Jorgovan

Jorgovan

Jorgovan /Syringa L./ je lep žbun, koji je jedino manje popularan od ruže. Zemlja porekla ovog neverovatng žbuna je Persija, gde su ga trgovci preneli u Beč pre 400 godina. Jorgovan je predstavnik porodice maslina.

Iz Beča se jorgovan brzo širi po celoj Evropi i do danas njegova slava ne jenjava. Jorgovan je univerzalna biljka za baštu. Relativno je otporan na hladnoću, dugo cveta, ima neverovatno lepu i gustu krošnju, kojoj se samo možemo diviti.

Jorgovan je žbun ili manje drvo, koje dostiže visinu do 5 m. Može se videti u baštama, parkovima, bulevarima. Takođe, jednako se može sresti kako na livadi, tako i na obali mora, ali i obroncima planina.

Osim plodnog zemljišta, ova biljka uspešno raste i na peskovitom, kamenitom i rastresitom zemljištu. Jedino što ne podnosi jesu zemljišta gde preovladava blato ili močvara. Preferira sunčana mesta, ali raste i na mestima gde ima hladovine. Ne iziskuje posebnu brigu, jer je otporan na hladnoću i sušu.

Listovi jorgovana su jarke zelene boje, srcastog oblika i na krajevima su glatki. Na grančicama su raspoređeni naspramno. Lepi cvetovi jorgovana su sakupljeni u metlice i najviše se razvijaju najviši pupoljci sa strane. Jorgovan cveta u aprilu-maju, a cvetovi su roze, bele, plave, ljubičaste boje. Može imati i žutu boju.

Jorgovani

Sastav jorgovana

Cvetovi jorgovana sadrže eterično ulje, bagrilne materije, glikozide, soli, organske kiseline, vitamin C i farnezol, koji daje neverovatnu aromu. Listovi sadrže sinigrin, vitamin C i druge materije.

Gajenje jorgovana

Jorgovan se gaji kako u dvorištu, tako i u saksiji u kući. Jorgovan u dvorištu nije zahtevan i izdržljiv je - bilo da se radi o najvećim zimama ili letnjim vrućinama, uspešno se odupire i bolestima i štetočinama. Ako želite da imate više od jednog jorgovana u drvorištu, nemojte birati sorte koje imaju slučne karakteristike, jer će se tako izgubiti efekat.

Da gajite jorgovan nikako nije komplikovano, a jedna od najvažnijih stvari koje treba d aznate jeste orezivanje. Metlice treba da se uklone odmah čim prestane sa cvetanjem. To treba uraditi veoma pažljivo, da se ne bi oštetile grančice do njih, gde će se pojaviti novi pupoljci.

Ako se orezuje u jesen, onda sledeće godine jorgovan neće cvetati. Orezivanje podrazumeva i uklanjanje slabih, suvih grančica koje rastu ka unutra. Divlji izdanci se takođe treba odrezati. Grane jorgovana ne bi smelo nikako lomiti. One treba da se seku oštrim i čistim instrumentima, pa ta mesta treba premazati krečom ili nekim specijalnim preparatima.

Jorgovan sadite u dvorištu na svetlom mestu, posebno gde tokom prve polovine dana ima dosta sunca. Kod sađenja treba prvo uraditi dobru drenažu, a zemljište treba d aje neutralno ili slabo kiselo, nađubreno i da sadrži magnezijum.

Ulje jorgovana

Ako odlučite da gajite jorgovan kod kuće, onda je najbolje da nabavite dvogodišnji žbun tokom jeseni. Žbun može prezimiti na terasi, ali treba obezbediti uslove da korenje ne bi izmrzlo. U rano proleće se žbun vadi, korenje se malo podseče, pa se sadi u saksiju prečnika oko 18 cm.

Kada se posadi, žbun dobro polijte i orežite ga. Cilj samog porezivanja treba da bude da na svakoj grani ostane po 3-4 duplih pupoljaka, u zavisnosti od razvoja krošnje. Tokom sledećih 10-15 dana saksiju držati na sunčanom i toplom mestu i redovno polivati. Nakon toga je stavite na terasu.

Tokom leta treba jorgovan redovno polivati. Jednom sedmično ga treba đubriti rastvorom od goveđeg đubriva. Tokom rasta se izdanci korenja odvajaju, kao i pupoljci. To treba sprovoditi sve do sredine juna.

Koristi od jorgovana

Neverovatna aroma jorgovana se koristi za proizvodnju raznih kozmetičkih proizvoda. Pre svega se koriste listovi, cvetovi i pupoljci, koji imaju visok sadržaj mikroelemenata, tanine, glikozide i fitohormone. Ove materije deluju antiupalno, pročišćavaju i ublažavaju bolove. Jorgovan se koristi u parfemskoj industriji.

Cvetovi jorgovana pomažu u pročišćenju organizma i kod gihta. Cvetovi se preliju rakijom, tako da rakija pokrije sve cvetove 1-2 prsta preko. Posuda se drži na tamnom mestu 2 sedmice, pa se zatim procedi. Pije se po 20-30 kapi sa malo vode, 2-3 puta dnevno. Kod artritisa se smesa maže na bolna mesta.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Povezani recepti