Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
9 zamena za kafu i zašto treba da ih probate9 zamena za kafu i zašto treba da ih probate
20. april
Čak samo jedna čaša na dan može da vam dostavi neophodnu dozu vitamina C, a i priprema se jednostavno: dodajete sok po polovine limuna u 1 šolju vode i popijete ga....
Kako da pijemo kafu?Kako da pijemo kafu?
19. maj
Još u prošlosti, pa i do danas kafa ostaje napopularniji napitak koga obožavaju hiljade ljudi po svetu i ne mogu da zamisle početak dana bez nje. Napravljen je niz proučavanja tako što je 2016. godine SZO (Svetska zdravstvena...
Koju kafu da izaberemo?Koju kafu da izaberemo?
11. okt.
To je glavni razlog zašto se smatra najkvalitetnijom, ali ne i razlog zašto je toliko skupa. Ovo poslednje je posledica činjenice da se Arabika veoma teško uzgaja i često je meta bolesti....
U koja jela se dodaje kardamom?U koja jela se dodaje kardamom?
22. nov.
Kardamom se dodaje testenini i njegova aroma se čuva tokom termičke obrade. Kardamom je neophodan za aromatiziranje kremova napravljenih od kafe. Možete da koristite kardamom za mariniranje ribe....
Koliko soli treba da dodajemo jelu?Koliko soli treba da dodajemo jelu?
18. mart
Već dugi niz godina se tvrdi da bela rafinisana so je bela smrt. Višegodišnjim ispitivanjima, u kojima je učestvovalo preko nekoliko desetina hiljada ljudi srednjeg godišje dobi, došlo se do zaključka da redovna konzumacija...
KardamonKardamon
14. april
Latinski naziv kardamona je Elettaria cardamomum i zbog toga se ponekad umesto kardamon, ova biljka piše kao kardamom. Kardamon je višegodišnja biljka, koja dostiže visinu između 1.8 i 3, 6 metara....
5 razloga da NE PIJETE kafu5 razloga da NE PIJETE kafu
04. mart
Sada ćemo se fokusirati na 5 razloga zašto ne treba piti kafu ili barem ne preterivati....
Zašto da jedemo kariZašto da jedemo kari
30. mart
Već znate zašto da jedete kari. On je cenjen gost u svakoh kuhinji. Ne propustite da ga dodate posnom sočivu ili pak jelima sa pirinčem....
Zašto da jedemo grožđeZašto da jedemo grožđe
04. mart
Grožđe je jedno od najkorisnijeg i najomiljenijeg voća, posebno zbog svog tvrdog ukusa, sveže teksture, sočnosti i atraktivne boje. Dobra vest jeste da je ovo voće bogato osnovnim hranljivim materijama i skoro je kao lek,...
Zašto da koristimo cimet?Zašto da koristimo cimet?
05. dec.
Cimet ima jedinstvenu i jaku aromu koja se ne može pogrešiti. Neizostavan je začin za mnoge jesenje-zimske slatke užitke. Ne možemo da ostanemo ravnodušni na miris sveže pečenog kolača od jabuke i cimeta – odmah smo ispunjeni...
Zašto treba da jedemo jajaZašto treba da jedemo jaja
07. mart
Zašto ne treba da izbacujemo jaja iz našeg jelovnika? - Jaja su odličan izvor belančevina i ovo je divna alternativa mesa i ribe. - Jaja sadrže malo kalorija - u jednom oko 76 kalorija....
Zašto da pijemo čaj ulong?Zašto da pijemo čaj ulong?
16. okt.
Vekovima se čaj povezuje sa državama Istoka. Danas je ovaj napitak omiljeni ljudima u celom svetu. Ovo je zbog ne samo neverovatnog ukusa, nego i koristi koje on nosi za zdravlje. Nezavisno od svoje vrste, čaj se preporučuje...
Zašto da jedemo više oraha?Zašto da jedemo više oraha?
