Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Takođe, tekstura se čuva - na primer, meso ribe postaje meko, ali ne postaje kašasto, kako bi bilo u slučaju da se kuva u kipućoj vodi. Postoje dva glavna načina za poširanje....
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to keto dijeta?Šta je to keto dijeta?
02. maj
Ketogena (ili keto) dijeta je dijeta koja uključuje hranu sa malo ugljenih hidrata i sa visokim sadržajem masti. Ova dijeta je pogodna i ima koristi za određene grupe ljudi, koji je primenjuju kao medicinski tretman....
Šta je to proteinska glad?Šta je to proteinska glad?
30. jul
Hrana koju treba da izbacimo tokom ovog perioda gladovanja su: - kobasice; - meso i riba; - mleko i mlečni proizvodi; - pavlaka (svake vrste) i sitni sir....
Tiho mršavljenje – šta je to?Tiho mršavljenje – šta je to?
20. feb.
Na radost jednih i užas drugih, posle duge zime došlo je vreme lakše odeće i vidljivih rezultata posle zimskog prejedanja. Upravo iz tog razloga poslednjih nedelja kao da smo svakoga dana na dijeti. Burne jadikovke...
Šta kuvati sa svinjetinomŠta kuvati sa svinjetinom
26. april
Ili možete prethodno propržiti meso da biste ga "zapečatili". Klasika je pečena svinjetina sa krompirom....
E320 - šta je to u stvari?E320 - šta je to u stvari?
09. mart
Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome? E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što...
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoUlje origana - šta je to i zašto je korisno
16. nov.
Mora se razlikovati od ulja koje se koristi u kulinarske svrhe u Italiji. Iako se naziva ulje origana, ulje koje se koristi u kuvanju potiče od majorana ili meksičkog origana....
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Šta je to noćno povrće i da li je opasno?
22. maj
Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se...
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Namirnice sa visokim vrednostima ovog ukusa su: losos, razne vrste pečuraka, kiseli kupus, meso, nešto povrća i na kraju, ali ne i najmanje važno – majčino mleko....
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Kokosovo brašno - šta ga čini toliko korisnim?Kokosovo brašno - šta ga čini toliko korisnim?
26. mart
Tvrdi kokosov orah se samelje u fin prah za pripremu kokosovog brašna. Ono ima lagan miris koksovogo oraha, i idealno je za sve vrste recepata gde nisu potrebni jaki i aromatični sastojci. Osim mnogobrojne upotrebe u...
Leberkez - šta je to i kako se pravi?Leberkez - šta je to i kako se pravi?
05. jul
, a nakon toga ga sitno iseckajte i sameljite u veoma fino mleveno meso....
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?
30. avgust
Zavisnost od čokolade je nekontrolisana konzumacija velikih količina čokolade uprkos znanju da će to pokazati neblagotvorne posledice po zdravlje. Simptomi zavisnosti od čokolade uključuju neobuzdanu želju za čokoladom...
Šta je to faširano meso?Šta je to faširano meso?
06. mart
Faširano meso je u stvari drugi naziv za mleveno meso. To je meso mleveno u mašini ili meso veoma sitno isekcano nožem - teleće, svinjsko, goveđe, pileće. Moguće je napraviti faširano meso i od ribe, ali je to ređe....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
Ukusan, bezopasan, jednostavan za čuvanje i rentabilan - ovo su prednosti u kojima ljubitelji GHI maslaca mogu da uživaju ako koriste kvalitetnu masnoću proizvoedenu od kravljeg maslaca....
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Šta da spremite sa mlevenim mesomŠta da spremite sa mlevenim mesom
22. sep.
Ako se mislite šta da spremite sa mlevenim mesom, pogledajte naša dva predloga za ukusna jela sa mlevenim mesom. Prvi recept su gnezda od mlevenog mesa, a drugi je ukusna lazanja....
Čaj od ruzmarina - šta ga čini tako korisnim?Čaj od ruzmarina - šta ga čini tako korisnim?
28. april
Ruzmarin je biljka sa dugom istorijom kulinarske i aromatične upotrebe. Međutim, ovo nije jedina upotreba ruzmarina. Primene ruzmarina su poznate u tradicionalnoj biljnoj medicini, kao i u ajurvedskoj medicini. Pored toga...
Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?
03. maj
Mizu Jokan je tradicionalni japanski desert. Jokan je opšti pojam koji se odnosi na ovaj želeu sličan desert napravljen od crvenog pasulja, agara i šećera. Crveni adzuki pasulj je u obliku tsubuan (glatka pasta od crvenog...
Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?
04. dec.
Reč akvafaba je opšteprihvaćeni naziv za tečnost koju bacamo na početku pripreme pasulja ili drugih mahunarki kao što su leblebije. Akvafaba može da se koristi kao zamena za belance jajeta, zbog čega se još naziva i vegetarijansko...
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...