Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čuvanje bamijeČuvanje bamije
05. feb.
U zamrzivaču - Druga ideja za čuvanje bamije je njeno zamrzavanje. U tu svrhu koristite samo mlade, nežne plodove. Oni treba da budu dugi ne više od 4-5 cm. Blanširaju se 4 minute i ostave se da se ohlade....
Janija od bamije i paradajzaJanija od bamije i paradajza
12. okt.
Nakon 5-6 minuta se dodaje kašičica aleve paprike, prstohvat šećera i bamija, promeša se dobro i sipa se voda - da pokrije bamiju otprilike jedan prst....
Saveti za zamrzavanje i čuvanje školjkiSaveti za zamrzavanje i čuvanje školjki
02. jun
Iz toga razloga ćemo vam dati nekoliko saveta kako da čuvate školjke tokom zamrzavanja i konzervisanja. Čuvanje školjki u frižideru. Najbolje je da ih jedete odmah kad ih kupite....
Zamrzavanje sveže mirođijeZamrzavanje sveže mirođije
16. avgust
Naseckanu mirođiju ubacite i dobro pritisnite u kutije za jednokratnu upotrebu ili u kutije za zamrzavanje. Ubacite mirođiju u zamrzivač....
Zamrzavanje listova vinove lozeZamrzavanje listova vinove loze
02. jul
Kada sam kupovala listove vinove loze u prodavnicama, uvek sam bila razočarana - često su bili stari i žilavi. Najbolje je da sakupite sveže prolećne listove i da ih sačuvate za onda kada ih ne bude bilo. Listove vinove...
Zamrzavanje paprikaZamrzavanje paprika
04. januar
Čuvanje paprika na način zamrzavanja u domaćim uslovima osetno smanjuje vitamine, ali termička obrada ne sprečava očuvanje boje i materija koje su moćni antioksidanti....
BamijaBamija
10. maj
Odabir i čuvanje bamije Strukovi bamije rastu u žbunovima i podsećaju na zelene paprike veličine prsta. Bamija se bere kada nije u potpunosti zrela....
Turšija od bamijeTuršija od bamije
26. sep.
Bamiju očistite od drški i ako je krupnija, isecite je na komade. Operite je dobro u slanoj vodi. Poređajte bamiju u tegle, a između nje stavite lovorov list, mirođiju i čenove belog luka....
Plakija od bamijePlakija od bamije
08. sep.
Bamiju operite, očistite i naprskajte sirćetom i malo soli i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Sitno iseckajte luk i paradajz na kockice i dinstajte sa malo ulja. Nakon toga dodajte sitno iseckan beli luk i bamiju....
Saveti za kuvanje bamijeSaveti za kuvanje bamije
23. april
Ako je pretrpano, bamija će početi da se znoji i da oslobađa vlagu (sluz). Kada ste skuvali bamiju, u nju dodajte so....
Čuvanje borovnicaČuvanje borovnica
12. sep.
Jedan od načina za čuvanje borovnica je njihovo zamrzavanje. Borovnice se mogu sačuvati na temperaturi od minus 15 stepeni, u zatvorenim plastičnim kontejnerima ili u posudama od folije, koje su prekrivene....
Čuvanje cvekleČuvanje cvekle
06. januar
Izabrani podrum bi trebalo da je hladna prostorija bez zamrzavanja i sa visokom vlažnošću vazduha. Cvekla može da se čuva i konzervisana....
Ukusna janija od bamijeUkusna janija od bamije
13. januar
Prži se dok ne omelša, dodaje se namrvljena kocka bujona, na kraju aleva paprika, meša se i sklanja se sa ringle, dodaje se bamija i paradajz, doliva se voda, blago se promeša i kuva se na slaboj vatri oko 30 minuta....
Brza turšija od bamijeBrza turšija od bamije
23. jun
Operite dobro bamiju i očistite je od drški. Poređajte bamiju u tegle veoma dobro jednu do druge....
Letnje jelo od bamijeLetnje jelo od bamije
23. sep.
Ovakvo letnje jelo sa bamijom možete da ubacite i u tegle za zimu, a možete ga konzumirati i odmah....
Topla supa od bamijeTopla supa od bamije
03. jul
Kad fida i pirinač provru i budu skoro gotovi dodajemo i bamiju, koja treba da ostane hrskavija, da nije mekana. Moja bamija je domaća i prethodno zamrznuta....
Zamrzavanje i odmrzavanje testaZamrzavanje i odmrzavanje testa
06. maj
Pre zamrzavanja testa, možete ga malo ohladiti da se ne diže previše. To se postiže dodavanjem u testo kašike sitno zgnječenog leda....
Zamrzavanje peršuna i mirođijeZamrzavanje peršuna i mirođije
13. okt.
Mnogi kažu da se sveži začini mogu naći u prodaji tokom cele godine, i da je njihovo čuvanje potpuno besmisleno. Ali nije sasvim tako!...
Kisela bamijaKisela bamija
16. avgust
Izaberite mekanu i mladu bamiju, operite je i blanširajte, dok malo ne promeni boju. Na dno 1 velike tegle stavite sve začine i preko njih poređajte bamiju....
Konzervisana bamijaKonzervisana bamija
24. sep.
Poređajte bamiju i dodajte so, šećer, sirće i aspirin, koji je dobro istucan, da se rastvori. Prelijte vodom i zatvorite dobro. Tako spremljenu bamiju okrećete nekoliko dana, da se konzerviše od aspirina i sirćeta....
Sterilisana bamijaSterilisana bamija
05. avgust
Dok se bamija natapa očistite paradajz. Smeljite ga u mašini za meso i stavite da provri. Dodajte očiščen i na sitno isečen beli luk, šećer i so po ukusu i kuvajte dok se sos ne zgusn....
Pravilno čuvanje dunjaPravilno čuvanje dunja
07. okt.
Ponovljeno zamrzavanje voća treba potpuno isključiti. Pročitajte i za šta su dobre semenke dunje, kako sušiti dunje, zašto piti čaj od dunje i o dunjama u narodnoj medicini....
Pravilno čuvanje jajaPravilno čuvanje jaja
18. mart
Pravilno čuvanje jaja je izuzetno važno, posebno u danima nakon Uskrsa, kada ostaje mnogo jaja. Pitanje čuvanje je od velike važnosti za naše zdravlje. U svežim jajima se nalazi salmonela....
Čuvanje pečenih paprikaČuvanje pečenih paprika
27. dec.
Za zamrzavanje paprika u zamrzivaču sve što vam je potrebno jesu kesice u koje ih ređate. Ako više volite neke kutije, i to je takođe dobra varijanta. Ispecite paprike, nakon toga ih ostavite da se ohlade....
Čuvanje suvog voćaČuvanje suvog voća
15. feb.
Da bi se sačuvali korisni sastojci suvog voća, treba da se čuvaju pravilno. Osnova za dobro čuvanje je njihova vlažnost i pakovanje. Suvo voće se najbolje čuva ako je sušeno do optimalne vlažnosti - 17-24 %....