Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Nepoznati začin ŠejbaNepoznati začin Šejba
03. nov.
Šejba /Sheba/ je začin arapskog porekla. Ona je univerzalni začin....
Kako pripremiti arapski začin Zaatar?Kako pripremiti arapski začin Zaatar?
27. januar
Takođe se naziva i arapska šarena so, Zaatar slavi svoj praznik 23. septembra, koji je Dan začina zaatara. Drugi bliskoistočni kulinarski dragulj, sumak, takođe je prisutan u receptu za pravljenje Zaatara....
Začini u arapskoj kuhinjiZačini u arapskoj kuhinji
22. feb.
Drugi važan princip u arapskom kulinarstvu je i obilna količina začina koji se koriste. Evo šta je važno da znate o najčešće korišćenim začinima u Arapskom svetu: 1....
Arapski začin Raz el hanutArapski začin Raz el hanut
29. maj
Popularni arapski začin Raz el hanut dobijamo tako što dobro promješamo sve navedene začine u datim količinama....
Univerzalni začin od povrćaUniverzalni začin od povrća
05. jun
Napomena: Povrtni začin nema potrebe sterilisati, velika količina soli ga drži i neće se pokvariti. Stavlja se mnogo soli, pa zato, pre nego stavljate začin u jela, probajte pre nego dodate još soli....
Nepoznati švajcarski sireviNepoznati švajcarski sirevi
10. feb.
Za vreme njegovog sazrevanja on se periodično umače u specijalni rastvor od soli, belog vina i začina čiji se recept čuva vekovima. Ovaj sir se dodaje u različita jela i sosove i koristi se za pripremanje fondija....
Moj univerzalni začin od povrćaMoj univerzalni začin od povrća
13. feb.
1
Rasporedite začin u odvojene kesice i stavite u zamrzivač. Kada vam zatreba, jednostavno odlomite malo i dodajte u jelo....
Arapski pilavArapski pilav
24. jul
Nakon što voda provri dodajemo začine i suvo grožđe. Kuvamo dok ne bude gotovo. Serviramo u tanjiru i posipamo orasima. Jelo serviramo toplo....
Arapski sendvičArapski sendvič
22. jun
Arapski hleb ugrejte i rasecite sa jedne strane formirajući džep. U svaku lepinjicu stavite malo luka i paprike, meso i salatu sa paradajzom....
Arapski girosArapski giros
05. sep.
Umorajte arapski giros i stavite ga u paprinu salvetu....
Arapski hlepčićiArapski hlepčići
13. januar
Kvasac razmutite u toploj vodi i dodajte šećer. Ostavite kvasac da se aktivira oko 5-10 minuta. Brašno prosejte u nekoliko navrata i zamesite elastično testo, a na kraju dodajte so i ulje. Testo mesite najmanje 10 minuta...
Arapski kolačArapski kolač
22. maj
Jaja i šećer mutite dok ne dobijete sneg. Dodajte ulje, brašno, kiselo mleko sa sodom. Mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Džem i orahe dodajte na kraju. Dobijenu smesu isipajte u tepsiju za pečenje, koju ste prethodno...
Špageti u rerni sa mnogo začina i kačkavaljaŠpageti u rerni sa mnogo začina i kačkavalja
15. mart
Stavimo i začine u sos. 5. Sipamo špagete u posudu za pečenje. Sipamo i već spreman sos preko njih i dobro promešamo. 6. Narendamo kačkavalj odozgo i stavimo u rernu da se zapeče....
Humus - arapski namazHumus - arapski namaz
25. dec.
Ostaviti leblebije da odstoje preko noći. Ako ih lagano ne mozete da zgnječite sa 2 prsta. Stavite još da se dokuvaju. U blender staviti leblebije i led i dobro izblendati. Dodati tahini, limunov sok, jogurt, masinovo...
Arapski doner rolatiArapski doner rolati
10. avgust
Lavaš hleb nakvasite mokrim rukama, da bi lakše mogli da ga umotate u rolat. Nakon toga ga premažite senfom, stavite kačkavalj, paradajz isečen na kolutove, piletinu, luk nasečen na tanke kriške i "razbijen" na polumesece...
Tradicionalni arapski humusTradicionalni arapski humus
09. maj
Jednostavan humus sa tahanom, zaštitni znak arapske kuhinje! Neverovatno ukusan veganski namaz....
Pikantni arapski ražnjićiPikantni arapski ražnjići
22. feb.
U duboku posudu stavljamo mleveno meso, izgnječeni beli luk, isečeni luk, začine i so po ukusu. Sve dobro promešamo. Ostavljamo u frižideru na oko 1 sat. Uzimamo malo od mlevenog mesa o oblikujemo oko ražnjića....
Prženi arapski specijalitetPrženi arapski specijalitet
22. maj
Mešajte oko 1 minut i sipajte toplu vodu sa rastvorenim bujonom i dodajte začine. Ostavite na slaboj vatri da se krčka (od mogućih 9 stepeni, kuvajte na trećem) oko 25 minuta. Treba da upije celu tečnost....
Basbusa - Arapski kohBasbusa - Arapski koh
25. april
Umutite jaja sa šećerom, dodajte kiselo mleko, kokosovo brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, kakao i vanilu. Promešajte, sipajte griz i ponovo promešajte. Nauljite kalup sa dnom koje se odvaja prečnika 26 cm....
Nepoznati francuski deserti: Far BretonNepoznati francuski deserti: Far Breton
13. maj
Far Breton je omiljeni francuski desert. On je slabo poznat kod nas. Ali nakon što ga jednom probate, neminovno ćete potražiti recept za pripremanje ovog remek dela. A on je izuzetno lak. Far Breton je veličanstven i lak...
Najkorisniji začiniNajkorisniji začini
09. sep.
Kurkuma - takođe veoma poznat začin, kurkuma je takođe začin koji se bori protiv raka. Uzima se oko pola kašičice na dan. Bosiljak - osnovni uništitelj kancerogenih ćelija....
Arapski koh sa grizomArapski koh sa grizom
09. januar
Promešajte sodu i kiselo mleko da se soda aktivira. Zatim promešajte ovu smesu sa grizom, šećerom, vanilom, da postane homogena. Istopite maslac u tepsiji i sipajte smesu u nju. Stavite da se peče u umereno zagrejanoj...
Arapski hleb sa kvascemArapski hleb sa kvascem
15. okt.
Veoma uspešan arapski hleb, odgovarajući za pravljenje domaćeg donera, koji su nestali čim sam ih servirala svojim bližnjima. Neka vam je ukusno!...
Arapski hleb od grizaArapski hleb od griza
07. sep.
U dubokoj posudi pomešamo griz, brašno, kvasac, pomešan sa malo vode, maslinovo ulje i so. Dodajemo vodu i zamesimo elastično testo. Mesimo energično desetak minuta, nakon toga podelimo na dva dela. Dobijene okrugle...
Arapski namaz sa patlidžanomArapski namaz sa patlidžanom
20. mart
Arapski namaz sa patlidžanom služi se posut semenkama nara i crnim kuminom....