Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Salata od školjki i škampa uz uzoSalata od školjki i škampa uz uzo
21. okt.
Za ovu salatu sa plodovima mora isečemo mirođiju na sitno. Oljuštimo beli luk i njega sečemo na sitno. Gotove skuvane školjke i škampe stavljamo u veliku posudu. U njih dodajemo sok od limuna, maslinovo ulje i ulje...
Uz šta se pije uzo?Uz šta se pije uzo?
12. dec.
Kada neko pita grka uz šta se pije uzo, treba da bude spreman da će prvo videti njegov začuđeni izgled, nakon toga ledeni prezir i na kraju na odgovor da se, prijatelju moj, uzo ne pije, nego se živi. Tradicionalno piće...
Koktel sa uzomKoktel sa uzom
10. januar
Pomešajte sok od limete, uzo i ledeni čaj. Dobijenu smesu sipajte u visoke čaše u koju su stavljeni šećer i led. Servirajte sa slamčicom....
Ćuftice od tikvica sa uzomĆuftice od tikvica sa uzom
25. april
Pomešamo u posudi narendane i oceđene tikvice, namrvimo sir, dodajemo i uzo, beli luk (iseckan), na sitno isečen luk, mirođiju i jaje. Začinjavamo solju i biberom i u dozama dodajemo brašno i dvopek (iseckan). Promešamo...
Ražnjići sa limunom na grčki načinRažnjići sa limunom na grčki način
29. avgust
U posudi pomešamo sok od limuna, so, kari, uzo, maslinovo ulje, biber, origano, đumbir i beli luk. Promešamo dobro. Sečemo pileći file na male parčiće i sipamo ga u smesu. Promešam i pokrivamo folijom. Stavljamo u frižider...
Školjke sa uzom i maslacemŠkoljke sa uzom i maslacem
17. okt.
Zagrejte maslac u tiganju. Nakon što se istopi dodati školjke i pržiti vrlo kratko, dovoljno je 1 minut. Sipajte uzo i kuvajte dok skoro ne ispari. U njih dodajemo sok od limuna i čenove belog luka koje smo prethodno...
Grčka salata sa patlidžanom i paradajzomGrčka salata sa patlidžanom i paradajzom
30. avgust
Patlidžan se opere i izbuši nožem, stavi u pleh i peče u rerni dok ne omekša. Nakon što se ohladi, oljušti se i iseče na manje komade. Paradajz se takođe nasecka i dodaje se u patlidžan. Sitno iseckajte peršun i...
Salata sa avokadom, krastavcem i pečenom paprikomSalata sa avokadom, krastavcem i pečenom paprikom
01. jun
Oljuštite i isecite na krupno krastavac, rotkvice, avokado i paprike. Isecite na sitno luk i pomešajte sa ostalim sastojcima, stavljajući ih u odgovarajuću posudu. Iscedite sok od lmuna i u njega sipajte maslinovo ulje...
Školjke sa salamurom u tegliŠkoljke sa salamurom u tegli
25. avgust
Školjke se dobro očiste žičanom četkom, operu se hladnom vodom i stavljaju u šerpu, prelivaju se vodom vinom dodaje se lovorov list, zrna bibera i izrendana kora limuna. Stavlja se morska so. Kuvaju se na tihoj vatri,...
Letnje kulinarske kombinacije koje obavezno treba probatiLetnje kulinarske kombinacije koje obavezno treba probati
21. jun
Leto je vreme aktivnog odmora, dobrih koktela i kulinarskih iskušenja. Sada je vreme da uživamo u sezonskom voću i povrću, jer je sada najukusnije i najsvežije. Vrući sunčevi zraci tokom ovih meseci nas teraju da jedemo...
Fokača na grčki načinFokača na grčki način
27. okt.
U odgovarajuću posudu usuti brašno, dodati prašak za pecivo i izmešati. Zatim uliti mlaku vodu, ulje, rakiju, dodati jaje i izmešati viljuškom kako bi se svi sastojci sjedinili. Tepsiju premazati uljem i usuti pripremljenu...
Ostrige sa bejbi spanaćem na mediteranski načinOstrige sa bejbi spanaćem na mediteranski način
15. maj
Ostrige operite. Otvorite, stavite jestivi deo u jednu polovinu ljušture. Sačuvajte sok. Ljuštire stavite u pleh sa morskom soli. Luk i beli luk sitno iseckajte i pržite jedan minut u ugrejanom maslacu. Dodajte spanać,...
Koje alkoholno piće da poslužite uz školjke?Koje alkoholno piće da poslužite uz školjke?
