae. Ima dosta naziva, uključujući chiote, onoto, colorau, atsuete, bija, koji su na jedan ili drugi način povezani sa njegovom upotrebom. Uspeva u toplim predelima Severne i Južne Amerike.

Ova biljka može dostići visinu između 5 i 15 metara. Kada raste u prijatnim klimatskim uslovima, može da raste 40-50 godina. Ima čvrstu zivu koru, koja je prekrivena izraslinama, koje podsećaju na bradavice.

Mlađi primerci imaju koja je cela, kod se kod starijih može primetiti i da je ispucala. Bixa orellana se može pohvaliti i jakim i stabilnim korenskim sistemom, koji se sastoji iz glavnog korena i nekoliko manjih. Ono što ostavlja najveći utisak jeste krošnja drveta.

Ona je bujna, gusta i obimna. Vremenom se grane spuštaju do zemlje. One su prekrivene velikim, srcolikim, sjajnim zelenim listovima. Ono što je posebno kod njih jeste da su na krajevima oštre, a imaju i relativno duge drške. Cvetovi bixa orellane su lepi, ali nažalost, mogu biti lepi samo na jedan dan.

Nisu veliki, sastoje se od 5 latica i velikog broja prašnika. Boje im variraju od roze do ljubičaste i bele boje. Miris je veoma primamljiv, ali jedva se može osetiti. Što se tiče plodova ove biljke, oni predstavljaju suve mahune. Imaju crvenu boju i bodlje. Grane Bixa orellana su prepune ovih plodova. Oni sadrže deo ove biljke koji se najviše koristi, a to su semenke - koje takođe nose naziv kao i biljka ili se drugačije nazivati - ačiote.

Semenke u plodovima su sitne, njihova veličina je između 2 i 4 mm, prekrivene su crvenim omotačem. Semenke ove biljke su mnogobrojne. Tvrdi se da jedno drvo može proizvesti do 270 kilograma smeneki.

Smatra se da Bixa orellana vodi poreklo iz Brazila, ali je vremenom preneta i u bliže zemlje. Stigla je do Havaja i do pojedinih delova Azije.

Istorija biljke Bixa orellana

Prema podacima iz hronika, prastanovnici Južne Amerike su koristili delove ove biljke, pa su i na taj način otkrili njena korisna svojstva. Oni su koristili ovu biljku za farbanje u kulinarstvu, kao lekovitu biljku i kao proizvod za svoje zanate.

Prema poznavaocima, amazonski Indijanci su tela prekrivali materijom iz semenki Bixa orellana za vreme rituala, a takođe i kada su se spremali za rat. Tako su se osećali jačima, jer su smatrali da njihov izgled može uplašiti neprijatelja. Poznato je i da su neka plemena koristila isto ulje, kako bi sačuvali svoju kožu od sunca i kako bi je zaštitili od ujeda insekata i zmija.

Začin bixa orellana

Tvrdi se da su ovu biljku Indijanci koristili kao sredstvo protiv dijareje. Oni su otkrili da semenke blagotvorno deluju kod upalnih procesa, želudačno-crevnih problema, temperature, kožnih bolesti, itd. Među njima je bila poznata i kao afrodizijak.

Žene su koristile ovu biljku kao karmin za usne i za farbanje kose. Postoje podaci da su Maje koristile crveni prah od smeneki ove biljke kako bi slikali i farbali tkanine. Takođe, isti prah im je koristio i za stenopis.

Sastav biljke Bixa orellana

Bixa orellana je biljka koja je bogata korisnim materijama. U njenom sastavu se mogu otkriti eterična ulja, saharoza, proteini, karotenoidi, pigmenti, elaginska kiselina, salicilna kiselina, triptofan, vitamin E, itd. Semenke su bogate pigmentima, eteričnim uljem, celulozom, saharozom, alfa i beta-karotenoidima i drugim materijama, koje privlače naućnu šažnju.

