Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega je luk koristan?Od davnina je poznato da konzumacija luka ima zaštitnu funkciju za organizam i da je korisna za svaki njegov deo....
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Između ostalog, ovo neverovatno povrće sadrži i vitamine B kao što su B1, B2, B3, kao i vitamin E;
- Takođe sadrži minerale kao što su bakar, kalijum, kalcijum i magnezijum....
08. sep.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog....
13. avgust
Zbog čega je prženje štetno?Polizasićeni lanci masnoća, kojih ima u ovim uljima su skloni razgranavanju, kada su izloženi visokim temperaturana i mogu da dovedu do odvajanja slobodnih radikala u organizmu, što dovodi do upala i drugih reakcija organizma...
14. jul
Šta sadrži ribizla i zbog čega je korisnaniskog glikemijskog indeksa i malo šećera, ribizla je korisna za dijabetičare;
- Voće u malim količinama zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminima i mineralima....
25. jun
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Zbog čega je fosfor koristan?Fosfor je koristan za:
- pravilno funkcionisanje mozga;
- srčani mišić;
- za pravilno funkcionisanje bubrega;
- za ublažavanje bolova kod artritisa;
- za rast i obnavljanje organizma;
- za održavanje desni u dobrom...
14. jul
Zbog čega je lešnik koristan?U njima možemo da otkrijemo velike količine vitamina iz B grupe, kao i elemente bakar, kalijum, fosfor, kalcijum i mnogo vlakana....
10. maj
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Osim toga, njeno mekano meso puno je hranljivih materija
Koristi od skuše i njena svojstva
Skuša sadrži: fluorid, magnezijum, kalcijum, cink, kalijum, fosfor, jod, natrijum....
07. okt.
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Ovo takođe može povećati česta pražnjenje creva, posebno ako uzimate diuretike, i na taj način izazvati dehidrataciju organizma....
07. mart
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Veoma je hranljivo i nudi dosta koristi za zdravlje, kada se uključi u ishranu.
Kokosovo mleko ima svojstva da snižava holesterol i podstiče gubitak težine....
03. avgust
Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?Da bismo ove osnovne grupe hrane transformisali u materijale koje naše telo može da koristi, potrebno je da imamo tri grupe enzima: proteaze, lipaze i amilaze....
03. avgust
Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?Izraz detoksikacija označava čišćenje organizma iznutra od nagomilanoh toksina u njemu....
14. april
Zbog čega je bundeva korisna?Ako ostavimo šalu na stranu, možemo reći da su korisna svojstva bundeve poznata čoveku još iz davnih vremena....
14. maj
Zbog čega pileća supa leči?Para same supe je takođe vrlo korisna ako smo prehlađeni, čime znatno ublažavamo prehladu i začepljenost nosa....
12. januar
Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?Čaj od kamilice sadrži i magnezijum, folnu kiselinu, kalcijum, vitamin A i kalijum. Svi ovi različiti antioksidansi, vitamini i minerali čine ovaj biljni napitak izuzetno korisnim....
25. maj
Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?U njegovoj proizvodnji koristi se oko 20% goveđeg mesa. U zemljama van Bliskog istoka ponekad se koristi svinjetina....
30. april
Zbog čega su korisne pečene jabuke?U njima su vitamini i mikroelementi prisutni u ogromnim količinama: vitamin C, A, K, vitamini grupe B, magnezijum, kalijum, fosfor itd., Kao i pektini, dijetetska vlakna, antioksidansi i drugi....
23. nov.
Zbog čega treba da jedeno speltu?Koristi od spelte za žene
Za slabiji pol spelta poboljšava opšte stanje organizma. Takođe pomaže u obnavljanju reproduktivnih funkcija....
14. jul
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Kalijum - 211 mg na 100 g paprike - mineral kalijum je neophodan za zdravlje srca....
29. maj
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Mikroelement magnezijum je povezan sa dugovečnošću, a razlog za to je mesto koje zauzima u funkcionalnom radu organizma....
09. maj
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Ovo svojstvo se manifestuje u drugom obliku kada se koristi u pripremi turšije. Uključen u pravoj dozi, aspirin ne dozvoljava da samo povrće omekša i postane kaša. Deluje kao prirodni konzervans bez štete po organizam....
08. januar
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životLjuta paprika se koristi se samo za rešavanje medicinskih već i kozmetičkih problema. Sastavni su deo mnogih domaće izrađenih maski....
24. nov.
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
27. okt.
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Tikvice su bogate nizom važnih minerala za naš organizam, kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, mangan, fosfor, bakar i gvožđe. Fantastičan su izvor mnogih organskih kiselina i vitamina C, B i karotina....
10. avgust