Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jaja punjena žumancem i majonezomJaja punjena žumancem i majonezom
18. feb.
Jaja se kuvaju 13-14 minuta dok ne budu tvrda. Ohlade se i oljušte se. Svako oljušteno jaja se iseče poprečno po sredini, žumanca se izvade u posudu i izgnječe se viljuškom....
Povrće sa žumancem za bebePovrće sa žumancem za bebe
07. april
Kada se povrće skuva, dodajte malo maslaca i uz pomoć čopera ili pasatora sve pretvorite u pire. Uzmite odgovarajuću posudu i sipajte pire za bebu u nju. Skuvajte jedno jaje i uzmite pola žumanca....
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Sendvič sa žumancemSendvič sa žumancem
24. maj
Tvrdo skuvajte jaja, a zatim ih izgnječite (2 jaja i jedno žumance). Dodajte maslac, biber i so i sve zajedno utrljajte. Ovom smesom premažite kriške hleba i spojite ih....
Kafa sa žumancemKafa sa žumancem
03. mart
Žumance se zajedno sa šećerom dobro muti žicom - dok se ne stvori pena. Veoma laganp i uz neprestano mešanje se dodaje u vruću kafu. Napitak kafa sa žumancem se servira topla ili hladna....
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Voćni kolač sa žumancemVoćni kolač sa žumancem
30. nov.
Umutite dobro i dodajte jedno po jedno žumance, nastavljajući da mutite smesu neprekidno....
Pire od povrća sa žumancemPire od povrća sa žumancem
08. feb.
Kada je povrće kuvano, dodajte malo maslaca, izmrvite dvopek i sve ispasirajte. Na kraju stavite i žumance, od jaja koje ste kuvali 15 minuta....
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Belo vino Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?
18. avgust
Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe. Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog...
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?
06. dec.
Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?
09. okt.
Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla? Pomaže kod prehlade...
Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?
16. nov.
Izgubiti višak kilograma je težnja mnogih ljudi. Kada je u pitanju rastanak sa značajnom količinom viška mase, na koži se javljaju vidljive promene. Opušta se jer postaje suvišna nakon što otopi masnoću koju je održavala...
Krem čorba od povrća sa žumancemKrem čorba od povrća sa žumancem
26. sep.
Odozgo narendamo žumance. Beleška: Može da se doda mrvljeni dvopek za gustinu i deo belanca, ako ga režim ishrane deteta dozvoljava....
Finese pečenja pogačeFinese pečenja pogače
04. maj
Udarite testo po sredini pesnicom da izbacite suvišan vazduh i formirate pogaču. Da bi se pogača dobro ispekla, pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 230 stepeni. Pogača se peče oko 40 minuta....
ŽumancaŽumanca
26. jul
Neki vole i žumanca od nojevog jajeta. U Africi se sa zadovoljstvom jedu žumanca jaja ptice morke. Kod nas se najčešće jedu žumanca kokošjih jaja. Istorija žumanca Jaja se jedu od davnina....
Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?
04. okt.
Kafa je među najomiljenijum napicima širom sveta. Mnogi ljudi ne mogu da počnu dan beš šolje aromatičnog napitka, ali šta se u stvari dešava sa našim telom kada popijemo kafu? U sledećim redovima pogledajte kako kafa...
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
Uštipci koji se sami okrećuUštipci koji se sami okreću
13. mart
Masnoća u posudi za prženje treba da bude najmanje 2 prsta duboka i kada je tako, uštipci se sami okreću. Vatra treba da bude srednje jačine, da uštipci ne bi pregoreli i da ne ostanu sirovi iznutra....
Konkilie testenina se belim sosomKonkilie testenina se belim sosom
22. okt.
Dodaju se makarone i grašak. Sipa se voda i mleko i dodaje se kockica bujona. Ostavljamo da provri, a nakon toga se smanjuje i ostavljamo samo da se krčka....
Orada se koricom od orahaOrada se koricom od oraha
25. avgust
1. Očistite oradu i odvojte dva fileta sa kožom. Pincetom izvadite sve ostale fine koščice. 2. Stavite u blender ili ručno sitno iseckajte orahe, sveže začine po izboru i beli luk. Pomešajte sa maslacem, prezlama i...
Čizkejk koji se ne pečeČizkejk koji se ne peče
21. april
1
Ostaviti u frizideru par sati da se stegne....
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove, a drugi je moj i garantujem da ga na ovaj način Italijanke, kada ga trenutno nemaju na raspolaganju, brzo naprave kod kuće....