Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Salata od školjki i škampa uz uzoZa ovu salatu sa plodovima mora isečemo mirođiju na sitno.
Oljuštimo beli luk i njega sečemo na sitno.
Gotove skuvane školjke i škampe stavljamo u veliku posudu.
U njih dodajemo sok od limuna, maslinovo ulje i ulje...
21. okt.
Uz šta se pije uzo?Kada neko pita grka uz šta se pije uzo, treba da bude spreman da će prvo videti njegov začuđeni izgled, nakon toga ledeni prezir i na kraju na odgovor da se, prijatelju moj, uzo ne pije, nego se živi.
Tradicionalno piće...
12. dec.
Koktel sa uzomPomešajte sok od limete, uzo i ledeni čaj.
Dobijenu smesu sipajte u visoke čaše u koju su stavljeni šećer i led. Servirajte sa slamčicom....
10. januar
Ćuftice od tikvica sa uzomPomešamo u posudi narendane i oceđene tikvice, namrvimo sir, dodajemo i uzo, beli luk (iseckan), na sitno isečen luk, mirođiju i jaje.
Začinjavamo solju i biberom i u dozama dodajemo brašno i dvopek (iseckan). Promešamo...
25. april
Ražnjići sa limunom na grčki načinU posudi pomešamo sok od limuna, so, kari, uzo, maslinovo ulje, biber, origano, đumbir i beli luk. Promešamo dobro.
Sečemo pileći file na male parčiće i sipamo ga u smesu. Promešam i pokrivamo folijom.
Stavljamo u frižider...
29. avgust
Školjke sa uzom i maslacemZagrejte maslac u tiganju.
Nakon što se istopi dodati školjke i pržiti vrlo kratko, dovoljno je 1 minut.
Sipajte uzo i kuvajte dok skoro ne ispari.
U njih dodajemo sok od limuna i čenove belog luka koje smo prethodno...
17. okt.
Grčka salata sa patlidžanom i paradajzomPatlidžan se opere i izbuši nožem, stavi u pleh i peče u rerni dok ne omekša.
Nakon što se ohladi, oljušti se i iseče na manje komade.
Paradajz se takođe nasecka i dodaje se u patlidžan.
Sitno iseckajte peršun i...
30. avgust
Salata sa avokadom, krastavcem i pečenom paprikomOljuštite i isecite na krupno krastavac, rotkvice, avokado i paprike.
Isecite na sitno luk i pomešajte sa ostalim sastojcima, stavljajući ih u odgovarajuću posudu.
Iscedite sok od lmuna i u njega sipajte maslinovo ulje...
01. jun
Školjke sa salamurom u tegliŠkoljke se dobro očiste žičanom četkom, operu se hladnom vodom i stavljaju u šerpu, prelivaju se vodom vinom dodaje se lovorov list, zrna bibera i izrendana kora limuna. Stavlja se morska so.
Kuvaju se na tihoj vatri,...
25. avgust
Letnje kulinarske kombinacije koje obavezno treba probatiLeto je vreme aktivnog odmora, dobrih koktela i kulinarskih iskušenja. Sada je vreme da uživamo u sezonskom voću i povrću, jer je sada najukusnije i najsvežije.
Vrući sunčevi zraci tokom ovih meseci nas teraju da jedemo...
21. jun
Fokača na grčki načinU odgovarajuću posudu usuti brašno, dodati prašak za pecivo i izmešati.
Zatim uliti mlaku vodu, ulje, rakiju, dodati jaje i izmešati viljuškom kako bi se svi sastojci sjedinili.
Tepsiju premazati uljem i usuti pripremljenu...
27. okt.
Ostrige sa bejbi spanaćem na mediteranski načinOstrige operite. Otvorite, stavite jestivi deo u jednu polovinu ljušture. Sačuvajte sok. Ljuštire stavite u pleh sa morskom soli.
Luk i beli luk sitno iseckajte i pržite jedan minut u ugrejanom maslacu. Dodajte spanać,...
