Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kada je mango spreman za jelo?Kada je mango spreman za jelo?
17. maj
Ako kod laganog pritiska prstom po plodu ostanu udubljenja, znači da je mango spreman....
Za šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamoZa šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamo
16. mart
Aromatični kakao napitak osim bogatog ukusa ima i mnogo koristi za organizam. Stimuliše i tonizira organizam, a to je zbog glavnog sastojka teobromina (1, 5 % do 2 %) i kofeina (od 0, 4 % do 0, 8 %). Generalno teobromin deluje...
MangoMango
23. jun
Mango u kulinarstvu Mango je veoma zastupljen i u kulinarstvu, posebno u istočnim azijskim državama. Od njega se spremaju različiti i ukusni pirei, sosovi, kremovi, i različite vrste sorbea....
Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?
05. okt.
Prilikom prpreme pogača, kolača i keksića, svaki kuvar koji sebe poštuje koristi kvasac. On u sebi sadrži kvasac koji čini testo mekim i nadošlim. Kada dođe vreme da se pripremi kolač, svako poseže za jednim od...
Saveti za spremanje marinada za mesoSaveti za spremanje marinada za meso
18. sep.
Jedan od najvažnijih uslova da meso bude ukusno na roštilju je marinada. Marinada je odlično rešenje za žilavije komade mesa. Marinada je tečna smesa koja služi da obogati ukus mesa. Osim začina i maslinovog ulja,...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Saveti za spremanje jarebiceSaveti za spremanje jarebice
15. maj
Koliko nas zna da spremi jarebicu tako da se sačuvaju svi korisni sastojci i ukus? Da spremite ukusno jelo sa mesom jarebice, treba da koristite samo mlade ptice i da, naravno, one budu sveže....
Pileće jelo za poznavaocePileće jelo za poznavaoce
21. dec.
Pile se očisti, opere se i stavlja u šerpu sa posoljenom, hladnom vodom da se skuva. Odstranimo kožu skuvanog pileta, meso iskidamo na parčiće. Bujon procedimo. U đuvečaru stavljamo isečene na sitno luk, beli luk, oljuštene...
Zapečeno jelo za bebeZapečeno jelo za bebe
06. januar
Tanko sam isekla slatki krompir, šargarepu, krompir i tikvice. Ređala sam ih u tepsiju, na dno stavila par kapi ulja, možete i namazati uljem. Pleh sam prelila vodom i stavila u zagrejanu rernu na 200 stepeni sa ventilatorom...
Bulgur za bebe - kako i kada?Bulgur za bebe - kako i kada?
21. mart
Bulgur koji vekovima tradicionalno prisustvuje na trpezi mnogih naroda dobija sve veću popularnost svuda po svetu. Na pozadini svih GMO proizvoda, viršli, kobasica nejasnih sastojaka, obilno hemokalijama prskanog voća i...
Konzervans za turšiju - kada i koliko?Konzervans za turšiju - kada i koliko?
09. feb.
Da bi turšija dobila svoj prijatan ukus i da bi se sačuva dosta dugo potrebni su kozervansi. Različite materije sa koriste za taj cilj. Svakome su poznati aspirin, natrijum benzoat, kalijum sorbat kao različite mogućnosti...
Jelo za bebe sa tikvicamaJelo za bebe sa tikvicama
16. avgust
Ostavljamo jelo za bebe pokriveno poklopcem 10 minuta. Ako je za manje bebe, pasiramo ga, a ako je za veće - izgnječimo ga dobro kuhinjskom presom ili viljuškom....
Zapečeno jelo za porodičnu večeruZapečeno jelo za porodičnu večeru
27. maj
Prijatno sa zapečenim jelom za porodičnu večeru!...
Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?Kako prepoznati kada je riba sveža i dobra?
30. maj
Na površini kvalitetne i sveže ribe nalazi se veoma tanak sloj sluzi. Ali ako ove sluzi ima u izobilju, a sloj je gust, to znači da je riba stajala predugo. Krljušti ribe su sjajne ako je sveža. Kljušti sveže ribe čvrsto...
Ukusno jelo sa krompirom za večeruUkusno jelo sa krompirom za večeru
28. april
Malo pre nego što je potpuno gotovo, jelo prelijemo jajima, mlekom i kačkavaljem i pečemo dok ne bude gotovo. Brzo, lako i ukusno!...
Meni za bebe Glavno jelo + DesertMeni za bebe Glavno jelo + Desert
10. jul
Glavno jelo - pire za bebe od krompira, brokolija i šargarepe: Krompir, šargarepu i brokoli skuvajte dok ne bude gotovo. Proverite viljuškom da li je gotovo, treba povrće da je skroz meko....
Kako da kiseli kupus brže bude spreman za upotrebu?Kako da kiseli kupus brže bude spreman za upotrebu?
25. nov.
Kiseli kupus je popularna fermentisana namirnica koja je poznata po svom posebnom kiselom ukusu. Priprema kiselog kupusa od nule je dugotrajan proces, koji može potrajati nekoliko nedelja. Međutim, ako nemate dovoljno...
Najbolje i najbezbednije posuđe za spremanjeNajbolje i najbezbednije posuđe za spremanje
19. mart
Kako da izaberemo najbezbednije posuđe za spremanje? Kuhinjsko posuđe od nerđajućeg čelika je otporno na oksidaciju, a tokom spremanja jelo ne gubi svoje kvalitete, ukus i vitamine....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Za šta je korisna dunja?Za šta je korisna dunja?
04. okt.
Ukusna i korisna dunja u sirovom obliku ne samo da nije lako svarljiva, već je čak i štetna za stomak. Ali kuvane ili pečene dunje su ukusne i vole ih mnogi ljudi. Marmelada od dunje ima mnoga lekovita svojstva, pored...
Za šta je dobra artičoka?Za šta je dobra artičoka?
07. feb.
Artičoka je veoma drevna kultura koja se prvobitno uzgajala zbog svojih prelepih cvetova koji su ukrašavali domove evropskih kraljeva i plemića. Artičoka je bila poznata još u starom Egiptu – na stubovima jednog od...
Za šta je korisna limeta?Za šta je korisna limeta?
01. dec.
Pa, mi imamo odgovore na ova pitanja i spremni smo da vam ih otkrijemo. Iznenađujuće je koliko korisnih svojstava limeta ima....
Za šta je koristan jasmin?Za šta je koristan jasmin?
28. feb.
Jasmin se koristi kao začin i kao lekovita biljka. Listovi se mogu koristiti kao začin za salatu, a cvetovi čiste vazduh u prostoriji. Aroma jasmina ima lekovita svojstva. Listovi jasmina sadrže eterična ulja....
Za šta je koristan kupus?Za šta je koristan kupus?
08. maj
Kupus dobro povrće, jednostavno za gajenje. On je jeftin i nalazi se skoro u celom svetu. Godinama je kupus ispitivan i otkrivena su njegova mnoga lekovita svojstva. Poslednjeg puta je otkriveno da on može smanjiti rizik...
Za šta je dobra bokvicaZa šta je dobra bokvica
06. feb.
Bokvica je korisna lekovita biljka, koju većina ljudi često smatra korovom. Nalazi se u Evropi i nekim delovim Azije. Njen naučni naziv je Plantago Major i najverovatnije raste u vašem dvorištu. Listovi su pogodni za konzumiranje...