Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zeleni orasi sa medom za očiKad prođe vreme, uzimamo eliksir sa zelenim orasima na prazan stomak ujuto po 1 kašiku.
Osim što je korisno za vid, zeleni orasi sa medom za oči su odlični kod pada imuniteta, kao i kod problema sa štitnom žlezdom....
04. jun
Zeleni orasi - koristi i primenaPrimena zelenih oraha
Zeleni orasi se veoma često koriste u narodnoj medicini, jer su pristupačni i imaju niz koristi za telo i organizam....
15. okt.
Kada se beru vrganji?Želite da uberete vrganje, ali ne znate koje je najbolje vreme za to? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, onda je ovaj savet za vas. Saznaćete tačno kada je najbolje vreme za branje vrganja.
Kada se bere vrganj?...
06. januar
Kada se beru dunje?Da dunja nije spremna za berbu lako se može zaključiti po njenoj zelenoj boji.
Plod se obično bere između septembra i decembra....
14. okt.
Kada se beru brusnice?Crvena borovnica, ili kako se još naziva - brusnica, predstavlja zimzeleni grm sa malim elipsasto-okruglim plodovima. Karakteriše je veoma velika izdržljivost što se tiče niskih temperatura, a njena visina je od 10 do...
03. sep.
Kada se beru mušmule?Vreme za branje mušmula veoma je teško odrediti na osnovu spoljašnjeg izgleda voća. Jedan od najvažnijih pokazatelja kada je došao pravi momenat za branje je lako odvajanje mušmule sa grane.
Sezona za branje mušmula...
06. jul
Kada se beru borove grančice?Borove grančice u sebi sadrže velike količine eteričnih ulja. Vrhovi se mogu koristiti u svrhu lečenja. Od borovih grančica možete pripremiti čaj ili med. Vrhovi borovih grana mogu se iskoristi za pripremu čaja za inhalaciju...
10. jun
OrasiOrah je kultivirano drvo, a delovi koji se koriste su list, plod i spoljašnja ljuska zelenog ploda. U Bugarskoj je drvo oraha široko rasprostranjeno.
Sastav oraha
Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina....
01. mart
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Zeleno povrće se bori protiv depresijeNjen najbolji izvor je sirovo zeleno povrće - salate, spanać, grašak, peršun, brokoli. Probajte svakodnevno da konzumirate po 1-2 grama svežeg zelenog lisnatog povrća....
07. jul
Pekan OrasiOd uljanog pekan oraha možete još da napravite:
- savršene orasnice;
- kolač sa orasima;
- baklava sa orasima....
05. maj
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Zeleni SirKuvanje sa zelenim sirom
Jedinstvene osobine ukusa zelenog sira čine ga pogodnim za niz recepata....
28. sep.
Zeleni ČajŠtetnost zelenog čaja
Postoje medicinska istraživanja koja odbacuju ogromnu korist zelenog čaja na ljudsko zdravlje....
17. jun
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Orasi umesto lekovaLekari sa Istoka veruju da orasi jačaju imuni sistem, mozak, srce i jetru.
Orasi se preporučuju kod problema sa cirkulacijom, gubitka težine nakon bolesti, kao i trudnicama i dojiljama....
28. april
Zeleni rižotoKada se ohladi, usitniti.
Beli deo praziluka sitno iseckati a beli luk protisnuti....
24. feb.
Zeleni hlebU dublju posudu staviti brašno i so pa zamesiti sa mlakom vodom u kojoj smo rastvorili kvasac.
Koprivu, mečiju šapu, sedmolist i nanu (količine i razmeru izabrati po ukusu) sitno iseckati pa umešati u testo.
Ostaviti...
20. dec.
Zeleni majonezSpanać poparimo 2-3 minuta u posoljenoj vodi i ocedimo dobro.
Pomešamo sa svim sastojcima i dobro promešamo.
Dobro ide uz viršle, šunku i druga hladna mesa, takođe i uz bruskete....
05. sep.
Zeleni kavijarŠtapnim mikserom sameljite sve sastojke, bez sitnog sira, dok ne dobijete pastu.
Dodajte sitan sir i ponovo pasirajte oko 30 sekudni. Veoma jednsotavno, veoma ukusno i brzo.
Ukupne kalorije su ne više od 450. Ja ga...
03. sep.
Zeleni gaspaćoSvi sastojci se pomešaju i mikserom se pravi pire.
Gaspaćo se servira hladan i posut krutonima....
13. jun
Zeleni satarašU drvenom avanu izgnječite peršun i mirođiju zajedno sa stablima, pečene paprike, kuvana jaja isečena na kockice i sir.
Dodajte maslac, ulje, sveže i kiselo mleko.
Začinite sataraš izgnječenim bleim lukom, senfom i...
26. maj
1
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
06. dec.
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla?
Pomaže kod prehlade...
09. okt.