Kada neko pita grka uz šta se pije uzo, treba da bude spreman da će prvo videti njegov začuđeni izgled, nakon toga ledeni prezir i na kraju na odgovor da se, prijatelju moj, uzo ne pije, nego se živi.
Tradicionalno piće grka ima svoje poštovaoce u svim krajevima sveta, a svako od njih će vam reći da je kod ispijanja uza najvažnije da se ono pije polako, sa uživanjem, u miru i sa dobrim društvom.
Ali, kao i svako alkoholno piće, uzo želi svoje odgovarajuće meze, koje će pojačati zadovoljstvo od njegovog ispijanja.
Stručnjaci preporučuju da se uzo obavezno pije uz slano predjelo ili kako ga negde zovu meze. Najbolje je da bude servirano hladno i uz tarator. Možete ga razrediti sa malo vode ili soda vodom.
Od slanih predjela uz uzo možete poslužiti salatu Snežana, Salatu sa surimi štapićima, Pastirsku salatu ili Šopsku salatu.
Odlična dopuna uz čašu uza su morski plodovi u svakakvom obliku. Nemojte propustiti da uz uzo poslužite sve vrste maslina, beli sir preliven maslinovim uljem, lignje, sardine, dimljenu ribu ili kavijar.
Izazovite ovacije svojih gostiju tako što ćete im poslužiti salatu od školjki, salatu sa maslinama i kačkavaljem. Živeli!
Komentari