15. maj
Koje alkoholno piće da poslužite uz školjke?Školjke su izuzetno korisne. One sadrže mnogo minerala i vitamina. U njima ima velikih količina kalcijuma, fosfora, bakra, gvožđa, joda, mangana, arsena, kobalta.
Vitamini, kojih ima u školjkama su, takođe u velikim...
07. jul
Grčki kolač sa uzomU blenderu sameljite kora od pomorandže sa bademovim brašnom i 60 g šećera. Sipajte u njih maslac i drugi deo šećera. Dobiće se nežan i vazdušast krem sa maslacem.
Razbijte jaja na intervalu od 20 sekundi i mutite nakon...
15. jul
Originalna grčka salata"Horiatiki" - tradicionalna grčka salata. Dobro operite paradajz, krastavce i papriku.
U posudu za salatu isecite paradajz i krastavce na kockice, očistite luk i papriku i isecite ih na krugove.
Pomešajte malo soli,...
25. mart
Salata sa mariniranim pečurkamaPečurke očistite čistom četkom od prljavštine i isecite im panjiće.
Zagrejte u tiganju malo maslinovog ulja i blago zapržite pečurke. Promešajte ih pažljivo da se ne namrve.
Napravite marinadu, stavljajući sirće, so...
22. jul
Tarator sa bivoljim mlekomU odgovarajuću posudu sipamo katak. Krastavac oljuštimo, isečemo po dužini i odvojimo semenke. Isečemo na kockice srednje veličine.
Orahe potopimo prethodne noći i sameljemo u blenderu. Beli luk izgnječimo i pomešamo sa...
08. maj
Albanska kuhinja: Tradicionalna jela i receptiAlbanska kuhinja je nacionalna kuhinja države Albanije, smeštene na Balkanskom poluostrvu. Povoljna klima, blizina mora, bogata istorijska prošlost i odnosi sa susednim državama, pokazali su ogroman uticaj na raznovrsnost...
24. maj
Pečene pileće trtice u rerniOperemo i očistimo trtice od perja i perca ako ih ima, odstranimo masnu žlezdu. Operemo još jednom pod tekućom vodom i ocedimo u cediljki.
U velikoj posudi pomešamo soja sos, univerzalni sos, sok od pola limuna, beli luk...
28. nov.
Božićni keksići bez jaja1. Prosejte brašno u posudi i u njega isecite maslac na male komade.
2. Sipajte redom vino, sok od limuna i liker od anisa (možete koristiiti mastiku ili uzo), stavite i prašak za pecivo.
3. Zamesite meko testo, razvucite...
29. maj
Mladi krompir na grčki način sa pilećim mesomAko je krompir sitan nemojte ga ljuštiti, nego ga samo operite lepo tekućom vodom sa hrapavim delom sundjera i ostavite ih cele. Ako su krupniji, oljuštite ih i isecite na četvrtine.
Pileće batake očistite, operite i ocedite...
01. jul
Škampi sa uzom i crnim pirinčemOdvojite glave škampa i stavite u šerpu. Dodajte bujon od povrća i ostavite da vri kratko u njoj da dobijete bujon.
Iseckajte sitno glavicu luka. Ugrejte komad maslaca i malo ulja u dubokom tiganju i sotirajte luk dok...
09. maj
Lako hrskavo meze uz letnje pićeŠargarepe se pažljivo operu pod mlazom vode i ogule se. Naseckaju se po dužini na porcije, kao slani štapići.
Limun se iscedi nekoliko puta kružnim pokretima ruku na glatku površinu kako bi pustili više soka.
Nakon...
23. jul
Krofnice sa maslacem i aromom mandarine1. U šerpu na srednju do jaku vatru stavite vodu, sok od mandarine i koru, maslac, vanilu, uzo, šećer i prstohvat soli. Čim se maslac i šećer otope i tečnost provri, umanjite jačinu vatre, sklonite koru od mandarine i sipajte...
06. nov.
Bela riba SaganakiIseckajte luk i beli luk. Stavite ih da se zaprže na jakoj vatri u maslinovom ulju u dubokom tiganju sa velikim drškama (nije da drške imaju posebno zančenje za recept, nego je tako autentično).
Nakon minut dodajte lignju...
07. nov.