Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je to poširanje?Takođe, tekstura se čuva - na primer, meso ribe postaje meko, ali ne postaje kašasto, kako bi bilo u slučaju da se kuva u kipućoj vodi.
Postoje dva glavna načina za poširanje....
15. mart
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je to keto dijeta?Ketogena (ili keto) dijeta je dijeta koja uključuje hranu sa malo ugljenih hidrata i sa visokim sadržajem masti.
Ova dijeta je pogodna i ima koristi za određene grupe ljudi, koji je primenjuju kao medicinski tretman....
02. maj
Šta je to proteinska glad?Hrana koju treba da izbacimo tokom ovog perioda gladovanja su:
- kobasice;
- meso i riba;
- mleko i mlečni proizvodi;
- pavlaka (svake vrste) i sitni sir....
30. jul
Tiho mršavljenje – šta je to?Na radost jednih i užas drugih, posle duge zime došlo je vreme lakše odeće i vidljivih rezultata posle zimskog prejedanja.
Upravo iz tog razloga poslednjih nedelja kao da smo svakoga dana na dijeti. Burne jadikovke...
20. feb.
Šta kuvati sa svinjetinomIli možete prethodno propržiti meso da biste ga "zapečatili". Klasika je pečena svinjetina sa krompirom....
26. april
E320 - šta je to u stvari?Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome?
E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što...
09. mart
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoMora se razlikovati od ulja koje se koristi u kulinarske svrhe u Italiji. Iako se naziva ulje origana, ulje koje se koristi u kuvanju potiče od majorana ili meksičkog origana....
16. nov.
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se...
22. maj
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Namirnice sa visokim vrednostima ovog ukusa su: losos, razne vrste pečuraka, kiseli kupus, meso, nešto povrća i na kraju, ali ne i najmanje važno – majčino mleko....
03. maj
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Kokosovo brašno - šta ga čini toliko korisnim?Tvrdi kokosov orah se samelje u fin prah za pripremu kokosovog brašna. Ono ima lagan miris koksovogo oraha, i idealno je za sve vrste recepata gde nisu potrebni jaki i aromatični sastojci.
Osim mnogobrojne upotrebe u...
26. mart
Leberkez - šta je to i kako se pravi?, a nakon toga ga sitno iseckajte i sameljite u veoma fino mleveno meso....
05. jul
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Zavisnost od čokolade je nekontrolisana konzumacija velikih količina čokolade uprkos znanju da će to pokazati neblagotvorne posledice po zdravlje.
Simptomi zavisnosti od čokolade uključuju neobuzdanu želju za čokoladom...
30. avgust
Šta je to faširano meso?Faširano meso je u stvari drugi naziv za mleveno meso. To je meso mleveno u mašini ili meso veoma sitno isekcano nožem - teleće, svinjsko, goveđe, pileće. Moguće je napraviti faširano meso i od ribe, ali je to ređe....
06. mart
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Ukusan, bezopasan, jednostavan za čuvanje i rentabilan - ovo su prednosti u kojima ljubitelji GHI maslaca mogu da uživaju ako koriste kvalitetnu masnoću proizvoedenu od kravljeg maslaca....
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Šta da spremite sa mlevenim mesomAko se mislite šta da spremite sa mlevenim mesom, pogledajte naša dva predloga za ukusna jela sa mlevenim mesom. Prvi recept su gnezda od mlevenog mesa, a drugi je ukusna lazanja....
22. sep.
Čaj od ruzmarina - šta ga čini tako korisnim?Ruzmarin je biljka sa dugom istorijom kulinarske i aromatične upotrebe. Međutim, ovo nije jedina upotreba ruzmarina. Primene ruzmarina su poznate u tradicionalnoj biljnoj medicini, kao i u ajurvedskoj medicini. Pored toga...
28. april
Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?Mizu Jokan je tradicionalni japanski desert. Jokan je opšti pojam koji se odnosi na ovaj želeu sličan desert napravljen od crvenog pasulja, agara i šećera. Crveni adzuki pasulj je u obliku tsubuan (glatka pasta od crvenog...
03. maj
Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?Reč akvafaba je opšteprihvaćeni naziv za tečnost koju bacamo na početku pripreme pasulja ili drugih mahunarki kao što su leblebije. Akvafaba može da se koristi kao zamena za belance jajeta, zbog čega se još naziva i vegetarijansko...
04. dec.