Sve više kuvara i kod nas se ohrabruje da u prodavnicama ribe uzme lignje, inspirisani receptima Mediteranske kuhinje. Priprema ukusnih lignji nikako nije težak posao, samo treba očistiti lignje.
Po pravilu, lignje koje se prodaju u supermarketima su očišćene i od kuvara se očekuje samo da ih pažljivo operu.
Ali, ako ipak kupite neočišćene, dobro je da znate kako se čiste lignje.
Lignje, kao i oktopodi i sipe, pripadaju porodici glavonožaca. Odrasli, dobro razvijeni primerci dostižu i 50 cm u dužinu, ali se u kulinarstvu traže primerci dužine oko 10 cm.
Čišćenje lignji nije težak posao i njega može uraditi bukvalno svako.
Pre svega treba da odvojite glavu od tela laganim povlačenjem. Pipke odsecite u visini očiju. Sledi pažljivo čišćenje unutrašnjih organa, a ako želite, možete sačuvati kesu sa mastilom.
Izvadite unutrašnju mekanu kost, koja je dužine kao i telo lignje i onda isperite lignju pod tekućom vodom.
Unutrašnji organi lignje se bacaju, jer nisu za jelo. Ostaje vam samo da skinete sivu kožicu, koja pokriva telo lignje i pipke. Ovo je veoma lak posao ako imate oštar nož.
Po pravilu lignje se ne kuvaju dugo. Veoma su ukusne kada se pripreme kao obične pržene lignje, a ljubitelji gurmanluka mogu da probaju i Punjene lignje i Slatko-kisele lignje, koje će im se bez sumnje dopasti.
Komentari