Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za spremanje jarebice

Saveti za spremanje jarebice

Jarebica

Jela sa jarebicom zauzimaju posebno mesto u kulinarstvu. Meso jarebice se oduvek smatralo zdravim, budući da se one hrane u prirodi.

Koliko nas zna da spremi jarebicu tako da se sačuvaju svi korisni sastojci i ukus?

Da spremite ukusno jelo sa mesom jarebice, treba da koristite samo mlade ptice i da, naravno, one budu sveže.

Sveža jarebica ima suv i elastičan kljun i nema neki poseban miris. Boja kože treba da bude žućkasta, a na nekim mestima može imati i roze nijanse.

Pre nego što počnete sa spremanjem jarebice, ona treba da se dobro pripremi. Ako je zamrznuta, oonda je odmrznite kao i sva druga mesa.

Ako ima pera, onda uklonite pra zajedno sa korenjem, budući da ona sadrže gvožđe koje daje neprijatan miris.

Nakon toga uklonite glavu i noge. Posle je rasecite pticu i izvadite iznutrice. Dobro je isperite vodom.

Sa mesom jarebice možete spremiti razne čorbe, glavna jela i paštete. Odlično se kombinuje sa prazilukom i peršunom.

Dobru kombinaciju sa jelima od jarebice čine svi sosevi i marinade, koje se prave sa aromatičnim biljkama i voćem.

Ako pržite jarebicu, onda je najbolje da počnete sod leđnog dela, pa kada porumeni, onda je okrenite na stranu. U leđnom delu se nalaze gorki sokovi i ne bi trebalo da dospeju u druge delove ptice.

Ako sve uradite na pravilan način, jelo sa jarebicom će oduševiti i vas i vaše goste. Evo i jedne ideje za neverovatno jelo sa jarebicom:

Jarebica

Jarebica u sosu od paradajza

Potrebni sastojci: 3-4 mlade jarebice, 1 šolja belog via, 1/2 šolja maslaca, so, biber, 5 paradajza, bosiljak, peršun.

Način pripreme: Kada ste pripremili jarebicu, raspolovite je, počevši od stomaka. Dodajte so i biber.

Stavite maslac u dubok tiganj, zagrejte ga i ispržite jarebicu sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju.

Nakon 5 minuta, dodajte vino i 100 ml vode. Neka se sve krčka oko 2 minuta, pa zatim dodajte paradajz, sitno iseckan, bez semenki.

Dodajte još malo vode i neka se sve kuva dok tečnost ne ispari. Zatim dodajte peršun i bosiljak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni