Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zeleni orasi sa medom za očiZeleni orasi sa medom za oči
04. jun
Kad prođe vreme, uzimamo eliksir sa zelenim orasima na prazan stomak ujuto po 1 kašiku. Osim što je korisno za vid, zeleni orasi sa medom za oči su odlični kod pada imuniteta, kao i kod problema sa štitnom žlezdom....
Zeleni orasi - koristi i primenaZeleni orasi - koristi i primena
15. okt.
Primena zelenih oraha Zeleni orasi se veoma često koriste u narodnoj medicini, jer su pristupačni i imaju niz koristi za telo i organizam....
Kada se beru vrganji?Kada se beru vrganji?
06. januar
Želite da uberete vrganje, ali ne znate koje je najbolje vreme za to? Ako je odgovor na ovo pitanje potvrdan, onda je ovaj savet za vas. Saznaćete tačno kada je najbolje vreme za branje vrganja. Kada se bere vrganj?...
Kada se beru dunje?Kada se beru dunje?
14. okt.
Da dunja nije spremna za berbu lako se može zaključiti po njenoj zelenoj boji. Plod se obično bere između septembra i decembra....
Kada se beru brusnice?Kada se beru brusnice?
03. sep.
Crvena borovnica, ili kako se još naziva - brusnica, predstavlja zimzeleni grm sa malim elipsasto-okruglim plodovima. Karakteriše je veoma velika izdržljivost što se tiče niskih temperatura, a njena visina je od 10 do...
Kada se beru mušmule?Kada se beru mušmule?
06. jul
Vreme za branje mušmula veoma je teško odrediti na osnovu spoljašnjeg izgleda voća. Jedan od najvažnijih pokazatelja kada je došao pravi momenat za branje je lako odvajanje mušmule sa grane. Sezona za branje mušmula...
Kada se beru borove grančice?Kada se beru borove grančice?
10. jun
Borove grančice u sebi sadrže velike količine eteričnih ulja. Vrhovi se mogu koristiti u svrhu lečenja. Od borovih grančica možete pripremiti čaj ili med. Vrhovi borovih grana mogu se iskoristi za pripremu čaja za inhalaciju...
OrasiOrasi
01. mart
Orah je kultivirano drvo, a delovi koji se koriste su list, plod i spoljašnja ljuska zelenog ploda. U Bugarskoj je drvo oraha široko rasprostranjeno. Sastav oraha Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina....
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Zeleno povrće se bori protiv depresijeZeleno povrće se bori protiv depresije
07. jul
Njen najbolji izvor je sirovo zeleno povrće - salate, spanać, grašak, peršun, brokoli. Probajte svakodnevno da konzumirate po 1-2 grama svežeg zelenog lisnatog povrća....
Pekan OrasiPekan Orasi
05. maj
Od uljanog pekan oraha možete još da napravite: - savršene orasnice; - kolač sa orasima; - baklava sa orasima....
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
Zeleni SirZeleni Sir
28. sep.
Kuvanje sa zelenim sirom Jedinstvene osobine ukusa zelenog sira čine ga pogodnim za niz recepata....
Zeleni ČajZeleni Čaj
17. jun
Štetnost zelenog čaja Postoje medicinska istraživanja koja odbacuju ogromnu korist zelenog čaja na ljudsko zdravlje....
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Orasi umesto lekovaOrasi umesto lekova
28. april
Lekari sa Istoka veruju da orasi jačaju imuni sistem, mozak, srce i jetru. Orasi se preporučuju kod problema sa cirkulacijom, gubitka težine nakon bolesti, kao i trudnicama i dojiljama....
Zeleni rižotoZeleni rižoto
24. feb.
Kada se ohladi, usitniti. Beli deo praziluka sitno iseckati a beli luk protisnuti....
Zeleni hlebZeleni hleb
20. dec.
U dublju posudu staviti brašno i so pa zamesiti sa mlakom vodom u kojoj smo rastvorili kvasac. Koprivu, mečiju šapu, sedmolist i nanu (količine i razmeru izabrati po ukusu) sitno iseckati pa umešati u testo. Ostaviti...
Zeleni majonezZeleni majonez
05. sep.
Spanać poparimo 2-3 minuta u posoljenoj vodi i ocedimo dobro. Pomešamo sa svim sastojcima i dobro promešamo. Dobro ide uz viršle, šunku i druga hladna mesa, takođe i uz bruskete....
Zeleni kavijarZeleni kavijar
03. sep.
Štapnim mikserom sameljite sve sastojke, bez sitnog sira, dok ne dobijete pastu. Dodajte sitan sir i ponovo pasirajte oko 30 sekudni. Veoma jednsotavno, veoma ukusno i brzo. Ukupne kalorije su ne više od 450. Ja ga...
Zeleni gaspaćoZeleni gaspaćo
13. jun
Svi sastojci se pomešaju i mikserom se pravi pire. Gaspaćo se servira hladan i posut krutonima....
Zeleni satarašZeleni sataraš
26. maj
1
U drvenom avanu izgnječite peršun i mirođiju zajedno sa stablima, pečene paprike, kuvana jaja isečena na kockice i sir. Dodajte maslac, ulje, sveže i kiselo mleko. Začinite sataraš izgnječenim bleim lukom, senfom i...
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?
06. dec.
Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?
09. okt.
Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla? Pomaže kod prehlade...