Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čuvanje bamijeU zamrzivaču - Druga ideja za čuvanje bamije je njeno zamrzavanje. U tu svrhu koristite samo mlade, nežne plodove. Oni treba da budu dugi ne više od 4-5 cm. Blanširaju se 4 minute i ostave se da se ohlade....
05. feb.
Janija od bamije i paradajzaNakon 5-6 minuta se dodaje kašičica aleve paprike, prstohvat šećera i bamija, promeša se dobro i sipa se voda - da pokrije bamiju otprilike jedan prst....
12. okt.
Saveti za zamrzavanje i čuvanje školjkiIz toga razloga ćemo vam dati nekoliko saveta kako da čuvate školjke tokom zamrzavanja i konzervisanja.
Čuvanje školjki u frižideru.
Najbolje je da ih jedete odmah kad ih kupite....
02. jun
Zamrzavanje sveže mirođijeNaseckanu mirođiju ubacite i dobro pritisnite u kutije za jednokratnu upotrebu ili u kutije za zamrzavanje.
Ubacite mirođiju u zamrzivač....
16. avgust
Zamrzavanje listova vinove lozeKada sam kupovala listove vinove loze u prodavnicama, uvek sam bila razočarana - često su bili stari i žilavi. Najbolje je da sakupite sveže prolećne listove i da ih sačuvate za onda kada ih ne bude bilo.
Listove vinove...
02. jul
Zamrzavanje paprikaČuvanje paprika na način zamrzavanja u domaćim uslovima osetno smanjuje vitamine, ali termička obrada ne sprečava očuvanje boje i materija koje su moćni antioksidanti....
04. januar
BamijaOdabir i čuvanje bamije
Strukovi bamije rastu u žbunovima i podsećaju na zelene paprike veličine prsta. Bamija se bere kada nije u potpunosti zrela....
10. maj
Turšija od bamijeBamiju očistite od drški i ako je krupnija, isecite je na komade. Operite je dobro u slanoj vodi.
Poređajte bamiju u tegle, a između nje stavite lovorov list, mirođiju i čenove belog luka....
26. sep.
Plakija od bamijeBamiju operite, očistite i naprskajte sirćetom i malo soli i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Sitno iseckajte luk i paradajz na kockice i dinstajte sa malo ulja.
Nakon toga dodajte sitno iseckan beli luk i bamiju....
08. sep.
Saveti za kuvanje bamijeAko je pretrpano, bamija će početi da se znoji i da oslobađa vlagu (sluz).
Kada ste skuvali bamiju, u nju dodajte so....
23. april
Čuvanje cvekleIzabrani podrum bi trebalo da je hladna prostorija bez zamrzavanja i sa visokom vlažnošću vazduha.
Cvekla može da se čuva i konzervisana....
06. januar
Čuvanje borovnicaJedan od načina za čuvanje borovnica je njihovo zamrzavanje.
Borovnice se mogu sačuvati na temperaturi od minus 15 stepeni, u zatvorenim plastičnim kontejnerima ili u posudama od folije, koje su prekrivene....
12. sep.
Brza turšija od bamijeOperite dobro bamiju i očistite je od drški.
Poređajte bamiju u tegle veoma dobro jednu do druge....
23. jun
Topla supa od bamijeKad fida i pirinač provru i budu skoro gotovi dodajemo i bamiju, koja treba da ostane hrskavija, da nije mekana.
Moja bamija je domaća i prethodno zamrznuta....
03. jul
Letnje jelo od bamijeOvakvo letnje jelo sa bamijom možete da ubacite i u tegle za zimu, a možete ga konzumirati i odmah....
23. sep.
Ukusna janija od bamijePrži se dok ne omelša, dodaje se namrvljena kocka bujona, na kraju aleva paprika, meša se i sklanja se sa ringle, dodaje se bamija i paradajz, doliva se voda, blago se promeša i kuva se na slaboj vatri oko 30 minuta....
13. januar
Zamrzavanje i odmrzavanje testaPre zamrzavanja testa, možete ga malo ohladiti da se ne diže previše. To se postiže dodavanjem u testo kašike sitno zgnječenog leda....
06. maj
Zamrzavanje peršuna i mirođijeMnogi kažu da se sveži začini mogu naći u prodaji tokom cele godine, i da je njihovo čuvanje potpuno besmisleno. Ali nije sasvim tako!...
13. okt.
Kisela bamijaIzaberite mekanu i mladu bamiju, operite je i blanširajte, dok malo ne promeni boju.
Na dno 1 velike tegle stavite sve začine i preko njih poređajte bamiju....
16. avgust
Konzervisana bamijaPoređajte bamiju i dodajte so, šećer, sirće i aspirin, koji je dobro istucan, da se rastvori.
Prelijte vodom i zatvorite dobro.
Tako spremljenu bamiju okrećete nekoliko dana, da se konzerviše od aspirina i sirćeta....
24. sep.
Sterilisana bamijaDok se bamija natapa očistite paradajz. Smeljite ga u mašini za meso i stavite da provri. Dodajte očiščen i na sitno isečen beli luk, šećer i so po ukusu i kuvajte dok se sos ne zgusn....
05. avgust
Pravilno čuvanje dunjaPonovljeno zamrzavanje voća treba potpuno isključiti.
Pročitajte i za šta su dobre semenke dunje, kako sušiti dunje, zašto piti čaj od dunje i o dunjama u narodnoj medicini....
07. okt.
Pravilno čuvanje jajaPravilno čuvanje jaja je izuzetno važno, posebno u danima nakon Uskrsa, kada ostaje mnogo jaja. Pitanje čuvanje je od velike važnosti za naše zdravlje.
U svežim jajima se nalazi salmonela....
18. mart
Čuvanje suvog voćaDa bi se sačuvali korisni sastojci suvog voća, treba da se čuvaju pravilno. Osnova za dobro čuvanje je njihova vlažnost i pakovanje.
Suvo voće se najbolje čuva ako je sušeno do optimalne vlažnosti - 17-24 %....
15. feb.
Čuvanje pečenih paprikaZa zamrzavanje paprika u zamrzivaču sve što vam je potrebno jesu kesice u koje ih ređate. Ako više volite neke kutije, i to je takođe dobra varijanta.
Ispecite paprike, nakon toga ih ostavite da se ohlade....
27. dec.