Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Od davnina je poznato da konzumacija luka ima zaštitnu funkciju za organizam i da je korisna za svaki njegov deo....
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Između ostalog, ovo neverovatno povrće sadrži i vitamine B kao što su B1, B2, B3, kao i vitamin E; - Takođe sadrži minerale kao što su bakar, kalijum, kalcijum i magnezijum....
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog....
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Polizasićeni lanci masnoća, kojih ima u ovim uljima su skloni razgranavanju, kada su izloženi visokim temperaturana i mogu da dovedu do odvajanja slobodnih radikala u organizmu, što dovodi do upala i drugih reakcija organizma...
Šta sadrži ribizla i zbog čega je korisnaŠta sadrži ribizla i zbog čega je korisna
25. jun
niskog glikemijskog indeksa i malo šećera, ribizla je korisna za dijabetičare; - Voće u malim količinama zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminima i mineralima....
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
Zbog čega je fosfor koristan?Zbog čega je fosfor koristan?
14. jul
Fosfor je koristan za: - pravilno funkcionisanje mozga; - srčani mišić; - za pravilno funkcionisanje bubrega; - za ublažavanje bolova kod artritisa; - za rast i obnavljanje organizma; - za održavanje desni u dobrom...
Zbog čega je lešnik koristan?Zbog čega je lešnik koristan?
10. maj
U njima možemo da otkrijemo velike količine vitamina iz B grupe, kao i elemente bakar, kalijum, fosfor, kalcijum i mnogo vlakana....
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Osim toga, njeno mekano meso puno je hranljivih materija Koristi od skuše i njena svojstva Skuša sadrži: fluorid, magnezijum, kalcijum, cink, kalijum, fosfor, jod, natrijum....
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?
07. mart
Ovo takođe može povećati česta pražnjenje creva, posebno ako uzimate diuretike, i na taj način izazvati dehidrataciju organizma....
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?
03. avgust
Veoma je hranljivo i nudi dosta koristi za zdravlje, kada se uključi u ishranu. Kokosovo mleko ima svojstva da snižava holesterol i podstiče gubitak težine....
Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?
03. avgust
Da bismo ove osnovne grupe hrane transformisali u materijale koje naše telo može da koristi, potrebno je da imamo tri grupe enzima: proteaze, lipaze i amilaze....
Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?
14. april
Izraz detoksikacija označava čišćenje organizma iznutra od nagomilanoh toksina u njemu....
Zbog čega je bundeva korisna?Zbog čega je bundeva korisna?
14. maj
Ako ostavimo šalu na stranu, možemo reći da su korisna svojstva bundeve poznata čoveku još iz davnih vremena....
Zbog čega pileća supa leči?Zbog čega pileća supa leči?
12. januar
Para same supe je takođe vrlo korisna ako smo prehlađeni, čime znatno ublažavamo prehladu i začepljenost nosa....
Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?
25. maj
Čaj od kamilice sadrži i magnezijum, folnu kiselinu, kalcijum, vitamin A i kalijum. Svi ovi različiti antioksidansi, vitamini i minerali čine ovaj biljni napitak izuzetno korisnim....
Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?
30. april
U njegovoj proizvodnji koristi se oko 20% goveđeg mesa. U zemljama van Bliskog istoka ponekad se koristi svinjetina....
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Zbog čega su korisne pečene jabuke?
23. nov.
U njima su vitamini i mikroelementi prisutni u ogromnim količinama: vitamin C, A, K, vitamini grupe B, magnezijum, kalijum, fosfor itd., Kao i pektini, dijetetska vlakna, antioksidansi i drugi....
Zbog čega treba da jedeno speltu?Zbog čega treba da jedeno speltu?
14. jul
Koristi od spelte za žene Za slabiji pol spelta poboljšava opšte stanje organizma. Takođe pomaže u obnavljanju reproduktivnih funkcija....
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?
29. maj
Kalijum - 211 mg na 100 g paprike - mineral kalijum je neophodan za zdravlje srca....
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?
09. maj
Mikroelement magnezijum je povezan sa dugovečnošću, a razlog za to je mesto koje zauzima u funkcionalnom radu organizma....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Ovo svojstvo se manifestuje u drugom obliku kada se koristi u pripremi turšije. Uključen u pravoj dozi, aspirin ne dozvoljava da samo povrće omekša i postane kaša. Deluje kao prirodni konzervans bez štete po organizam....
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životEvo zbog čega ljute paprike produžavaju život
24. nov.
Ljuta paprika se koristi se samo za rešavanje medicinskih već i kozmetičkih problema. Sastavni su deo mnogih domaće izrađenih maski....
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?
27. okt.
Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?
10. avgust
Tikvice su bogate nizom važnih minerala za naš organizam, kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, mangan, fosfor, bakar i gvožđe. Fantastičan su izvor mnogih organskih kiselina i vitamina C, B i karotina....