07. jul
Školjke su izuzetno korisne. One sadrže mnogo minerala i vitamina. U njima ima velikih količina kalcijuma, fosfora, bakra, gvožđa, joda, mangana, arsena, kobalta. Vitamini, kojih ima u školjkama su, takođe u velikim...
Grčki kolač sa uzomGrčki kolač sa uzom
15. jul
U blenderu sameljite kora od pomorandže sa bademovim brašnom i 60 g šećera. Sipajte u njih maslac i drugi deo šećera. Dobiće se nežan i vazdušast krem sa maslacem. Razbijte jaja na intervalu od 20 sekundi i mutite nakon...
Originalna grčka salataOriginalna grčka salata
25. mart
"Horiatiki" - tradicionalna grčka salata. Dobro operite paradajz, krastavce i papriku. U posudu za salatu isecite paradajz i krastavce na kockice, očistite luk i papriku i isecite ih na krugove. Pomešajte malo soli,...
Salata sa mariniranim pečurkamaSalata sa mariniranim pečurkama
22. jul
Pečurke očistite čistom četkom od prljavštine i isecite im panjiće. Zagrejte u tiganju malo maslinovog ulja i blago zapržite pečurke. Promešajte ih pažljivo da se ne namrve. Napravite marinadu, stavljajući sirće, so...
Tarator sa bivoljim mlekomTarator sa bivoljim mlekom
08. maj
U odgovarajuću posudu sipamo katak. Krastavac oljuštimo, isečemo po dužini i odvojimo semenke. Isečemo na kockice srednje veličine. Orahe potopimo prethodne noći i sameljemo u blenderu. Beli luk izgnječimo i pomešamo sa...
Albanska kuhinja: Tradicionalna jela i receptiAlbanska kuhinja: Tradicionalna jela i recepti
24. maj
Albanska kuhinja je nacionalna kuhinja države Albanije, smeštene na Balkanskom poluostrvu. Povoljna klima, blizina mora, bogata istorijska prošlost i odnosi sa susednim državama, pokazali su ogroman uticaj na raznovrsnost...
Pečene pileće trtice u rerniPečene pileće trtice u rerni
28. nov.
Operemo i očistimo trtice od perja i perca ako ih ima, odstranimo masnu žlezdu. Operemo još jednom pod tekućom vodom i ocedimo u cediljki. U velikoj posudi pomešamo soja sos, univerzalni sos, sok od pola limuna, beli luk...
Božićni keksići bez jajaBožićni keksići bez jaja
29. maj
1. Prosejte brašno u posudi i u njega isecite maslac na male komade. 2. Sipajte redom vino, sok od limuna i liker od anisa (možete koristiiti mastiku ili uzo), stavite i prašak za pecivo. 3. Zamesite meko testo, razvucite...
Mladi krompir na grčki način sa pilećim mesomMladi krompir na grčki način sa pilećim mesom
01. jul
Ako je krompir sitan nemojte ga ljuštiti, nego ga samo operite lepo tekućom vodom sa hrapavim delom sundjera i ostavite ih cele. Ako su krupniji, oljuštite ih i isecite na četvrtine. Pileće batake očistite, operite i ocedite...
Škampi sa uzom i crnim pirinčemŠkampi sa uzom i crnim pirinčem
09. maj
Odvojite glave škampa i stavite u šerpu. Dodajte bujon od povrća i ostavite da vri kratko u njoj da dobijete bujon. Iseckajte sitno glavicu luka. Ugrejte komad maslaca i malo ulja u dubokom tiganju i sotirajte luk dok...
Lako hrskavo meze uz letnje pićeLako hrskavo meze uz letnje piće
23. jul
Šargarepe se pažljivo operu pod mlazom vode i ogule se. Naseckaju se po dužini na porcije, kao slani štapići. Limun se iscedi nekoliko puta kružnim pokretima ruku na glatku površinu kako bi pustili više soka. Nakon...
Krofnice sa maslacem i aromom mandarineKrofnice sa maslacem i aromom mandarine
06. nov.
1. U šerpu na srednju do jaku vatru stavite vodu, sok od mandarine i koru, maslac, vanilu, uzo, šećer i prstohvat soli. Čim se maslac i šećer otope i tečnost provri, umanjite jačinu vatre, sklonite koru od mandarine i sipajte...
Bela riba SaganakiBela riba Saganaki
07. nov.
Iseckajte luk i beli luk. Stavite ih da se zaprže na jakoj vatri u maslinovom ulju u dubokom tiganju sa velikim drškama (nije da drške imaju posebno zančenje za recept, nego je tako autentično). Nakon minut dodajte lignju...