Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Najlakši recept za carsku turšijuPrethodno pripremiti oko 15 tegli za kompot, a u svaku od njih sipati sirće do linije koja se nalazi iznad dna tegle. Onda teglu napuniti povrćem, uz blago pritiskanje....
29. jul
Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?Zbog sadržaja skroba, koliko god i da ga je minimalno u prašku za pecivo nalazi se fosfat, gluten i laktoza. To bi pravilo problem kod ljudi koji su netolerantni na gluten....
05. okt.
Bulgur za bebe - kako i kada?Zajedno sa tim treba da se uzme u obzir da je bulgur dosta teša hrana za malu deci i lako može da izazove nadimanje stomaka, kolike i probleme sa varenjem....
21. mart
Koja se hrana za koliko vremena vari?Potrebno je da znate koliko je vremena potrebno da se neka hrana svaki, da biste napravili pravilan režim ishrane. Povezano je u velikoj meri da odvojenom ishranom....
31. dec.
Najopasniji konzervansi u hraniKonzervansi su obeleženi na etiketama sa slovom E i brojem iza njih. U stvari, da uzmemo u obzir samo konzervanse, moramo reći da su oni smešteni od E200 do E290....
25. maj
Sok od duda - kada i za šta pomaže?Kupine i maline su vrste voća, dobro poznate, sočne i omiljene od svih. Međutim, postoji još jedna voćka koja daje manje popularno voće, a ukršena je od maline i kupine. To je dud.
Plod duda sadrži vredne materije,...
26. jul
Kada treba da se preseče turšijaAko se još uvek pitate kakvu turšiju da napravite, isprobajte naše recepte za:
- Carska turšija;
- Grčka turšija;
- Turšija sa karfiolom;...
27. nov.
Jabukovo ili vinsko sirće za turšiju?Sirće je jedan od najvažnijih sastojaka koji bi svaka domaćica trebalo da pravilno odabere kada priprema zimnicu.
Na tržištu postoji mnogo brendova koji nude zamene za sirće, oksidante i slične tečnosti, koje NISU...
07. nov.
Koliko soli se stavlja u turšiju?Zbog toga je važno da prethodno razmislimo i ustanovimo koliko litara vode će nam biti potrebno, kako bi u vodu dodali odgovarajuću količinu soli i da je rastvorimo pre nego što je pomešamo sa povrćem....
19. avgust
Za jak imunitet: šta da jedemo kada smo bolesni?Zdrava ishrana može da ojača imunitet. Ovo je posebno važno kada se prehladite. Šta treba da jedete i pijete tokom bolesti kako biste poboljšali svoje stanje?
Mnogo tečnosti
Kada se osećate loše, telu je potrebno mnogo...
15. maj
Za šta je koristan kakao i kada da ga izbegavamoMeđutim, koliko god da je koristan, preterivanje sa kakaom može dovesti do nekih neželjenih stanja. Velika količina može iritirati sluzokožu želuca, moguće je da optereti jetru i žućne puteve....
16. mart
Koliko su korisni dani za detoksikaciju vodom i drugim tečnostimaVoda je tečnost koja je veoma važna i korisna za naš organizam. Poželjno je da se dnevno pije najmanje 1.5 l vode, a tokom letnjih dana minimum 2.5 l vode dnevno. Reč je o vodi, a ne o tečnostima koje se unose tokom dana....
23. maj
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Ovo svojstvo se manifestuje u drugom obliku kada se koristi u pripremi turšije. Uključen u pravoj dozi, aspirin ne dozvoljava da samo povrće omekša i postane kaša. Deluje kao prirodni konzervans bez štete po organizam....
08. januar
Kalijum sorbat - priroda i štetne poslediceKada se dodaje u turšije, a naročito u kiseli kupus, cilj konzervansa je da "preseče" turšiju.
Generalno rečeno, kalijum sorbat uspeva da produži rok upotrebe proizvoda....
18. jul
Koliko kalorija ima avokado?Avokado je voće u obliku kruške sa zelenom korom. Kada sazri, kora prelazi iz tamnozelene u crnu boju. Svaki avokado se razlikuje po veličini.
Podaci o hranjivim vrednostima avokada
Sirovi avokado
- 1/5 avokada - 50...
01. okt.
Kada je mango spreman za jelo?Mango je voće, koje se može naći u više od 100 vrsta i koristi se u mnogim delovima sveta.
Od svog tropskog voća, mango spada u najukusnije i najaromatičnije i ima široku upotrebu u kuhinji.
Ipak, nema ničega što...
17. maj
Kada koji čaj da pijemoČaj je koristan napitak, posebno tokom hladnih meseci kada je svima potrebno nešto da ih zagreje. Čaj ne sme da se pije na prazan stomal, ujutru se jede nešto pre prvo gutljaja čaja.
Ne pije se čaj koji je odstajao duže...
11. jun
Kada konzumacija banane zamenjuje tabletu?Omiljeno voće iz detinjstva - to je banana u svesti većine ljudi. Sadrži mnogo ugljenih hidrata, ali je zdrava zbog vitamina i minerala u njenom sastavu kojih je više, nego u velikom delu ostalog preferiranog voća.
U bananama...
08. april
Kada masna hrana... topi kilograme?Možda izgleda neverovatno, ali je istina - masna hrana ponekad dovodi do topljenja kilograma. Razlog je to što iako je hrana kalorična, daleko je hranljivija. Osim toga, masna hrana je i korisna za zdravlje.
Tako da...
17. april
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Šta jesti kada imate hemoroide?Hemoroidi - upala debelog creva, propraćena trombozom, proširenjem hemoroidnih vena, koje stvaraju čvorove u rektumu.
Razlozi za pojavu hemoroida su hronična opstipacija - povećanje cirkulacije i pritiska u rektumu...
29. mart
Koje meso se koliko pečePrethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
26. jul
Koliko vremena se peče pile?Kada pečete pile, morate da znate koliko će vremena trebati da postane veoma nežno, a da kožica postane mirisna, zlatna i hrskava.
Spremnost pileta i kada se ono ispeklo, utvrđuje se probijanjem mesa viljuškom....
28. maj
Koliko vremena se peče jagnjetina?Najukusnije jagnjeće pečenje se dobija kada se jagnjetina peče na niskoj temperaturi (oko 170 stepeni) duže vreme, a to vreme je određeno veličinom komada mesa i sadržajem masti u njemu.
Po običaju, jagnje za Uskrs...
05. maj