Koristi od Bixa orellana

Još u prošlosti je dokazano da bixa orellana donosi dosta koristi ljudskom organizmu. Kao što smo već rekli, semenke ove biljke su odlične za farbanje. Boja se dobije kada se semenke isitne i kada se potope u vodu. Naravno, poznati su i drugi načini za dobijanje boje. U zavisnosti od tehnike, dobijena boja može biti narandžasta ili crvena.

Poznata su i lekovita svojstva ove biljke. Semenke imaju diuretski, antioksidantni, antibakterijski i smirujući efekat. Takođe, otvaraju apetit, potpomažu varenje, snižavaju nivo lošeg holesterola.

Iskustvo je pokazalo da Bixa orellana pozitivno deluje kod glista, gihta, problema sa bubrezima, problema sa prostatom, prekomerne težine, visokog holesterola, malarijske temperature, smanjenog libida, povećane količine mokraćne kiseline.

Postoje podaci da semenke Bixa orellana blagotvorno deluju kod povišenog krvnog pritiska, gljivica, gonoreje, sunčanog udara, opekotina, migrene, epilepsije, dizenterije, želudačne kiseline, stresa. Bixa orellana je bogata antioksidantima i jača imuni sistem i poboljšava rad jetre. Listovi biljke se koriste za ispiranje vagine i protiv gljivica i upala.

Zrna bixa orellane

Ulje od Bixa orellana se koristi za negu kože, budući da joj daje mekoću i hrani je. Takođe, pomaže u dobijanju lepe boje, koja je dugotrajna.

Narodna medicina i Bixa orellana

Prah od Bixa orellana se kroisti kod visokog krvnog pritiska. Dovoljno je da redovno koristite prah kao začin jelima.

Nekoliko kapi ulja, koje se dobija od semenkiove biljke, u kombinaciji sa bademovim uljem ima neverovatan efekat na bolove, koji su posledica opekotina od sunca.

Bixa orellana u kulinarstvu

Bixa orellana se prvobitno koristila uglavnom u kuhinjama Filipina i Južne Amerike, ali danas je njena upotreba dosta rasprostranjena. U namirnicama, koje se mogu naći u prodavnicama, koristi se veštačka boja, dobijena od semenki ove biljke i njena oznaka je E160(b).

Mlevene semenke se koriste da bi sosevi imali boju, a tako je i sa marinadama i namazima. Po takvim svojstvima se Bixa orellana mogla uporediti sa šafranom i kurkumom. Miris ove biljke je nešto blaži od pomenute dve, a ukus se najčešće opisuje kao slatko-gorak.

Bixa orellana daje veoma zanimljiv ukus i izgled jelima sa pirinčem, mesom, ribom i povrćem. Eksperti u kuhinji smatraju da ova biljka može sasvim slobodno da se koristi i za bojenje mlečnih proizvoda, salata, testinina, čorbi, itd. Takođe, namirnice koje se spreme sa ovom biljkom se mogu uključiti u dijetetski režim ishrane.

Kako biste se uverili u sve blagodeti Bixa orellana, predlažemo vam recept tzv. Bixa orellana testenine, koja je popularna u meksičkoj kuhinji.

Potrebni sastojci: Bixa orellana - 3 kašike, origano - 1 kašika, kumin - 1 kašičica, karanfilić - 1 komad, beli luk - 4 čena, sok od limete - 4 kašike.

Način pripreme: Sve sastojke stavite u multipraktik i sameljite, dok ne dobijete glatku smesu. Ona se može koristiti kao marinada za pečeno meso.

Štetnost biljke Bixa orellana

Ozbiljne posledice umerene upotrebe Bixa orellana nisu zabeležene. Trebalo bi imati na umu da pojedine osobe mogu biti osetljive na sastojke ove biljke, pa se kod njih može primetiti povećane količine diureze. Nije preporučljivo da ovu biljku konzumiraju trudnice i deca ispod 3 godine starosti.

Pogledaj više

Preporučeno

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas