Facebook
Omiljeno
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Pokazaću u galeriji na fotografijama obe vrste domaće spremljenih šećernih perli, uključujući i originalne perle, razlika je očigledna, one su gotovo jednake po veličine i liče na male čisto bele perle, nažalost kod nas se...
Hrskave bejbi lignjeOčistite lignje tako što odvojite samo "plastični" štapić u unutrašnjosti svake. Najmanje čak i ne moraju da se čiste.
Operite tekućom vodom, nemojte previše da ne bi oprali miris mora i esenciju morskog ploda....
Kako se kuvaju lignje?Lignje su veoma ukusni plodovi mora, ali postoje posebni zahtevi koji se odnose na njihovu kulinarsku obradu. Ako se ne skuvaju pravilno, lignje se savijaju i gube ne samo veličinu, nego i ukus....
Kako se čiste škembićiSvako ko je čisti škembe zna, da to nije nešto što je mnogo prijatno i lako za rad.
I hajde sada da kažemo kako se čisti škembe u domaćim uslovima....
Lignje u maslacuLignju očistim, opere i isečem na parčiće (kocke) zajedno sa pipcima.
U tiganju istopim maslac, dodajem lignju i poklapam poklopcem da se izdinsta....
Kako se čisti brancin?Ova riba ima mnogo krljušti i teško se čisti. možete i potražiti očišćen brancin.
Drugi veoma važan korak kod čišćenja brancina jeste odstranjivanje škrga. Proverite da li su uklonjene pre nego što ga kuvate....
Kako se čisti ribaKrljušt se čisti oštrim nožem, koji se drži pod uglom, kako krljušt ne bi letela na sve strane.
Pažljivo odsecite repno peraje. Odsecite leđno peraje....
Kako se čiste lignje?Po pravilu, lignje koje se prodaju u supermarketima su očišćene i od kuvara se očekuje samo da ih pažljivo operu.
Ali, ako ipak kupite neočišćene, dobro je da znate kako se čiste lignje....
Lignje u belom sosuIseci lignje na kolutove i staviti na tiganj da se proprzi.
Dodajte gustu pavlaku i kuvajte dok lignje nisu gotove. Okusite i dodajte so ako je potrebno.
Dodajte mleveni crni biber po ukusu i so....
Lignje na roštiljuOčistimo i operemo lignje.
Pomešamo maslinovo ulje, limun i so i mariniramo lignje 20 minuta.
Pecite na roštilju dok lepo ne porumene....
Lignje sa krompiromU dubokoj posudi prorpžite lignje dok ne dobiju zlatastu boju. Svo povrće sitno iseckajte, osim krompira.
Dodajte sve lignjama i pržite dok povrće ne bude gotovo. Sipajte čašu vina i dodajte prstohvat šafrana....
Kako se čiste pipci lignje?Čišćenje pipaka lignje nije posebno različito od drugih delova lignje. Cilj procesa je da se uklone usisni otvori i tanka kožica, koja ih obavija.
Postoje dva načina da se očiste pipci lignje....
Pržene lignje u er frajeruAko su lignje zamrznute ostavljamo ih da se ohlade. Prelivamo ih vrućom vodom, ostavljamo ih oko minuta. Izvadimo ih i ocedimo.
Očistimo lignje od omotača, koji je sa spoljašnje strana, i ostataka iz unutrašnjosti....
Kako se čisti i deli zecAli pre nego što dođemo do prirpeme zečetine, hajde da se podsetimo kako se čisti i deli zec....
Kako se čisti i sprema iverakZa one koji vole da eksperimentišu, može se spremiti i sa egzotičnim citrusnim aromama. Iverak se može pržiti u tiganju i servirati sa povrćem i sosom....
Lignje sa laganim pohovanjemLignje očistite i operite. Isecite ih na kolutove, debljine jednog prsta.
Kukuruzni skrob se razblaži sa malo vode. U to se dodaju origano i so....
Lignje sa belim vinomStavite cele lignje, očišćene od umutrašnjosti. Vina je malo tako da bi trebalo da ispari i da samo ostavi miris.
3....
Pohovane lignje iz rerneLignje iseći na kolutove.
Brašno i skrob zamešati u jednu posudu, u drugu umutiti jaja, a u treću staviti prezlu.
Kolutove lignje prvo uvaljati u brašno, pa u jaja, pa u prezlu....
Marinirane lignje na roštiljuLignju zajedno sa pipcima dobro očistimo od kožice koje liče na nešto plastično što se stvorilo u unutrašnjosti. Dobro operemo i ocedimo od vode....
Pohovane lignje sa limunomPržimo po malo, zato što će velika količina ohladiti masnoću i one će upiti masnoću.č
Ako se stvore mrvice od testa prilikom prženja, treba da ih izvadimo kako masnoća ne bi imala zagoreo ukus....
Lignje na mediteranski načinPržite pohovane lignje u dobro zagrejanom ulju sa obe strane da se dobije zlatkasta boja.
Izvadite lignje na mediteranski način i ubrusom pokupite masnoću.
Obavezno servirajte sa kriškama limuna i majonezom....