Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Skrob u njemu se brzo taloži, zato pre svakog uzimanja kutlačom promešajte dobro. U namazanom tiganju se prže palačinke. Sa obe strane se maže maslacem....
Ćuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustimaĆuftice sa kačkavaljem koje se tope u ustima
01. dec.
Pržimo u ulju sa svih strana i serviramo sa garnirungom od sveže salate....
Pile u koje ćete se zaljubitiPile u koje ćete se zaljubiti
23. sep.
Stavlja se u vatrostalnu posudu, sipa se čaša piva i grančice svežeg ruzmarina. Odozgo se zavija aluminijumskom folijom. Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni sat vremena....
Uskršnji kolač od testa koje se mutiUskršnji kolač od testa koje se muti
14. maj
Dodati brašno prosejano sa praškom za pecivo i mutiti mikserom. Dodajte oceđeno i osušeno suvo grožđe i kandirane kore. Promešajte kašikom i gustu smesu za uskršnji kolač i sipajte u kalup za kolač....
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviKrem čorba od povrća od koje se ozdravi
27. jun
Očišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac. Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju. Možemo posuti peršunom....
Kako se peče u foliji, sa koje strane?Kako se peče u foliji, sa koje strane?
28. dec.
I mnogo domaćica se pita koju stranu folije da okrene ka namirnicama u plehu za pečenje i koja strana da bude okrenuta spolja prema rerni....
Liči - super voće koje se bori sa apetitomLiči - super voće koje se bori sa apetitom
26. feb.
Liči - ovaj malo, južno voće sa hrapavom korom i izraslinama u sredini je velika semenka. Kao i kod većine plodova jede se samo njegov mesnati deo, između kore i smenke u sredini. On je široko rasprostranjen i koristi...
6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom
16. jun
Bezbroj žena strada od predmenstrualnog sindroma (PMS) sa simptomima koji se javljaju malo pre menstruacije i mogu da budu u obliku grčeva i glavobolja, lošeg raspoloženja, nervoze i depresije....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Namirnice koje raspaljuju strastNamirnice koje raspaljuju strast
31. avgust
Jaja Smatraju se jakim izvorom energije. Francuski kralj Anri IV je svakog jutra pio čašicu konjaka sa žumancem, a Kelti, poznati po svojoj borbenosti i strastvenosti, su pili tamno pivo sa žumancima u velikim količinama...
Namirnice koje možete jesti bez straha da ćete se ugojitiNamirnice koje možete jesti bez straha da ćete se ugojiti
14. jun
Iako ne postoji tako nešto kao što je namirnica sa 0 kalorija, postoje namirnice u kojima možete slobodno uživati, bez brige da ćete akumulirati dodatne kilograme. Prema nutricionistkinji dr Lizi Jang, ove namirnice obično...
E321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njegaE321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njega
08. mart
E321 je skraćenica iza koje se krije supstanca butil hidroksi toluen. Široj javnosti ova supstanca je nepoznata kao celina, ali je praktično svi koristimo jer je dodatak ishrani sa veoma snažnom primenom. Na mnogim...
Koje meso se koliko pečeKoje meso se koliko peče
26. jul
Pre dinstanja meso treba posoliti, malo uvaljati u brašno i blago propržiti sa svih strana....
Bolesti koje se leče rakijomBolesti koje se leče rakijom
16. okt.
Uveče se na bolno mesto stavlja oblog sa rakijom; Zubobolja i parodontitis Kod bolova u zubima ili u desnima potrebno je isprati usnu duplju rakijom....
Kako se radi sa želatinomKako se radi sa želatinom
21. nov.
Želatin nema ni miris ni ukus, providna je i obično se prodaje u prahu. Na nekim mestima se želatin može naći i u vidu listića. Želatin se koristi za razne vrste deserata, a pomoću njega se ukrašavaju torte, kremovi i kolači...
Kako se kuva sa multikukerom?Kako se kuva sa multikukerom?
24. januar
Multikuker nije prosto kuhinjski uređaj. On je nezamenjiv pomoćnik u kuhinji u napetoj i ubrzanoj svakodnevici. Danas gotovo svako moderno domaćinstvo poseduje funkcionalnog pomoćnika za kuvanje. Osim što štedi domaćici...
Testo koje ne stariTesto koje ne stari
21. sep.
Gotovo umešeno testo stavljamo u šerpu, posudu pokrivenu tanjirom ili najlon kesom. Testo stavljamo u frižider na jedan dan i jednu noć. Ovo testo može da se čuva u frižideru barem nedelju dana....
Koje voće se preporučuje kod dijabetesa?Koje voće se preporučuje kod dijabetesa?
26. maj
Dijabetes ne treba da je presuda, pošto se može živeti sasvim kvalitetno i ispunjeno, pa čak i kada je ovakvo ozbiljno oboljenje u pitanju. Nije obavezno da se odreknete svakodnevnih namirnica i voća, čak one bi trebalo...
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Kako se kuva sa kokosovim uljem?Kako se kuva sa kokosovim uljem?
20. januar
Svi drugi oblici kokosovog ulja dozvoljavaju zasićenim mastima u njemu da se bez problema apsorbuju od strane organizma, istovremeno stimulišući metabolizam. Sa kokosovim uljem može sve da se kuva....
Kako da se hranimo sa protezom?Kako da se hranimo sa protezom?
21. dec.
Proteza je jedan dobar instrument za poboljšavanje osmeha i korekciju vilice. Naravno, o njima posebno treba voditi računa, kao i o samim zubima. Posebna pažnja se obraća na hranu koju koju uzimate. Ukoliko se proteze...
Sa kojim proizvodima se kombinuju tikvice?Sa kojim proizvodima se kombinuju tikvice?
04. dec.
Tikvice su odlično povrće koje u praksi ide uz sve. Klasika su pržene tikvice, ali i punjene tikvice budu odlične. Veoma velika prednosti je što su tikvice dijetalna hrana i u praksi od njih se ne goji. Naravno, ukoliko...
Prženice koje ne upijaju masnoćuPrženice koje ne upijaju masnoću
01. maj
Kriške hleba uvaljati u pripremljenu smesu sa jajima i pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane. Prženice odlagati na kuhunjski papir. Prženice koje ne upijaju masnoću poslužiti vruće....
Brašno koje se samo diže - kako se pravi i koristiBrašno koje se samo diže - kako se pravi i koristi
23. jul
Brašno je jedan od temeljnih elemenata na kojima se zasnivaju najpoznatiji i široko popularni recepti u svetu. Glavna uloga brašna je da daje teksturu, gustinu i volumen jelima. Brašno koje se samo diže je posebna vrsta...
Hleb sa ajranom, koji se ne mesiHleb sa ajranom, koji se ne mesi
28. nov.
Gotov hleb bez mešenja sa ajranom, koji se ne mesi potpuno ohladite na podmetaču i nakon toga isecite....