Bonapeti.rs»Saveti»Kada se beru dunje?

Kada se beru dunje?

Kada se beru dunje?

Dunje su prihvaćene kao plodovi tradicije. One imaju počasno mesto u bugarskoj istoriji, jer su čak bili plodovi koje su jeli mladenci za vreme vladavine kralja Solomona.

Da biste pravilno konzumirali dunju i izvukli maksimalnu korist od njenog sastava, važno je znati kada se dunje beru.

Dunja je mesnati plod koji u zrelosti ima karakterističnu zlatnožutu boju. Da dunja nije spremna za berbu lako se može zaključiti po njenoj zelenoj boji.

Plod se obično bere između septembra i decembra. Kada dobro sazri, počinje da emituje jak miris, oslobađajući dlake koje je štite tokom formiranja.

Važno je da pri branju dunje pazite i trudite se da ne udarite plod. Prihvaćeno je da se dunje čupaju kada su u suvom stanju.

Od davnina dunja simbolizuje dobar znak. Međutim, osim emotivnih karakteristika, plod ima i lekovita svojstva. Oni su zbog korisnog sastava dunje, koji uključuje vitamine grupa A, B i C.

Takođe, dunja je bogata magnezijumom, kalcijumom, natrijumom, fosforom, celulozom, pektinom i, u manjim količinama, gvožđem.

Zbog svojih karakteristika, dunja ima niz dragocenih koristi za telo:

- normalizuje srčane funkcije;

- leči infekcije i upale respiratornog trakta;

- pomaže funkcijama gastrointestinalnog trakta;

- leči bolesti bubrega.

Uz mirisne jesenje plodove, pored rakije od dunje, možete pripremiti mnoge poslastice, ali i videti kako se čuvaju dunje, kako se ljušte dunje i kako se pravi sok od dunje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni