Cimet

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Štapići cimeta

Cimet je smeđa kora drveta cimeta, koja se osuši, umota u oblik poznat kao štapić cimeta. Cimet se može naći u obliku štapića cimeta ili praha.

Postoji oko stotinu sorti Cinnamonum verum (naučni naziv za cimet), ali Cinnamonum zeilanicum (cejlonski cimet) i Cinnamomun aromaticum (kineski cimet) su vodeće sorte koje se najviše konzumiraju. Cejlonski cimet je poznat i kao "pravi cimet", dok je kineski cimet poznat kao "kasija". Iako obe vrste imaju relativno slične karakteristike i aromatične su, slatke i toplog ukusa, aroma cejlonskog cimeta je prefinjenija i snažnija.

Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina. Pominje se u Bibliji i korišćen je u starom Egiptu ne samo kao piće, za ukus i u medicini, već i kao sredstvo za balzamiranje. Smatrao se čak vrednijim od zlata. Otprilike u to vreme, cimet je takođe postao popularan u Kini. Nakon toga, cimet je postao jedan od najpopularnijih začina i u srednjovekovnoj Evropi. Zbog svoje potražnje, cimet je bio jedna od prvih roba kojima se redovno trguje između Bliskog istoka i Evrope.

Cejlonski cimet se proizvodi u Šri Lanki, Indiji, Madagaskaru, Brazilu i na Karibima, dok se kasija uglavnom proizvodi u Kini, Vijetnamu i Indoneziji.

Sastav cimeta

Cimet sadrži veliku količinu eteričnih ulja, cimetovog aldehida, smole, skroba, eugenola i tanina. Cimet je odličan izvor mangana i veoma dobar izvor dijetalnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Dve kašičice cimeta sadrže 11, 84 kalorija i 0, 16 grama masti.

Cimet i ulje od cimeta

Odabir i čuvanje cimeta

Cimet se može kupiti u obliku štapića cimeta ili u obliku praha. Štapići cimeta mogu se čuvati duže od cimeta u prahu, ali su mnogo jače aromatizirani. O kvalitetu cimeta govori i njegov miris, koji treba da bude sladak, jak i čist. Cimet se mora čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom, tamnom i suvom mestu. Cimet u prahu traje oko šest meseci, štapići cimeta ostaju sveži čak i duže od godinu dana. Dobar način da se produži rok trajanja cimeta je da ga čuvate u frižideru.

Upotreba cimeta u kulinarstvu

Cimet ima brojne upotrebe u kulinarstvu – koristi se u mnogim kolačima sa jajima, kolačima sa mlekom, kolačima od meda, kolačima od badema, medenjacima, mekim biskvitima, keksićima od maslaca, čajnim kolačima, belim kolačima, mlečnim i čokoladnim pićima. Koristi se kao sastojak voćnih napitaka, veganskih smutija, dijetalnih napitaka, kuvanog vina, meda i biljnih čajeva. Jedna od najpoznatijih upotreba cimeta je omiljena za mnoge od nas mleko sa pirinčem - sutlijaš. Ali se takođe koristi u kremovima od jaja, mlečnim kremovima, domaćim sladoledima. Cimet je jedna od zdravih zamena za šećer, pa ako želite da živite zdravije, počnite da svoju šoljicu kafe začinite kašičicom cimeta.

Štapići cimeta su sofisticirani dodatak kojim možete poslužiti sofisticiranu kafu svojim gostima. Štapić cimeta stavljen u posudu za šećer daje veoma prijatnu aromu i belom i braon šećeru. Svečani božićni sto uredite štapićima cimeta - osim arome, oni će dati i veoma ugodan izgled.

Štapići od cimeta

Koristi od cimeta

Jedinstvena lekovita svojstva cimeta potiču od tri glavne vrste eteričnih ulja sadržanih u njegovoj kori. Ova ulja sadrže aktivne sastojke zvane cinemaldehid, sinemil acetat, sinemil i alkohol, kao i širok spektar drugih isparljivih supstanci. Generalno, zdravstvene koristi cimeta su:

- Antikoagulantno dejstvo. Cinamaldehid je dobro proučavan zbog njegovih efekata na krvne pločice. Pomaže u sprečavanju neželjenog zgrušavanja krvnih pločica.

Sposobnost cimeta da smanji oslobađanje arahidonske kiseline iz ćelijskih membrana svrstava ga u kategoriju antiinflamatornih namirnica.

- Antimikrobno dejstvo. Cimet ima sposobnost da zaustavi rast i bakterija i gljivica, uključujući često problematičnu gljivicu Kandidu.

