Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Čak i jedna otrovna pečurka, koja se mađe među jestivim, može da otpusti otrovne materije, pa ako imate i najmanju sumnju, bacite celu korpu....
Da li su orasi alergen?Da li su orasi alergen?
07. okt.
Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi. Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja...
Da li su korisne semenke lubenice?Da li su korisne semenke lubenice?
09. dec.
Ništa otrovno ne postoji u semenkama lubenice - možete mirno da ih jedete. One sadrže mnogo belančevina, kao i masnoća i u različitim kulturama se nude i pripremaju na drugačiji način....
Da li su zelene banane korisne?Da li su zelene banane korisne?
23. okt.
Banane su neverovatno ukusne. Veoma su dobri izvori važnih vitamina i minerala. Jedna zelena banana srednje veličine (oko 118 g) sadrži: • Vlakna: 3, 1 g • Kalijum: 12% preporučenog dnevnog unosa • Vitamin...
Da li su korisne koštice kajsije?Da li su korisne koštice kajsije?
09. avgust
Kajsija je veoma korisno voće. Još od davnina se kajsija ceni kao voće, a poznato je da sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezium, natrijum, gvožđe, provitamin A i druge. Preporučuje se kod anemije i nekih vrsta...
Da li su korisne sušene kajsijeDa li su korisne sušene kajsije
09. avgust
Sušene kajsije su korisne za osobe koje imaju problema sa srcem. One sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i vitamin B5, koji ima tonizirajući efekat i pomaže u brzom sagorevanju masti. Pet sušenih kajsija obezbeđuju...
Kako da proverimo da li su pečurke otrovne?Kako da proverimo da li su pečurke otrovne?
10. jul
Tvrdnja da poplave ili posive od otrova nije tačna, i može da dovede do smrti neopreznih kuvara. Ne treba verovati ni onima, koji kažu da otrovne pečurke mogu da izgube otrov posle dugog kuvanja....
Zašto da jedemo grožđeZašto da jedemo grožđe
04. mart
Grožđe takođe pomaže kod stvaranja azotnog oksida u organizmu....
Da li nas može otrovati kombinacija ribe i mlekaDa li nas može otrovati kombinacija ribe i mleka
26. feb.
Da li kombinacija ribe i mleka može biti opasna za konzumaciju ili je to smao jedan zastareli mit? Konzumacija ove dve namrinice je sporna, budući da se veliki broj ljudi žalio na želudačne probleme, nakon što su ovu kombinaciju...
Da sačuvamo grožđe za zimuDa sačuvamo grožđe za zimu
25. maj
Buđ na grožđu je glavni razlog za njegovo kvrarenje tokom čuvanja. Buđ se prvo pojavljuje ne oštećenom grožđu. Zato oni treba da budu odvojeni od piceta....
Kokošije meso sa pirinčemKokošije meso sa pirinčem
06. okt.
Kokošije meso sa pirinčem je veoma ukusno....
Da li možemo da zamrzavamo grožđe?Da li možemo da zamrzavamo grožđe?
15. maj
Desertno grožđe ne pripada voću, koje se može uspešno zamrznuti i čuvati u frižideru....
Da li je grožđe kalorično?Da li je grožđe kalorično?
08. dec.
Važnije je da su kalorije u grožđu u stvari tu zahvaljujući velikom sadržaju glukoze i fruktoze. Pored toga, grožđe je bogato vlaknima....
Da li grožđe nadražuje želudac?Da li grožđe nadražuje želudac?
20. april
Za zdrave ljude, međutim, grožđe donosi brojne koristi....
Kako da napravimo domaće suvo grožđeKako da napravimo domaće suvo grožđe
15. maj
Da biste sami pripremili suvo grožđe, koristite samo grožđe bez semenki. U suprotnom, semenke će promeniti ukus suvom grožđu i biće gorko. Stavite 5 litara vode, dodajte u nju sto grama sode za hleb....
Integralni pirinač, suvo grožđe i pečurkeIntegralni pirinač, suvo grožđe i pečurke
01. mart
Dodati pečurke, posoliti, pobiberiti, par puta promešati a nakon 5-6 minuta umešati suv pirinač, usitnjenu kocku, suvo grožđe, naliti vodom, poklopiti i u zagrejanoj rerni peći da pirinač upije svu tečnost, oko 35-45 minuta...
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
GrožđeGrožđe
28. feb.
Grožđe je kontraindikativno kod ljudi koji pate od šećerne bolesti. Nega grožđem Upotreba soka od grožđa, mesnatog dela grožđa i ulja semena grožđa je poznata od davnina....
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može. Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?
05. nov.
Grožđe, jabuke, kruške, kupus, bundeva, brokoli... Jesenje voće i povrće preliva se sa tezgi, ali da li znamo kako da izaberemo najbolje od njih....
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Da li je slanina korisna? Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...