Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako pripremiti arapski začin Zaatar?Takođe se naziva i arapska šarena so, Zaatar slavi svoj praznik 23. septembra, koji je Dan začina zaatara.
Drugi bliskoistočni kulinarski dragulj, sumak, takođe je prisutan u receptu za pravljenje Zaatara....
27. januar
Začini u arapskoj kuhinjiDrugi važan princip u arapskom kulinarstvu je i obilna količina začina koji se koriste. Evo šta je važno da znate o najčešće korišćenim začinima u Arapskom svetu:
1....
22. feb.
Arapski začin Raz el hanutPopularni arapski začin Raz el hanut dobijamo tako što dobro promješamo sve navedene začine u datim količinama....
29. maj
Univerzalni začin od povrćaNapomena: Povrtni začin nema potrebe sterilisati, velika količina soli ga drži i neće se pokvariti.
Stavlja se mnogo soli, pa zato, pre nego stavljate začin u jela, probajte pre nego dodate još soli....
05. jun
Nepoznati švajcarski sireviZa vreme njegovog sazrevanja on se periodično umače u specijalni rastvor od soli, belog vina i začina čiji se recept čuva vekovima. Ovaj sir se dodaje u različita jela i sosove i koristi se za pripremanje fondija....
10. feb.
Moj univerzalni začin od povrćaRasporedite začin u odvojene kesice i stavite u zamrzivač. Kada vam zatreba, jednostavno odlomite malo i dodajte u jelo....
13. feb.
1
Arapski pilavNakon što voda provri dodajemo začine i suvo grožđe.
Kuvamo dok ne bude gotovo. Serviramo u tanjiru i posipamo orasima.
Jelo serviramo toplo....
24. jul
Arapski sendvičArapski hleb ugrejte i rasecite sa jedne strane formirajući džep. U svaku lepinjicu stavite malo luka i paprike, meso i salatu sa paradajzom....
22. jun
Arapski hlepčićiKvasac razmutite u toploj vodi i dodajte šećer. Ostavite kvasac da se aktivira oko 5-10 minuta. Brašno prosejte u nekoliko navrata i zamesite elastično testo, a na kraju dodajte so i ulje.
Testo mesite najmanje 10 minuta...
13. januar
Arapski kolačJaja i šećer mutite dok ne dobijete sneg. Dodajte ulje, brašno, kiselo mleko sa sodom. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu.
Džem i orahe dodajte na kraju.
Dobijenu smesu isipajte u tepsiju za pečenje, koju ste prethodno...
22. maj
Špageti u rerni sa mnogo začina i kačkavaljaStavimo i začine u sos.
5. Sipamo špagete u posudu za pečenje. Sipamo i već spreman sos preko njih i dobro promešamo.
6. Narendamo kačkavalj odozgo i stavimo u rernu da se zapeče....
15. mart
Humus - arapski namazOstaviti leblebije da odstoje preko noći. Ako ih lagano ne mozete da zgnječite sa 2 prsta. Stavite još da se dokuvaju.
U blender staviti leblebije i led i dobro izblendati. Dodati tahini, limunov sok, jogurt, masinovo...
25. dec.
Arapski doner rolatiLavaš hleb nakvasite mokrim rukama, da bi lakše mogli da ga umotate u rolat.
Nakon toga ga premažite senfom, stavite kačkavalj, paradajz isečen na kolutove, piletinu, luk nasečen na tanke kriške i "razbijen" na polumesece...
10. avgust
Tradicionalni arapski humusJednostavan humus sa tahanom, zaštitni znak arapske kuhinje!
Neverovatno ukusan veganski namaz....
09. maj
Pikantni arapski ražnjićiU duboku posudu stavljamo mleveno meso, izgnječeni beli luk, isečeni luk, začine i so po ukusu.
Sve dobro promešamo.
Ostavljamo u frižideru na oko 1 sat.
Uzimamo malo od mlevenog mesa o oblikujemo oko ražnjića....
22. feb.
Prženi arapski specijalitetMešajte oko 1 minut i sipajte toplu vodu sa rastvorenim bujonom i dodajte začine.
Ostavite na slaboj vatri da se krčka (od mogućih 9 stepeni, kuvajte na trećem) oko 25 minuta. Treba da upije celu tečnost....
22. maj
Basbusa - Arapski kohUmutite jaja sa šećerom, dodajte kiselo mleko, kokosovo brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, kakao i vanilu. Promešajte, sipajte griz i ponovo promešajte.
Nauljite kalup sa dnom koje se odvaja prečnika 26 cm....
25. april
Nepoznati francuski deserti: Far BretonFar Breton je omiljeni francuski desert. On je slabo poznat kod nas. Ali nakon što ga jednom probate, neminovno ćete potražiti recept za pripremanje ovog remek dela. A on je izuzetno lak. Far Breton je veličanstven i lak...
13. maj
Najkorisniji začiniKurkuma - takođe veoma poznat začin, kurkuma je takođe začin koji se bori protiv raka. Uzima se oko pola kašičice na dan.
Bosiljak - osnovni uništitelj kancerogenih ćelija....
09. sep.
Arapski koh sa grizomPromešajte sodu i kiselo mleko da se soda aktivira. Zatim promešajte ovu smesu sa grizom, šećerom, vanilom, da postane homogena.
Istopite maslac u tepsiji i sipajte smesu u nju. Stavite da se peče u umereno zagrejanoj...
09. januar
Arapski hleb sa kvascemVeoma uspešan arapski hleb, odgovarajući za pravljenje domaćeg donera, koji su nestali čim sam ih servirala svojim bližnjima.
Neka vam je ukusno!...
15. okt.
Arapski hleb od grizaU dubokoj posudi pomešamo griz, brašno, kvasac, pomešan sa malo vode, maslinovo ulje i so.
Dodajemo vodu i zamesimo elastično testo. Mesimo energično desetak minuta, nakon toga podelimo na dva dela.
Dobijene okrugle...
07. sep.
Arapski namaz sa patlidžanomArapski namaz sa patlidžanom služi se posut semenkama nara i crnim kuminom....
20. mart