- Kontrola šećera u krvi. Začiniti obrok sa visokim sadržajem ugljenih hidrata cimetom može pomoći u smanjenju šećera u krvi. Cimet usporava brzinu pražnjenja želuca nakon obroka, što rezultira manjim porastom šećera u krvi nakon obroka. Iz tog razloga, cimet je veoma vredan začin u borbi protiv dijabetesa tipa 2.

- Miris cimeta povećava moždanu aktivnost;

- Sadržaj kalcijuma i vlakana u cimetu poboljšava zdravlje debelog creva i pruža zaštitu od srčanih oboljenja;

- Cimet je tradicionalno sredstvo za zagrevanje.

Pored aktivnih sastojaka esencijalnih ulja i hranljivih sastojaka, cimet je poznat i u medicini i posebno u kineskoj medicini sa svojim osobinama zagrevanja. Iz tog razloga, cimet se koristi kao sredstvo protiv prehlade ili gripa i veoma zagreva, posebno kada se pomeša sa čajem.

Za žene koje gube mnogo krvi tokom menstruacije, cimet je veoma koristan jer zaustavlja obilno krvarenje.

Za cimet se kaže da sprečava rak ako se svakodnevno konzumira u mešavini vode i meda.

Ljudi sa dijabetesom cimet mogu da koriste za smanjenje šećera u krvi. Međutim, poželjno je to učiniti pod nadzorom lekara ili specijaliste za pravilnu ishranu.

Pošto cimet povećava nivoe progesterona i testosterona, cimet se može koristiti kao lek za neplodnost.

Studije pokazuju da će svakodnevna konzumacija cimeta smanjiti šanse za razvoj neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest.

Cimet će pomoći pravilnom funkcionisanju mozga.

Takođe se može koristiti za poboljšanje disanja jer ima antibakterijsku ulogu.

Kolač sa cimetom

Ulepšavanje sa cimetom

1. Cimet će vas osloboditi akni, bubuljica i rozacee jer isušuje zahvaćena područja i pomaže u njihovom obnavljanju. Napravite pastu od meda i cimeta i nanesite na zahvaćena područja i ostavite da se osuši preko noći, ponavljajte postupak dok se problemi s kožom ne uklone.

2. Ako imate suvu kožu, onda možete koristiti cimet za piling. Možete kombinovati cimet sa morskom solju, maslinovim uljem ili bademovim uljem.

3. Cimet će vam kroz svoju antibakterijsku ulogu pomoći da povratite svoju prelepu boju kože.

4. Svojim doprinosom revitalizaciji tkiva, cimet će vam pomoći da se oslobodite prvih bora ili finih ekspresija. Nanesite mešavinu meda, cimeta i ulja na zahvaćena područja. Na ovaj način se takođe možete osloboditi ekcema.

5. Cimet ima antibakterijska svojstva, tako da sprečava infekcije i pomaže vam da se rešite ožiljaka i fleka na koži.

6. Cimet će očistiti kožu glave, pomoći u pilingu i osloboditi se peruti koja takođe utiče na koren vaše kose.

7. Prirodan način da posvetlite kosu je upotreba mešavine cimeta prilikom pranja glave. Na ovaj način, vaša kosa će se posvetliti bez upotrebe boje koja će vašu kosu učiniti lomljivom.

8. Cimet se koristi od davnina za jačanje kose i vraćanje njene elastičnosti. Možete napraviti masku za kosu od cimeta. Potrebno vam je jaje, maslinovo ulje, kašičica meda i kašičica cimeta u prahu. Nanesite i ostavite da deluje, a zatim možete oprati običnim šamponom.

Čaj sa cimetom

Štete od cimeta

Cimet nije alergena hrana i nije poznato da sadrži merljive količine goitrogena, oksalata i purina. Međutim, u nekim slučajevima može izazvati alergijsku reakciju, a kod nekih se primećuje povećanje apetita, što je preduslov za nakupljanje viška kilograma. Trudnice treba da budu oprezne sa konzumacijom cimeta, jer u velikim dozama začin postaje stimulans materice.

Smršavite uz cimet

Mršavljenje sa cimetom je možda jedna od najuspešnijih i ujedno zdravih taktika za skidanje viška kilograma. Nutricionisti preporučuju da unos cimeta bude tačan, što znači – ujutru na prazan stomak i uveče pre spavanja popiti jednu šolju čaja sa cimetom. Drugo veoma važno pravilo je da ne jedete najmanje sat vremena nakon što ste popili cimet. Napravite čaj od cimeta tako što pomešate pola kašičice cimeta i jednu kašičicu meda, a zatim ih potopite u šolju vrele vode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas