Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čuvanje bamijeU zamrzivaču - Druga ideja za čuvanje bamije je njeno zamrzavanje. U tu svrhu koristite samo mlade, nežne plodove. Oni treba da budu dugi ne više od 4-5 cm. Blanširaju se 4 minute i ostave se da se ohlade....
05. feb.
Janija od bamije i paradajzaNakon 5-6 minuta se dodaje kašičica aleve paprike, prstohvat šećera i bamija, promeša se dobro i sipa se voda - da pokrije bamiju otprilike jedan prst....
12. okt.
Saveti za zamrzavanje i čuvanje školjkiIz toga razloga ćemo vam dati nekoliko saveta kako da čuvate školjke tokom zamrzavanja i konzervisanja.
Čuvanje školjki u frižideru.
Najbolje je da ih jedete odmah kad ih kupite....
02. jun
Zamrzavanje sveže mirođijeNaseckanu mirođiju ubacite i dobro pritisnite u kutije za jednokratnu upotrebu ili u kutije za zamrzavanje.
Ubacite mirođiju u zamrzivač....
16. avgust
Zamrzavanje listova vinove lozeKada sam kupovala listove vinove loze u prodavnicama, uvek sam bila razočarana - često su bili stari i žilavi. Najbolje je da sakupite sveže prolećne listove i da ih sačuvate za onda kada ih ne bude bilo.
Listove vinove...
02. jul
Zamrzavanje paprikaČuvanje paprika na način zamrzavanja u domaćim uslovima osetno smanjuje vitamine, ali termička obrada ne sprečava očuvanje boje i materija koje su moćni antioksidanti....
04. januar
BamijaOdabir i čuvanje bamije
Strukovi bamije rastu u žbunovima i podsećaju na zelene paprike veličine prsta. Bamija se bere kada nije u potpunosti zrela....
10. maj
Turšija od bamijeBamiju očistite od drški i ako je krupnija, isecite je na komade. Operite je dobro u slanoj vodi.
Poređajte bamiju u tegle, a između nje stavite lovorov list, mirođiju i čenove belog luka....
26. sep.
Plakija od bamijeBamiju operite, očistite i naprskajte sirćetom i malo soli i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Sitno iseckajte luk i paradajz na kockice i dinstajte sa malo ulja.
Nakon toga dodajte sitno iseckan beli luk i bamiju....
08. sep.
Saveti za kuvanje bamijeAko je pretrpano, bamija će početi da se znoji i da oslobađa vlagu (sluz).
Kada ste skuvali bamiju, u nju dodajte so....
23. april
Čuvanje borovnicaJedan od načina za čuvanje borovnica je njihovo zamrzavanje.
Borovnice se mogu sačuvati na temperaturi od minus 15 stepeni, u zatvorenim plastičnim kontejnerima ili u posudama od folije, koje su prekrivene....
12. sep.
Čuvanje cvekleIzabrani podrum bi trebalo da je hladna prostorija bez zamrzavanja i sa visokom vlažnošću vazduha.
Cvekla može da se čuva i konzervisana....
06. januar
Ukusna janija od bamijePrži se dok ne omelša, dodaje se namrvljena kocka bujona, na kraju aleva paprika, meša se i sklanja se sa ringle, dodaje se bamija i paradajz, doliva se voda, blago se promeša i kuva se na slaboj vatri oko 30 minuta....
13. januar
Brza turšija od bamijeOperite dobro bamiju i očistite je od drški.
Poređajte bamiju u tegle veoma dobro jednu do druge....
23. jun
Letnje jelo od bamijeOvakvo letnje jelo sa bamijom možete da ubacite i u tegle za zimu, a možete ga konzumirati i odmah....
23. sep.
Topla supa od bamijeKad fida i pirinač provru i budu skoro gotovi dodajemo i bamiju, koja treba da ostane hrskavija, da nije mekana.
Moja bamija je domaća i prethodno zamrznuta....
03. jul
Zamrzavanje i odmrzavanje testaPre zamrzavanja testa, možete ga malo ohladiti da se ne diže previše. To se postiže dodavanjem u testo kašike sitno zgnječenog leda....
06. maj
Zamrzavanje peršuna i mirođijeMnogi kažu da se sveži začini mogu naći u prodaji tokom cele godine, i da je njihovo čuvanje potpuno besmisleno. Ali nije sasvim tako!...
13. okt.
Kisela bamijaIzaberite mekanu i mladu bamiju, operite je i blanširajte, dok malo ne promeni boju.
Na dno 1 velike tegle stavite sve začine i preko njih poređajte bamiju....
16. avgust
Konzervisana bamijaPoređajte bamiju i dodajte so, šećer, sirće i aspirin, koji je dobro istucan, da se rastvori.
Prelijte vodom i zatvorite dobro.
Tako spremljenu bamiju okrećete nekoliko dana, da se konzerviše od aspirina i sirćeta....
24. sep.
Sterilisana bamijaDok se bamija natapa očistite paradajz. Smeljite ga u mašini za meso i stavite da provri. Dodajte očiščen i na sitno isečen beli luk, šećer i so po ukusu i kuvajte dok se sos ne zgusn....
05. avgust
Pravilno čuvanje dunjaPonovljeno zamrzavanje voća treba potpuno isključiti.
Pročitajte i za šta su dobre semenke dunje, kako sušiti dunje, zašto piti čaj od dunje i o dunjama u narodnoj medicini....
07. okt.
Pravilno čuvanje jajaPravilno čuvanje jaja je izuzetno važno, posebno u danima nakon Uskrsa, kada ostaje mnogo jaja. Pitanje čuvanje je od velike važnosti za naše zdravlje.
U svežim jajima se nalazi salmonela....
18. mart
Čuvanje pečenih paprikaZa zamrzavanje paprika u zamrzivaču sve što vam je potrebno jesu kesice u koje ih ređate. Ako više volite neke kutije, i to je takođe dobra varijanta.
Ispecite paprike, nakon toga ih ostavite da se ohlade....
27. dec.
Čuvanje suvog voćaDa bi se sačuvali korisni sastojci suvog voća, treba da se čuvaju pravilno. Osnova za dobro čuvanje je njihova vlažnost i pakovanje.
Suvo voće se najbolje čuva ako je sušeno do optimalne vlažnosti - 17-24 %....
15. feb.