Sve više domaćica na polici ima bogat izbor začina, koje koriste prilikom kulinarskih eksperimenata u kuhinji. U nekim slučajevima začini se kombinuju na originalan i neponovljiv način, dok je u drugim slučajevima njihovo kombinovanje nije baš najsrećnije, ali mi nećemo govoriti o tome.
Evo zašto je važno da pre nego što posegnete za kesicom egzotičnog začina, koji vaša baka sigurno nije koristila u kuhinji, najpre saznate kojim jelima odgovara, a kojima ne.
Kurkuma ima neosporni kvalitet ukusa i kvaliteta, ali se u industriji hrane i pića nejčešće koristi kao boja. Uz njenu pomoć jela kao što su: pile na roštilju, različite vrste majoneza, sosova,salata od ribe, supa, jela sa pirinčem i td. dobijaju ne samo zlatastu boju, već i neodoljivu aromu.
Prema ekspertima kuhinje, kurkuma najviše odgovara jačim jelima, s tim što ni u kom slučaju nije dobro preterivati. Zahvatite vrhom kašičice malo kurkume, i to će biti dovoljno za 4 porcije. Pospite njome omiljene pržene krompiriće ili neko pečeno jelo sa pirinčem.
Naš savet je da se ne dvoumite da je koristite po malo kurkume u omiljenim jelima, zato što ovaj začin pripada porodici super-namirnica. Smatra se da daje tonus organizmu, povećava motoričku aktivnost i izlučivanje sokova u želucu, crevima i žuči, i ima antibakterijsko delocanje.
Komentari