Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kuvana marinada za turšijuKuvana marinada za turšiju
12. mart
Prijatno uz moju kuvanu marinadu za turšiju!...
Najlakši recept za carsku turšijuNajlakši recept za carsku turšiju
29. jul
Prethodno pripremiti oko 15 tegli za kompot, a u svaku od njih sipati sirće do linije koja se nalazi iznad dna tegle. Onda teglu napuniti povrćem, uz blago pritiskanje....
Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?
05. okt.
Zbog sadržaja skroba, koliko god i da ga je minimalno u prašku za pecivo nalazi se fosfat, gluten i laktoza. To bi pravilo problem kod ljudi koji su netolerantni na gluten....
Bulgur za bebe - kako i kada?Bulgur za bebe - kako i kada?
21. mart
Zajedno sa tim treba da se uzme u obzir da je bulgur dosta teša hrana za malu deci i lako može da izazove nadimanje stomaka, kolike i probleme sa varenjem....
Koja se hrana za koliko vremena vari?Koja se hrana za koliko vremena vari?
31. dec.
Potrebno je da znate koliko je vremena potrebno da se neka hrana svaki, da biste napravili pravilan režim ishrane. Povezano je u velikoj meri da odvojenom ishranom....
Najopasniji konzervansi u hraniNajopasniji konzervansi u hrani
25. maj
Konzervansi su obeleženi na etiketama sa slovom E i brojem iza njih. U stvari, da uzmemo u obzir samo konzervanse, moramo reći da su oni smešteni od E200 do E290....
Sok od duda - kada i za šta pomaže?Sok od duda - kada i za šta pomaže?
26. jul
Kupine i maline su vrste voća, dobro poznate, sočne i omiljene od svih. Međutim, postoji još jedna voćka koja daje manje popularno voće, a ukršena je od maline i kupine. To je dud. Plod duda sadrži vredne materije,...
Kada treba da se preseče turšijaKada treba da se preseče turšija
27. nov.
Ako se još uvek pitate kakvu turšiju da napravite, isprobajte naše recepte za: - Carska turšija; - Grčka turšija; - Turšija sa karfiolom;...
Jabukovo ili vinsko sirće za turšiju?Jabukovo ili vinsko sirće za turšiju?
07. nov.
Sirće je jedan od najvažnijih sastojaka koji bi svaka domaćica trebalo da pravilno odabere kada priprema zimnicu. Na tržištu postoji mnogo brendova koji nude zamene za sirće, oksidante i slične tečnosti, koje NISU...
Koliko soli se stavlja u turšiju?Koliko soli se stavlja u turšiju?
19. avgust
Zbog toga je važno da prethodno razmislimo i ustanovimo koliko litara vode će nam biti potrebno, kako bi u vodu dodali odgovarajuću količinu soli i da je rastvorimo pre nego što je pomešamo sa povrćem....
Za jak imunitet: šta da jedemo kada smo bolesni?Za jak imunitet: šta da jedemo kada smo bolesni?
15. maj
Zdrava ishrana može da ojača imunitet. Ovo je posebno važno kada se prehladite. Šta treba da jedete i pijete tokom bolesti kako biste poboljšali svoje stanje? Mnogo tečnosti Kada se osećate loše, telu je potrebno mnogo...
Za šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamoZa šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamo
16. mart
Međutim, koliko god da je koristan, preterivanje sa kakaom može dovesti do nekih neželjenih stanja. Velika količina može iritirati sluzokožu želuca, moguće je da optereti jetru i žućne puteve....
Koliko su korisni dani za detoksikaciju vodom i drugim tečnostimaKoliko su korisni dani za detoksikaciju vodom i drugim tečnostima
23. maj
Voda je tečnost koja je veoma važna i korisna za naš organizam. Poželjno je da se dnevno pije najmanje 1.5 l vode, a tokom letnjih dana minimum 2.5 l vode dnevno. Reč je o vodi, a ne o tečnostima koje se unose tokom dana....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Ovo svojstvo se manifestuje u drugom obliku kada se koristi u pripremi turšije. Uključen u pravoj dozi, aspirin ne dozvoljava da samo povrće omekša i postane kaša. Deluje kao prirodni konzervans bez štete po organizam....
Kalijum sorbat - priroda i štetne poslediceKalijum sorbat - priroda i štetne posledice
18. jul
Kada se dodaje u turšije, a naročito u kiseli kupus, cilj konzervansa je da "preseče" turšiju. Generalno rečeno, kalijum sorbat uspeva da produži rok upotrebe proizvoda....
Koliko kalorija ima avokado?Koliko kalorija ima avokado?
01. okt.
Avokado je voće u obliku kruške sa zelenom korom. Kada sazri, kora prelazi iz tamnozelene u crnu boju. Svaki avokado se razlikuje po veličini. Podaci o hranjivim vrednostima avokada Sirovi avokado - 1/5 avokada - 50...
Kada je mango spreman za jelo?Kada je mango spreman za jelo?
17. maj
Mango je voće, koje se može naći u više od 100 vrsta i koristi se u mnogim delovima sveta. Od svog tropskog voća, mango spada u najukusnije i najaromatičnije i ima široku upotrebu u kuhinji. Ipak, nema ničega što...
Kada koji čaj da pijemoKada koji čaj da pijemo
11. jun
Čaj je koristan napitak, posebno tokom hladnih meseci kada je svima potrebno nešto da ih zagreje. Čaj ne sme da se pije na prazan stomal, ujutru se jede nešto pre prvo gutljaja čaja. Ne pije se čaj koji je odstajao duže...
Kada konzumacija banane zamenjuje tabletu?Kada konzumacija banane zamenjuje tabletu?
08. april
Omiljeno voće iz detinjstva - to je banana u svesti većine ljudi. Sadrži mnogo ugljenih hidrata, ali je zdrava zbog vitamina i minerala u njenom sastavu kojih je više, nego u velikom delu ostalog preferiranog voća. U bananama...
Kada masna hrana... topi kilograme?Kada masna hrana... topi kilograme?
17. april
Možda izgleda neverovatno, ali je istina - masna hrana ponekad dovodi do topljenja kilograma. Razlog je to što iako je hrana kalorična, daleko je hranljivija. Osim toga, masna hrana je i korisna za zdravlje. Tako da...
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Šta jesti kada imate hemoroide?Šta jesti kada imate hemoroide?
29. mart
Hemoroidi - upala debelog creva, propraćena trombozom, proširenjem hemoroidnih vena, koje stvaraju čvorove u rektumu. Razlozi za pojavu hemoroida su hronična opstipacija - povećanje cirkulacije i pritiska u rektumu...
Koje meso se koliko pečeKoje meso se koliko peče
26. jul
Prethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
Koliko vremena se peče pile?Koliko vremena se peče pile?
28. maj
Kada pečete pile, morate da znate koliko će vremena trebati da postane veoma nežno, a da kožica postane mirisna, zlatna i hrskava. Spremnost pileta i kada se ono ispeklo, utvrđuje se probijanjem mesa viljuškom....
Koliko vremena se peče jagnjetina?Koliko vremena se peče jagnjetina?
05. maj
Najukusnije jagnjeće pečenje se dobija kada se jagnjetina peče na niskoj temperaturi (oko 170 stepeni) duže vreme, a to vreme je određeno veličinom komada mesa i sadržajem masti u njemu. Po običaju, jagnje za Uskrs...