16. mart
Orasi se smatraju jednom od najzdravijih orašastih plodova zbog kombinacije visoke količine vitamina, minerala, proteina, zdravih masti, vlakana i antioksidanasa. Samo oko 30 grama mogu dati dovoljnu dnevnu dozu omega...
Zašto da jedemo sirova jaja?Zašto da jedemo sirova jaja?
18. mart
Proces kuvanja jaja uništava mnoge koristi koje se nalaze u njima, koje su našim organima toliko očajno potrebne, obzirom da se priroda proteina i masti menja kada je izložena toploti. Kada se kuvaju, protein iz jaja...
Zašto da jedemo više avokada?Zašto da jedemo više avokada?
18. okt.
Koštica avokada se čuva, već znate zašto. Avokado veoma zasiti, ako za ručak pojedete polovinu voća sa svojim ručkom, nakon 3 sata nećete biti gladni....
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Kokos rolat da keksomKokos rolat da keksom
27. dec.
Napomena: Možete rolat dodatno da glazirate po želji, predlog je da otopite 100 gr. čokolade sa 1 s.k. arome pomorandže. Kokos rolat da keksom je gotov!...
Trouglovi prste da poližešTrouglovi prste da poližeš
30. avgust
2
Prethodno skuvamo sirup od šećera i vode i ostavljamo da se ohladi. Trouglove prelivamo u pelehu i ostavljamo 3-4 sata da upiju sirup, posle jedemo sa užitkom. Neka vam je slatko!...
Đuveč Prste da poližešĐuveč Prste da poližeš
14. feb.
Isecite meso na kockice i propržite. Dodajte luk, isečen na rebarca i šargarepu na kolutiće. Dodajte krompire, paradajz, začinei vino. Nakon što malo vri, dodajte iseckano suvo meso i masline. U đuvečaru sipajte malo...
Krekeri uz kafuKrekeri uz kafu
01. januar
Brašno stavljamo u posudu, dodajemo hladni maslac iseckan na komadiće. Dodajemo kačkavalj, jaje, so i krukumu. Umesimo testo, uvijamo ga u providnu foliju i stavljamo u frižider na sat vremena....
Keksići za kafuKeksići za kafu
20. januar
Jabukovo brašno i brašno od rogača i pomešamo sa korom od mandarine dodajemo u tečnu smesu, mešamo kašikom. Sipamo u kalupe keksiće i pečemo na 170 stepeni 12 minuta. Serviramo ujutru keksiće uz kafu....
Listovi duda - zašto su korisni i zašto da ih koristimoListovi duda - zašto su korisni i zašto da ih koristimo
29. jul
Dud je jedna od biljaka, čiji su svi delovi korisni i imaju ​lekovita svojstva. Redovnom upotrebom čaja ili napitka reguliše se rad srca, krvni pritisak i protok krvi. U osušenom stanju pogodni su za kašalj, astmu i kao...
Zašto treba da jedemo više kiseljaka?Zašto treba da jedemo više kiseljaka?
09. maj
Ne propustite ovaj sastojak, jer ne samo da dodaje prijatan ukus mnogim jelima, već je i jednostavan za kuvanje. Većina kuvara donedavno nije koristila kiseljak u svojim jelovnicima....
Zašto da jedemo više pikantnih jelaZašto da jedemo više pikantnih jela
20. dec.
U ishrani postoji mnogo mitova i što je jedna hrana nestandardnija, to su predstave o njoj kontradiktornije. Kada je reč o nestandardnim kvalitetima ukusa, pikantna hrana drži prvo mesto. Mišljenja o njima variraju gotovo...
Zašto da jedemo više prepeličijih jaja?Zašto da jedemo više prepeličijih jaja?
21. sep.
U naše vreme prepeličija jaja više nisu egzotika i svako može da ih stavi u svoju svakodnevnu trpezu. Ona se koriste u salatama, omletima, kajgani, pečenim proizvodima, desertima. Jedu se kuvana, pržena, pečena i marinirana...