Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Marinirani svinjski vrat, pečurke, sremuš i brusniceMarinirani svinjski vrat, pečurke, sremuš i brusnice
08. feb.
Poslužiti meso uz prilog od pečuraka i sremuša i preliti pripremljenim umakom....
Vlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotrebaVlašac (divlji luk) - zdravstvene koristi i kulinarska upotreba
26. sep.
Napitkom od divljeg luka suzbija se kašalj, reumatizam, bronhitis, normalizuje se i rad crevnog trakta....
Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)Zdravstvene koristi od divljeg belog luka (sremuš)
04. jun
Sremuš ili divlji beli luk može se pronaći u senovitim planinskim predelima - lako je prepoznatljiv, jer ima karakterističan miris belog luka. Divlji luk cveta od maja do juna....
Gusta čorba od sremuša i blitveGusta čorba od sremuša i blitve
30. mart
Sa oprane veze sremuša takođe odseći drške i dodati ih blitvinim. Listove blitve i sremuša krupno naseći. Krompir iseći na kocke, a praziluk na kolutove....
Taljatele sa pestom od sremuša i orahaTaljatele sa pestom od sremuša i oraha
10. jul
Počinjemo sa pranjem sremuša, nakon čega čistimo stabla i kidamo na parčiće....
Škotski divlji petaoŠkotski divlji petao
03. maj
Pomešajte žumanca, maslac, ulje i pavlaku u dubokoj posudi, pa ih kuvajte na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Posolite i dodajte biber. Sklonite sa vatre i posipajte sitno iseckanim peršunom. Poslužite preko...
Prženi divlji šampinjonPrženi divlji šampinjon
06. april
Očistite i operite divlje šampinjone. Nasecite ih na krupne komade i stavite ih da se prže sa malo vode i maslaca. Malo kasnije dodajte i sitno naseckani luk. Upržite i dodajte nanu i so....
Punjeni divlji golubPunjeni divlji golub
17. okt.
Dobro očišćeni golubovi se pune mlevenim mesom od kifli (kifla, jaje, sveže mleko, maslac, biber i so). Treba da se dobije gusta kaša. Zašivamo golubove i pečemo u umerenoj rerni oko 30 minuta. Dinstamo grašak i...
Divlji LososDivlji Losos
17. dec.
Izbor divljeg lososa i čuvanje Kao svaka morska riba, divlji losos se najlakše čuva od rečnih riba....
Divlji krastavacDivlji krastavac
23. april
Narodna medicina i divlji krastavac Divlji krastavac deluje diuretski i smirujuće. Naša narodna medicina preporučuje divlji krastavac kao lek kod neurastenija, crvenog vetra, temperature....
Divlji JamDivlji Jam
12. okt.
Divlji jam (Dioscorea villosa), poznat još kao meksički sladak krompir, predstavlja divlju biljku koja se sreće pretežno u Severnoj Americi....
Tri ideje šta napraviti od sremuša (divljeg belog luka)Tri ideje šta napraviti od sremuša (divljeg belog luka)
23. jun
Međutim, slučaj sa sremušom (divljim belim lukom) je sasvim različit. On ima nežan ukus i miris i može se gajiti i u saksiji na terasi....
Divlji zec u đuvečariDivlji zec u đuvečari
03. feb.
Luk očistite i stavite celu glavicu. Beli luk očistite i dodajte cele čenove. U đuveč ubacite malo masnoće, poređajte meso i dodajte povrće. Dodajte narendani paradajz i papriku, isečenu na trakice....
Divlji pirinač sa pečurkamaDivlji pirinač sa pečurkama
28. nov.
Po želji pri serviranju pospite divlji pirinač sa pečurkama soja sosom....
LukLuk
08. jun
Luk se klasifikuje u prvih deset povrća po proizvodnji u svetu. Smatra se da luk potiče iz Azije i počinje da se kultiviše nakon 1630. godine. Luk je sezonska biljka koja uspeva dobro na širokom rasponu temperatura. Biljka...
Pečeni lukPečeni luk
24. mart
Oljuštite luk. Poređajtee ga u posudu za pečenje, nakon što ste ga prethodno razrezali na krst, posolite i nalijte ulje. Pecite na 200 stepeni sat vremena....
Karamelizovan lukKaramelizovan luk
29. maj
Isecite luk na tanke kriške, i podelite na polumesece. Ugrejte tiganj sa uljem i sipajte luk da se prži, dok dobije boju. Dodajte šećer i mešajte....
Pohovani lukPohovani luk
16. mart
Luk oljuštimo i sečemo na krugove. Pažljivo odvojimo slojeve. Dobijene kolutiće od luka stavljamo u cediljku ili đevđir i prelivamo hladnom vodom. Ostavljamo da se lagano ocedi i pripremamo smesu za pohovanje....
Sremuš - super hrana prolećaSremuš - super hrana proleća
27. jun
Vrlo jednostavan način razlikovanja je po mirisu, jer sremuš ima karakterističan miris belog luka. Druga karakteristična osobina su cvetovi ove dve biljke. Sremuš je poznat i pod nazivom divlji luk i medveđi luk....
Prženi divlji pirinač sa jajimaPrženi divlji pirinač sa jajima
30. mart
Korisitla sam divlji pirinač u kesi. Pirinač se kuva u keso, koja se stavlja u vruću vodu i kuva se oko 35 minuta. Oljuštite luk i isecite ga na sitno. Izdinstajte ga u maslacu....
Punjeni divlji zec u rerniPunjeni divlji zec u rerni
09. avgust
Sirće, so, šećer, biber, lovorov list, karanfilić i oljušten i isečen luk, beli luk, šargarepu i celer stavite u vodu i marinadu kuvajte u poklopljenoj posudi 10 minuta....
Dinstani divlji zec na italijanski načinDinstani divlji zec na italijanski način
24. okt.
Divlji zec je apsolutno divlja životinja koja se lovi i pripada gastronomskoj kategoriji divljači, u koju spadaju i divlja svinja, jelen i srna....
Pečeni beli lukPečeni beli luk
24. april
Glavica belog luka se podeli na čenove. Ređaju se na ugrejanu ploču. Nekoliko puta se okreću sa svih strana. Predjelo i prilog, najviše ide uz prženu ili pohovanu džigericu....
Ukiseljeni beli lukUkiseljeni beli luk
12. avgust
Prelijte beli luk vrućom vodom i odmah ga isperite hladnom tekućom vodom. Poređajte beli luk u teglice, a po želji možete dodati grančice mirođije....
Hrskavi prženi lukHrskavi prženi luk
19. dec.
Isecite luk i podelite ga na krugove. Mnogo dobro zagrejte ulje, umočite luk u smesu za pohovanje i ispržite ga dok se ne dobije prijatna zlatasta boja....