Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je kafa sa maslacem i kako se priprema?Kafa sa maslacem je najjednostavnija i najtradicionalnija vrsta kafe, koja se kombinuje sa maslacem. Danas, posebno u razvijenim zemljama kao što su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanada, naziv kafa sa maslacem...
07. maj
Da li je štetna instant kafa i kafa 3u1Prednosti konzumacije kafe su nam itekako poznate iz najrazličitijih kampanja za popularizaciju ovog napitka. Lakše buđenje i budnost tokom celog dana su samo deo njih. Ali da li je baš toliko korisna svaka vrsta kafe koja...
08. mart
Kafa sa maslacem - kako se pravi i za šta je korisnaKafa je svetski poznat i omiljeno piće ljudi bilo kog uzrasta. Otkriće neverovatnog prirodnog dara datira iz III veka posle Hrista.
Tvrdi se da je pronalazač običan etiopski ovčar koji je primetio da kada njegove životinje...
25. okt.
Kafa Arabika - šta treba da znamo?Skoro svima nam je potrebno brzo buđenje ujutru i nalet energije, uz uživanje u šoljici aromatične kafe. Bilo u obliku espresa, kapučina, latea ili ledene kafe. Nezavisno od toga da li ste ga zasladili ili ste dodali...
25. jul
Kafa Robusta - šta treba da znamoDa li ste se ikada zapitali šta je prva stvar koju obično uradite čim otvorite oči? Pa, možda je prva stvar da proverite vreme ako niste unapred podesili alarm. Ali odmah nakon toga, verovatno biste krenuli u kuhinju da napravite...
25. jul
Šta je amerikano kafa?Šta je Amerikano kafa?
Caffe Americano jeespreso koji se preliva vrelom vodom i može se napraviti na nekoliko različitih načina. Međutim, postoji više razloga zašto ovaj popularni napitak od espreso kafe ima američko ime...
07. dec.
Šta je instant kafa?Instant kafa, poznata još i kao kafa za rastvaranje je veoma korišćena, jer se priprema brzo i lako. Instant kafa predstavlja ekstrakt od zrna drveta kafe. Zrna kafe se prerađuju i pretvaraju u granule i prah.
Tako stižu...
24. okt.
Da li je štetna instant kafaKafa se takmiči na šampionatu za najpoželjnija pića širom sveta. Bez obzira da li je apsolutni favorit ili ne, ovo okrepljujuće piće se među onima koje se najviše konzumiraju i najomiljenije je svim ljudima širom sveta...
06. januar
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Da li je kafa bez kofeina korisna?Za mnoge ljude, kafa je jutarnji eliksir, koji daje energiju i vitalnost za početak dana. Konzumira se uglavnom zbog visokog sadržaja kofeina u njoj. Međutim, postoje ljudi koji više vole kafu bez njenog stimulativnog efekta...
02. dec.
Šta je to kratka kafa?U celom svetu ljudi piju kafu - ujutru, popodne, uveče. U italiji piju čak i po 10 kafa na dan, ali tamo piju kratku kafu. Postoji tvrdnja da je kafa jača, što je kraća. Ali ta tvrdnja je potpuno netačna.
U suštini, potpuno...
18. jun
KafaŠvarc kafa je druga najviše rasprostranjena varijacija kofeinskog napitka. Ona je lakša od espresa, a za pripremu ove kafe je potrebno više vremena, jer kipućoj vodi treba vremena da prođe kroz krupno mlevenu kafu....
03. avgust
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart