Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Pestil od dunjaGotovu smesu sipajte u kalup pokriven folijom i ostavite da se prosuši na 24 sata. nakon toga izvadite pestilj iz kalupa u ostavite ga da se suši na vazduhu 2-3 dana....
22. januar
Pestil od bresakaPestil sipamo u pleh, obložen papirom za pečenje i namazan sa malo ulja, na sloj debljine 1 cm i sušimo u slaboj rern dok ne prestane da se lepi po prstima. Posle ga stavljamo na sunce, pokriveno gazom....
15. feb.
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Pestil od plavih šljivaPestil je voćni pire kuvan bez šećera, a zatim osušen.
Savršeno zrele plave šljive dobro operite, uklonite koštice, isecite ih i prokuvajte sa malo vode. Neprekidno mešajte dok se ne dobije gusta kaša....
27. avgust
Domaći pestil od dunjaZa pripremu pestila koristimo lepo uzrelo voće. Operite dobro hladnom vodom. Svaku dunju, očistite od semenki i isecite na 6 komada. Operite limun i takođe ga isecite.
U šerpu sipajte vodu i ostavite da provi....
15. dec.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma.
Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
09. dec.
Pestil sa šljivama i jabukamaVratite proceđenu smešu u šerpu i ostavite je ne umerenoj vatri.
Mešajte pestil dok se ne zgusne i dok ne počne da ostavlja tragove po dnu šerpe prilikom mešanja....
21. januar
Pestil od šljiva sa karanfilićemPestil je voćni pire, skuvano bez šećera i nakon toga sušeno. Zrele šljive operemo dobro, očistimo od koštica. Sameljemo ih da se odvoje ljuske. Dobijeno pire stavljamo da se kuva na tihoj vatri....
20. mart
Pestil od šljiva sa cimetomIzvadite pleh iz rerne i ostavite na suncu dok se pestil ne stegne, nakon toga uvijte u rolat i čuvajte na hladnom i provetrivom mestu....
09. januar