Kada je mango spreman za jelo?

Kada je mango spreman za jelo?
Fotografije: bonapeti.rs

Mango je voće, koje se može naći u više od 100 vrsta i koristi se u mnogim delovima sveta.

Od svog tropskog voća, mango spada u najukusnije i najaromatičnije i ima široku upotrebu u kuhinji.

Ipak, nema ničega što će vas više razočarati, posebno za one koji nisu probali mango, kada probaju nedozreli plod manga, koji nije za jelo. Ipak, na vašu sreću, ima načina da se to ne desi baš vama.

Evo nekoliko načina kako da shvatite da li je mango sazreo ili nije.

Najlakše možete ustanoviti da li je mango spreman za jelo preko dodira. Kada govorimo o teksturi, sazreli plod manga treba da bude lagan mekan na dodir. Uve možete kupiti mango, koji je malo tvrđi i da ga ostavite u kuhinji, dok ne dostigne lagano mekanu teksturu, otprilike kao breskva - mango sazreva na sobnoj temperaturi i zbog toga ga ne stavljajte u frižider.

Ako kod laganog pritiska prstom po plodu ostanu udubljenja, znači da je mango spreman.

Ako još uvek niste sigurni da li je mango spreman za jelo, gledajući samo njegovu teksturu, možete se fokusirati na njegovu aromu. Zreli mango miriše tipičnim voćnim mirisom, obično kao kombinacija mirisa ananasa i dinje, naročito blizu drške.

Mnogo ljudi veruje da boja manga može da vam pomogne da shvatite da li je mango zreo, ali je to greška.

Svetlo crvena boja nekih plodova nije indikator zrelosti. Mango može da bude zelene boje, žut, pa čak i sa nijansama roze. Boja će vam više reći o vrsti manga, nego o tome da li je mango zreo ili ne. Pored toga, važno je da znate, da je zreo mango skoro uvek okruglog oblika, kao fudbalska lopta.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji