Korijander je izuzetno popularna biljka koja ima široku i slobodnu, raznovrsnu upotrebu u jelima indijske, tajlandske, južnoameričke i bliskoistočne kuhinje. Drugi naziv za korijander, koji se veoma često koristi je kineski peršun. Listovi korijandera veoma liče na listove italijanskog peršuna i ponekada ih je teško razlikovati.
Korijander je poznat hiljadama godina, čak od 5000 godina pre nove ere. Korijander potiče iz južne Evrope i sa bliskog istoka i koristili su ga drevni egipćani, grci i rimljani. Rimljani su koristili korijander da začine hleb i da sačuvaju meso dok putuju.
Korijander ima svoju primenu i u medicini već hiljadama godina, a koristi se da prikrije neprijatan miris nekih lekova, ali se koristi i kao lek.
Biljka, koja se koristi kao začin, ima ukus zemlje, lagan ukus limuna i dobra je u kombinaciji sa drugim začinima, posebno sa kuminom.
Korijander možete da kupite i u obliku semenki i kao samleven u prah. Seme korijandera je malo, lagano i okruglo i kada se samelje od njega se dobija braon prah. Ako kupujete seme, probajte da ih lagano prepečete, pre nego što ih sameljete, kako bi iz njih izvukli mirisna ulja i ukus. Listovi korijandera imaju drugačiji ukus od semenki.
Sveži listovi korijandera ulaze u sastav mnogih jela iz južne Azije, u jelima iz kineske, tajlandske i burmanske kuhinje, ali ih ima i u meksičkoj hrani, posebno u salsi i guakamoleu i kao prilog u salatama koje jedu u Rusiji. U Portugalu se koristi naseckan korijander u hlebnoj čorbi, a u Indiji se naseckani korijander služi kao prilog uz indijska jela.
Toplota smanjuje ukus listova korijandera i zbog toga se on često koristi u svežem stanju ili se dodajte jelima u poslednjem trenutku pre serviranja. U receptima indijske kuhinje i receptima iz centralne Azije, listovi korijandera se koriste u velikim količinama i pripremaju se dok se aroma ne smanji.
Listovi se veoma brzo raspadaju kada se izvade iz jela i gube svoju aromu kada se osuše ili zamrznu.
Kako da koristite korijander.
Korijander se široko upotrebljava u latinoameričkoj i meksičkoj kuhinji. Probajte da dodate kašičicu korijandera sledeći put kada pravite jelo kao što je enčilada ili samo u ljut pasulj.
Korijander se veoma često koristi kao začin za ribu ili piletinu, ali takođe daje i lep jarki ukus kod pripreme domaćih kiselih krastavčića.
Iskoristite ga za dodavanje ukusa pavlaci ili majonezu. Korijander veoma dobro ide uz pečurke. Iskoristite ga kao začin za prženi krompir i nežno povrće, kao naprimer spanać. Koristite ga za dodavanje ukusa domaćem hlebu. Pospite ga preko svežih salata. Korijander će takođe dati jedan karakteristični dopunski ukus supama od povrća - šargarepa i korijander je veoma popularna kombinacija.
Komentari