Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kada je mango spreman za jelo?Ako kod laganog pritiska prstom po plodu ostanu udubljenja, znači da je mango spreman....
17. maj
Za šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamoAromatični kakao napitak osim bogatog ukusa ima i mnogo koristi za organizam. Stimuliše i tonizira organizam, a to je zbog glavnog sastojka teobromina (1, 5 % do 2 %) i kofeina (od 0, 4 % do 0, 8 %). Generalno teobromin deluje...
16. mart
MangoMango u kulinarstvu
Mango je veoma zastupljen i u kulinarstvu, posebno u istočnim azijskim državama. Od njega se spremaju različiti i ukusni pirei, sosovi, kremovi, i različite vrste sorbea....
23. jun
Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?Prilikom prpreme pogača, kolača i keksića, svaki kuvar koji sebe poštuje koristi kvasac. On u sebi sadrži kvasac koji čini testo mekim i nadošlim. Kada dođe vreme da se pripremi kolač, svako poseže za jednim od...
05. okt.
Saveti za spremanje marinada za mesoJedan od najvažnijih uslova da meso bude ukusno na roštilju je marinada. Marinada je odlično rešenje za žilavije komade mesa.
Marinada je tečna smesa koja služi da obogati ukus mesa. Osim začina i maslinovog ulja,...
18. sep.
Saveti za spremanje jarebiceKoliko nas zna da spremi jarebicu tako da se sačuvaju svi korisni sastojci i ukus?
Da spremite ukusno jelo sa mesom jarebice, treba da koristite samo mlade ptice i da, naravno, one budu sveže....
15. maj
Pileće jelo za poznavaocePile se očisti, opere se i stavlja u šerpu sa posoljenom, hladnom vodom da se skuva.
Odstranimo kožu skuvanog pileta, meso iskidamo na parčiće. Bujon procedimo.
U đuvečaru stavljamo isečene na sitno luk, beli luk, oljuštene...
21. dec.
Zapečeno jelo za bebeTanko sam isekla slatki krompir, šargarepu, krompir i tikvice. Ređala sam ih u tepsiju, na dno stavila par kapi ulja, možete i namazati uljem.
Pleh sam prelila vodom i stavila u zagrejanu rernu na 200 stepeni sa ventilatorom...
06. januar
Bulgur za bebe - kako i kada?Bulgur koji vekovima tradicionalno prisustvuje na trpezi mnogih naroda dobija sve veću popularnost svuda po svetu. Na pozadini svih GMO proizvoda, viršli, kobasica nejasnih sastojaka, obilno hemokalijama prskanog voća i...
21. mart
Konzervans za turšiju - kada i koliko?Da bi turšija dobila svoj prijatan ukus i da bi se sačuva dosta dugo potrebni su kozervansi. Različite materije sa koriste za taj cilj. Svakome su poznati aspirin, natrijum benzoat, kalijum sorbat kao različite mogućnosti...
09. feb.
Jelo za bebe sa tikvicamaOstavljamo jelo za bebe pokriveno poklopcem 10 minuta.
Ako je za manje bebe, pasiramo ga, a ako je za veće - izgnječimo ga dobro kuhinjskom presom ili viljuškom....
16. avgust
Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?Na površini kvalitetne i sveže ribe nalazi se veoma tanak sloj sluzi. Ali ako ove sluzi ima u izobilju, a sloj je gust, to znači da je riba stajala predugo.
Krljušti ribe su sjajne ako je sveža. Kljušti sveže ribe čvrsto...
30. maj
Ukusno jelo sa krompirom za večeruMalo pre nego što je potpuno gotovo, jelo prelijemo jajima, mlekom i kačkavaljem i pečemo dok ne bude gotovo. Brzo, lako i ukusno!...
28. april
Meni za bebe Glavno jelo + DesertGlavno jelo - pire za bebe od krompira, brokolija i šargarepe:
Krompir, šargarepu i brokoli skuvajte dok ne bude gotovo. Proverite viljuškom da li je gotovo, treba povrće da je skroz meko....
10. jul
Kako da kiseli kupus brže bude spreman za upotrebu?Kiseli kupus je popularna fermentisana namirnica koja je poznata po svom posebnom kiselom ukusu. Priprema kiselog kupusa od nule je dugotrajan proces, koji može potrajati nekoliko nedelja.
Međutim, ako nemate dovoljno...
25. nov.
Najbolje i najbezbednije posuđe za spremanjeKako da izaberemo najbezbednije posuđe za spremanje?
Kuhinjsko posuđe od nerđajućeg čelika je otporno na oksidaciju, a tokom spremanja jelo ne gubi svoje kvalitete, ukus i vitamine....
19. mart
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Za šta je korisna dunja?Ukusna i korisna dunja u sirovom obliku ne samo da nije lako svarljiva, već je čak i štetna za stomak. Ali kuvane ili pečene dunje su ukusne i vole ih mnogi ljudi.
Marmelada od dunje ima mnoga lekovita svojstva, pored...
04. okt.
Za šta je dobra artičoka?Artičoka je veoma drevna kultura koja se prvobitno uzgajala zbog svojih prelepih cvetova koji su ukrašavali domove evropskih kraljeva i plemića.
Artičoka je bila poznata još u starom Egiptu – na stubovima jednog od...
07. feb.
Za šta je korisna limeta?Pa, mi imamo odgovore na ova pitanja i spremni smo da vam ih otkrijemo.
Iznenađujuće je koliko korisnih svojstava limeta ima....
01. dec.
Za šta je koristan jasmin?Jasmin se koristi kao začin i kao lekovita biljka. Listovi se mogu koristiti kao začin za salatu, a cvetovi čiste vazduh u prostoriji. Aroma jasmina ima lekovita svojstva. Listovi jasmina sadrže eterična ulja....
28. feb.
Za šta je koristan kupus?Kupus dobro povrće, jednostavno za gajenje. On je jeftin i nalazi se skoro u celom svetu.
Godinama je kupus ispitivan i otkrivena su njegova mnoga lekovita svojstva. Poslednjeg puta je otkriveno da on može smanjiti rizik...
08. maj
Za šta je dobra bokvicaBokvica je korisna lekovita biljka, koju većina ljudi često smatra korovom. Nalazi se u Evropi i nekim delovim Azije. Njen naučni naziv je Plantago Major i najverovatnije raste u vašem dvorištu. Listovi su pogodni za konzumiranje...
06. feb.