Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom

6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom

6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom

Ovo su 6 namirnica za koje je naučno dokazano da pomažu u borbi sa simptomima PMS-a (predmenstrualnog simptoma).

Bezbroj žena strada od predmenstrualnog sindroma (PMS) sa simptomima koji se javljaju malo pre menstruacije i mogu da budu u obliku grčeva i glavobolja, lošeg raspoloženja, nervoze i depresije. Za neke simptomi mogu biti toliko teški, da mogu dovesti do stanja sličnom nekoj bolesti.

Dok se kolebate da li da uzmete tabletu, istraživanja su pokazala da unos određenih namirnica može pomoći da izađete na kraj sa mnogim simptomima PMS-a. Ovde je 6 namirnica, koje možete konzumirati kada sledećeg puta budete imali PMS napad.

Doviđenja grčevi - zdravo, spanaću!

Ako imate akne za vreme PMS-a, probajte da jedete više spanaća. Ovo lisnato povrće ima visok sadržaj vitamina A, koji pomaže u borbi sa aknama, suvom kožom i pomaže u zaštiti od ultraljubičastih zraka. Spanać je, takođe, dobar izvor kalcijuma, koji, prema jednom istraživanju, duplo ublažava simptome PMS-a poput glavobolje, grčeva, promene raspoloženja i želje za hranom.

Kikiriki puter

6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom

Ako pokušavate da održite pozitivno raspoloženje za vreme vašeg cikulsa, kikiriki i kikiriki puter su veoma važni za to. Kikiriki ima visok sadržaj vitamina B6 i magnezijuma. Magnezijum pomaže u poboljšanju raspoloženja tako što reguliše serotonin, prirodni stabilizator raspoloženja, koji pomaže u borbi sa depresijom. Dodatno, pomažući u proizvodnji serotonina, vitamin B6 takođe doprinosi i u proizvodnji melatonina - hormon, koji pomaže u regulisanju sna. Povećan unos magnezijuma, kalcijuma i vitamina B6 može d apomogne u smanjenju ili prekidu grčeva.

Svinjsko meso i pasulj

6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom

Svinjetina i mahunarke su bogate vitaminom B grupe, tiaminom i riboflavinom, a istraživanja su pokazala da bi upravo ove namirnice mogle da ublaže nelagodnosti u PMS-u. Istraživanje Univerziteta u Masačusetsu - Amerst, pokazalo je da žene koje konzumiraju 1.9 mg tiamina i 2.5 mg riboflavina dnevno, imaju manji rizik od razvoja PMS-a. Probajte sa konzumacijom 80-90 grama mesa i šolje kuvanog pasulja dnevno i primetićete olakšanje.

Losos

6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom

Ako tražite sigurno sredstvo protiv PMS-a, losos treba da bude vaša namirnica. Imate malo energije? On pomaže i u tome. Bori se sa stresom i nervozom. Visok sadržaj omega-3 masnih kiselina u lososu pomaže za bolje raspoloženje, a tako i za normalne moždane funkcije. Sa velikim količinama vitamina B grupe losos može da učini mnogo za tonus i energiju. U kombinaciji sa visokim nivoom vitamina D, koji se takođe nalazi u lososu, dobićete odlično sredstvo da se izborite sa stresom i pritiskom.

Crna čokolada

6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom

Ako vam se jede crna čokolada za vreme ciklusa, slobodno uzmite jednu. Crna čokolada sadrži antioksidanse koji poboljšavaju cirkulaciju i snižavaju krvni pritisak, a i magnezijum pomaže kod umora i razdražljivosti.

Banane

6 namirnica koje se bore sa predmenstrualnim sindromom

Neke žene imaju grčeve čak i 2-3 dana pre samog ciklusa. Ako spadate u njih, probajte da dodajte bananu ili dve vašoj ishrani. Banane imaju visok sadržaj kalijuma, koji čini čuda kod grčeva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest