Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
U kojim jelima se koristi korijander?U kojim jelima se koristi korijander?
20. april
Drugi naziv za korijander, koji se veoma često koristi je kineski peršun. Listovi korijandera veoma liče na listove italijanskog peršuna i ponekada ih je teško razlikovati....
Kojim jelima treba dodati muskatni oraščićKojim jelima treba dodati muskatni oraščić
14. mart
U kulinarstvu se najviše koristi fino rendan indijski orah. Dodaje se tradicionalnim slatkim jelima - tortama od pavlake, slatkišima, kremovima od jaja i mleka....
Koji začin se za šta koristi?Koji začin se za šta koristi?
25. nov.
Začini su sveži, sušeni ili na drugi način obrađeni određeni delovi biljaka koji imaju poseban ukus i aromu i koji se koriste u ishrani. Svaki začin je pogodniji za određeno jelo od drugog....
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol koji se koristi treba da bude kvalitetan i u umerenim količinama. Takođe. treba da se slaže sa jelom za koje se koristi. Zlatno je pravilo da šta nam je u čaši, to treba da bude i u tanjiru....
Kojim jelima se dodaje kurkuma?Kojim jelima se dodaje kurkuma?
02. mart
Evo zašto je važno da pre nego što posegnete za kesicom egzotičnog začina, koji vaša baka sigurno nije koristila u kuhinji, najpre saznate kojim jelima odgovara, a kojima ne....
ŠafranŠafran
11. jun
Sastav šafrana U sastav šafrana ulaze karotenoidi koji su prirodni pigmenti koji se nalaze u voću i povrću, a takođe i soli kalcijuma, vitamini B1 i B2, vosak i eterično ulje....
Sa kojim namirnicama i jelima da poslužimo Pino GriSa kojim namirnicama i jelima da poslužimo Pino Gri
21. jul
Ovo vino ima složen aromatični buket koji se dobro kombinuje sa različitim vrstama mesa divljih ptica....
Sa kojim proizvodima se kombinuju tikvice?Sa kojim proizvodima se kombinuju tikvice?
04. dec.
Slično našoj musaki sa mlevenim mesom i krompirima, samo što Grci umesto krompira koriste - tikvice....
Kako se čuva šafran?Kako se čuva šafran?
05. maj
Pre nego što počnete da kuvate sa šafranom, potrebno je da ga potopite u toplu tečnost na 20 minuta. Možete koristiti bujon, vodu, mleko, alkohol, sok od limuna - to zavisi od recepta koji pripremate....
Šafran - najskuplji među začinimaŠafran - najskuplji među začinima
27. april
Postoje drevne freske na kojima su prikazane žene koje sakupljaju šafran na grčkom ostrvu Santorini. Grci i Rimljani dobro su poznavali šafran i često su ga koristili u raznim aktivnostima....
Zaslađivači koji se preporučuju dijabetičarimaZaslađivači koji se preporučuju dijabetičarima
29. mart
Prah, koji se dobija od ovog voća, spada u prirodne zaslađivače. Konzumacijom ovog voća se ne povišava šećer u krvi. Koristi se za zaslađivanje raznih deserata i sladoleda. 5....
Za koja jela se koristi majoran?Za koja jela se koristi majoran?
07. mart
Koristi se u pripremi nekih vrsta hleba, kao i u nekim pićima. Za one od vas koji ne znaju, majoran je jedan od sastojaka vermuta. Od majorana se pravi i čaj....
Kojim najčešće korišćenim proizvodima se ne sme predozirati?Kojim najčešće korišćenim proizvodima se ne sme predozirati?
05. sep.
Ne više od 1, 5 supene kašike dnevno maslinovog ulja je korisno za zdravlje i mnogo pažnje prilikom rukovanja, jer na jakoj toploti ova korisna mast gubi svoja svojstva....
Šta u kojim godinama treba da se konzumiraŠta u kojim godinama treba da se konzumira
07. april
Bogate vitaminom C zelene i crvene paprike mogu da se koriste kao sredstvo za češanje zuba koji niču kod beba....
Kako se pravi laneno jaje i za šta se koristiKako se pravi laneno jaje i za šta se koristi
17. mart
Ova jaja su dobar izbor za vegane koji ne žele da koriste životinjske proizvode u svojim receptima. Kako se koristi laneno jaje?...
Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?
03. jun
Takođe se mogu koristiti u mlevenom obliku i trljati po mesu, posuti po jelima sa pasuljem i pirinčem ili koristiti kao zamena za sumak....
Brašno koje se samo diže - kako se pravi i koristiBrašno koje se samo diže - kako se pravi i koristi
23. jul
Brašno je jedan od temeljnih elemenata na kojima se zasnivaju najpoznatiji i široko popularni recepti u svetu. Glavna uloga brašna je da daje teksturu, gustinu i volumen jelima....
Šta je šarlan i kako se koristi?Šta je šarlan i kako se koristi?
08. dec.
Evo još nekoliko prednosti i koristi šarlana: - Šarlan je prirodni bugarski proizvod - jedna od stvari sa kojim definitivno možemo da se ponosimo; - Korisniji i zdraviji je u poređenju sa maslinovim uljem; - Imate...
Koje biljno mleko se za šta koristi?Koje biljno mleko se za šta koristi?
09. okt.
Zato je dobro da znamo koje biljno mleko se za šta koristi. Ovseno mleko ima neutralan ukus i može da bude umućeno u lep late ili kapućino....
Kako se koristi špric (poš) za torte?Kako se koristi špric (poš) za torte?
02. jun
Kako da pravilno koristite špric za torte i kolače? Prvo stavite vrh, koji želite da koristite. Kako nadev ne bi "pobegao" u procesu punjenja, možete da ga lagano pritisnete prstom....
Za šta i kako se koristi rujZa šta i kako se koristi ruj
25. jul
Sadržaj ruja odlikuje se galotaninom, koji je u koncentracijama od 15 do 25 posto, a ruj u Bugarskoj ga sadrži u proseku od 18, 95 posto....
11 razloga zbog kojih je jabukovo sirće upravo toliko korisno koliko se tvrdi!11 razloga zbog kojih je jabukovo sirće upravo toliko korisno koliko se tvrdi!
11. april
Limunov sok ima mnogobrojne koristi za organizam, a posebna istraživanja kategorično ga ubrajaju u sastojke koji pomažu u borbi sa viškom kilograma....
Kulinarska upotreba šafranaKulinarska upotreba šafrana
28. april
Kao začin koriste se tamni, narandžasti ili crveni tučkovi, kojih ima samo po 3 u jednom cvetu. U suvom obliku daje netipičnu aromu i blago gorak ukus. Kod nas šafran nije baš popularan začin....
U kojim slučajevima je dobro da se ograniči paradajzU kojim slučajevima je dobro da se ograniči paradajz
05. januar
Neki od vas koji pate od visokog krvnog pritiska (hipertenzija), kao i oni koji imaju bolesti kardiovaskularnog sistema, takođe treba da paze sa jelima od paradajza....
Visokokalorične namirnice od kojih se neprimetno gojimoVisokokalorične namirnice od kojih se neprimetno gojimo
08. maj
Vlakna i proteini sadržani u njemu su korisni, ali i veoma kalorični. Pasulj - još jedna korisna vrsta povrća koja u isto vreme radi u korist povećanja veličine vaše odeće....