Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega je bundeva korisna?

Zbog čega je bundeva korisna?

MarianeMariane
Džedaj
1460976
Zbog čega je bundeva korisna?

Bundeva spada u najkorisnije povrće, koje možete da stavite na vašu trpezu, a kod nas je posebno cenjena. Ovo nije samo posledica njenog ukusa, već i njenog blagotvornog dejstva na zdravlje.

Ima mnogo razloga da bundeva bude čest gost na vašoj trpezi i ako moramo da kažemo, prvi od njih je taj da pitu sa bundevom izobilje mora da proba svako.

Ako ostavimo šalu na stranu, možemo reći da su korisna svojstva bundeve poznata čoveku još iz davnih vremena.

U prošlosti je bundeva bila korišćena za lečenje najrazličitijih oboljenja ili simptoma, kao što su visoka temperatura, zatvor, poremećaji nervnog sistema.

Danas, stručnjaci preporučuju bundevu osobama koje pate od prekomerne težine, jer ovo zdravo povrće nije samo ukusno, već je i nisko kalorično.

Bundeva se veoma lako obrađuje u organizmu, a to je čini odgovarajućom za sve uzraste, apektin, kojeg ima u njoj, pomaže u čišćenju creva i pomaže da se telo oslobodi nagomilanih radionukleida.

Bundeva je korisna i preporučuje se osobama koje pate od čira na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu, od kolitisa ili gastritisa. Pečena bundeva ima sposobnost da omekša stolicu i preporučuje se osobama koje imaju zatvor.

Ukusni plod se preporučuje kao preventiva protiv zadržavanja vode u organizmu. Prisustvo bundeve na stolu je obavzno za osobe koje pate od bolova u bubrezima i osobama koje imaju tuberkolozu.

U slučaju da patite od šećerne bolesti, obavezno treba da konzumirate bundevu, jer ona održava stabilne nivoe šećera u krvi i dostavlja rganizmu mikroelemente, koji povećavaju nivo beta ćelija, opterećenih proizvodnjom insulina.

Osobe, koje pate od bolesti kardiovaskularnog sistema ili hipertonije, ili se bore sa visokim holesterolom, treba da obavezno konzumiraju bundevu.

Ne i na poslednjem mestu, bundeva treba da bude na meniju svih osoba koje provode veliki deo dana ispred ekrana kompjutera. U ovom povrću ima pet puta više betakarotena od šargarepe i konzumiranje bundeve deluje preventivno na oboljenja očiju, kao što je pojava kokošijeg slepila.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji