Šafran je jedan od najskupljih začina na svetu, ako ne i najskuplji. Kupiti šafran je pravo čudo ako si to, naravno, možemo priuštiti. Međutim, ako imamo zadovoljstvo da ga posedujemo, da li znamo kako da sačuvamo šafran duže. Takođe moramo znati kako pravilno postupati s tim dok ga dodajemo u omiljena jela.
Šafran je toliko skup, jer zahteva puno ručnog rada. Dobija se iz tučkova šafranovog cveta. Ovaj začin uvršten je u recepte nekih od najskupljih i najluksuznijih jela na svetu. Šafran se može dodati u gotovo sve vrste jela - jela od pirinča, supe, čorbe, sosove, u gotovo sve vrste mesa.
Takođe, šafran se može koristiti i u kolačima i pecivima. Šafran se može kombinovati sa drugim začinima poput belog luka, majčine dušice, paradajza, đumbira i limuna, a važno je ne preterati sa ostalim začinima kako se ne bi „borile“ arome.
Da biste kuvali sa šafranom, prvo morate da odredite koliko će vam trebati za jelo. Najčešće se koristi 4 do 6 niti šafrana po porciji. Međutim, ne treba preterivati, jer to može dati gorak ukus jelu koje kuvate.
Pre nego što počnete da kuvate sa šafranom, potrebno je da ga potopite u toplu tečnost na 20 minuta. Možete koristiti bujon, vodu, mleko, alkohol, sok od limuna - to zavisi od recepta koji pripremate.
Šafran treba da zgnječite kašikom da biste oslobodili boju i aromu šafrana. Zatim ga dodajte zajedno sa tečnošću u kojoj je bio natopljen jelu koje kuvate.
Ako želite da poboljšate ukus i aromu šafrana, možete ga zagrejati u mikrotalasnoj pećnici na 2 minuta u odgovarajućoj posudi ili možete koristiti suvu posudu na šporetu. Zatim ga sameljite u toploj vodi.
Šafran čuvajte na hladnom i suvom mestu zaštićenom od sunca. Ako se pravilno čuva u dobro zatvorenoj posudi, šafran će zadržati svojstva duže vreme.
Vlakna šafrana, koji je kvalitetan, su cela, suva i tamnocrvene boje, zbog činjenice da ima nizak sadržaj krocina.
Ako pogrešno čuvate začin, možete videti da niti menjaju boju, postaju svetlije, što znači da šafran gubi aromu.
Šafran pripada porodici Irisa. Sama biljka se skraćeno naziva šafran. Ima gorak ukus i miriše na jodoform ili seno. To je zbog hemikalija pikrokrozina i šafrana. Šafran sadrži i karotenoidnu boju krocin, koja daje bogatu zlatno-žutu boju začinu i namirnicama. Zbog ovih kvaliteta šafran je jedan od najtraženijih začina na svetu.
Pogledajte i naše omiljene recepte sa šafranom ili, ako ste znatiželjni, saznajte šta je šafranika.
Komentari