Ako se mislite šta da spremite sa mlevenim mesom, pogledajte naša dva predloga za ukusna jela sa mlevenim mesom. Prvi recept su gnezda od mlevenog mesa, a drugi je ukusna lazanja.
Gnezda od mlevenog mesa
Potrebni sastojci za gnezda od mlevenog mesa: 500 g mlevenog mesa, 50 ml kravljeg mleka, 100 g hleba, oko 200 g krompir pirea, 30 ml ulja, 30 g starog crnog luka, 50 g krastavaca i 50 g šargarepe, 1 jaje, nekoliko zrna bibera, 1/2 kašičice kumina i 1/2 kašičice čubra.
Način pripreme: Mleveno meso pomešajte sa mlekom, hlebom, jajetom, sitno iseckanim lukom i začinima i sve lepo sjedinite. Neka smesa odstoji sat vremena. Zatim od smese napravite gnezda i poređajte ih u prethodno nauljanu tepsiju.
Između gnezda i preko posipajte ulje i malo iz zapecite u rerni. Izvadite tepsiju i napunite gnezda krompir pireom. Ukrasite zrnima bibera, krastavčićima i komadićima šargarepe. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta.
Poslužite sa prženim krompirićima, kupus salatom ili turšijom.
Lazanja sa lukom
Potrebni sastojci: 500 g mlevenog mesa, 500 g crnog luka, 2 kašike paradajz pirea, 6 kašika ulja, 500 g sitno seckanog paradajza, 1 kašičica cimeta, biber, oko 100 g kačkavalja, 2 pakovanja finih kora za pitu ili 1 veliko pakovanje kora, 1 paradajz, 4 čena belog luka, 150 g kiselog mleka, so po želji, 1/2 kašičice kima.
Način pripreme: Luk isecite na kolutove i prodinstajte ga sa pola od ukupne količine ulja i malo vode, dok ne postane staklast. Izvadite ga i posolite. Meso prodinstajte sa 2 kašike ula, zajedno sa paradajz pireom. Sitno iseckan paradajz i isitnjeni beli luk prodinstajte oko 5 minuta. Dodajte cimet, kim, so i biber.
Narendajte kačkavalj i odvojite 2 kašike. Preostali kačkavalj dodajte kiselom mleku, zagrejte ih i dodajte sosu.
U nauljanu tepsiju stavite 3 - 4 kore, posipajte sa 3 kašike sosa od paradajza, 3 kašike luka i 3 kašike mlevenog mesa. Rasporedite sastojke ravnomerno jedne preko drugih. Tako nastavite i sa ostalim namirnicama.
Na kraju poređajte listove paradajza i prethodno iseckanim kolutićima luka. Posipajte preko preostali kačkavalj. Pecite u umerenoj rerni oko 40 minuta, a lazanju pokrijte folijom, kako ne bi zagorela odozgo.
Komentari